Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

O Sfingi še film

Gorenjski glas, novice, Maja Bertoncelj: Posnet je material za dokumentarno-igrani film Sfinga, film o plezanju preko Triglavske severne stene. Na ogled bo marca prihodnje leto.

Ekipa filma Sfinga je skupaj s člani glasbene skupine Siddharta v četrtek na Bledu prvič predstavila nastajajoči film z naslovom Sfinga. V središču zgodbe je Sfinga, navpičen in ponekod previsen del Triglavske severne stene, preko katere so alpinisti do druge polovice 20. stoletja že speljali množico smeri. Edini del, ki je ostajal neosvojen in je med njimi zbujal strahospoštovanje, je bila prav Sfinga. Njen obraz je ostal nepreplezan vse do leta 1966, ko sta ga preplezala Ante Mahkota in Peter Ščetinin. Skoraj trideset let kasneje, leta 1995, sta jo povsem prosto preplezala Gregor Kresal in Miha Kajzelj. O Sfingi je izšla knjiga Anteja Mahkote, tokrat pa se o njej pripravlja še film. Prva klapa zanj je v previsih Sfinginega obraza padla v začetku avgusta, s snemanjem pa so končali oktobra.
 
»Za nami je okrog dvajset polnih snemalnih dni. Snemali smo v steni Sfinge, na Vršiču, na Mangartskem sedlu, v dolini Vrata in v Ljubljani, torej od treninga in priprav na vzpon, do vstopa v steno in plezanja do vrha. Večina filma se seveda odvija v gorah,« je povedal Tine Marenče, tehnični vodja projekta. Za scenarij je poskrbel Gregor Kresal, produkcijo projekta je prevzela skupina Mangart, režiser Sfinge pa je Vojko Anzeljc. Snemanje je bilo izredno zahtevno. »Ekipa, v kateri je bilo okrog dvajset ljudi, je super funkcionirala. Energija tega projekta je zelo pozitivna. Snemanje je za nami in verjamem, da bo film dober,« pravi Marenče. Ustvarjalce do predstavitve filma, ki naj bi bila marca prihodnje leto, čaka še veliko dela. »Posnetega imamo na desetine ur materiala. Dodali mu bomo še 3D animacije in film s pomočjo skupine Siddharta opremili še glasbeno. Film je podprt s strani Ministrstva za kulturo in bo predvajan tudi na televiziji,« je še pojasnil Marenče, ki bo nekaj o tem projektu v nedeljo povedal tudi na svojem predavanju v sklopu Plezalnih dni Kranja. Predavanje z naslovom Pot do Sfinge se bo v športni dvorani na Zlatem polju začelo ob 16.30.
 
Več o projektu Sfinga si lahko ogledate in preberete na internetni strani www.sfinga.net
Maja Bertoncelj
Foto: Rožle Bregar

25.11.2010

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti