Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistična sezona se zaključuje

AO Nova Gorica: tekma v športnem plezanju in tek h Krnskemu jezeru

November običajno pomeni za alpinistične odseke mrtvo sezono, saj je skalno plezanje v hribih skoraj nemogoče, za zimske vzpone pa še ni pravih razmer. Alpinistični odsek pri PD Nova Gorica tako že tradicionalno v tem času organizira dve tekmi, ki sta bolj kot samemu tekmovanju namenjeni druženju.

V soboto, 13.11 se je tako na Dolgi njivi, domačem plezališču goriškega odseka, odvijala tekma v športnem plezanju. Tekma ima zanimiva pravila, saj so vse smeri, ne glede na težavnost, ocenjene enako, točke pa se porazdelijo med vse, ki so jo na tekmi preplezali. Časa za plezanje je 3 ure. Razmere niso bile prav idealne, saj je bila zaradi slabega vremena v preteklih dneh skala precej mokra, kar je najbrž botrovalo nekoliko manjšemu številu udeležencev. Vseeno pa je vseh 16 tekmovalcev iz treh odsekov splezalo kar zavidljivo število smeri. V moški konkurenci je spet prepričljivo zmagal Matic Obid, na drugo stopničko je stopil Mitja Mikuž, na tretjo pa Mitja Gleščič. Slednja sta spet dokazala, da ni vse v težavnosti ali številu smeri, ampak je zelo pomembna tudi taktika. Tudi v ženski konkurenci je prvo mesto dosegla lanskoletna zmagovalka Rozana Podberšič, sledila ji je Maja Gregorič, na tretjo stopničko pa je stopila mlada Tjaša Rutar. Slavnostni podelitvi je v Marinovem duhu sledilo druženje ob pečenem kostanju in kuhanem vinu.

Teden kasneje pa se je že šestič zapored odvijal tek h Krnskemu jezeru, ki hkrati zaključuje alpinistično sezono. Pravila so enostavna, štart teka je pred bivakom AO Nova Gorica v Lepeni, cilj pa pri Krnskemu jezeru. V preteklih letih smo bili priča zelo različnim razmeram, od skoraj metra svežega snega do poštenega naliva. Tokrat so bile razmere dobre, razen snežne brozge in vetra v ciljni ravnini. Teka se je udeležilo 34 tekačev in pohodnikov. Med ženskami je spet prepričljivo zmagala Danica Kovačič z rekordom proge, 48 minut in 45 sekund. Tudi v moški konkurenci je padel rekord proge, ki sedaj znaša 41 minut in 15 sekund, dosegel ga je Zlatko Koren, drugi je bil Mitja Filipič in tretji Marko Gruden.

Po vrnitvi v dolino se je naprej poskrbelo za nadomeščanje izgubljenih kalorij, sledila je slavnostna razglasitev najboljših in žrebanje številnih nagrad, katere so omogočili Sidarta, Eurospin, Pletilstvo Vanja, tiskarstvo Mikuž in PD Nova Gorica. Nadaljevalo se je proslavljanje in druženje ob zaključku letošnje sezone, proti jutru pa so rasli ambiciozni plani za novo sezono.

 VANJA GLEŠČIČ

 

 

najboljše v športnem plezanju...

in najboljši. 

Kategorije:
Novosti ALP SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti