Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladi z znanjem v gore

Gorenjski glas - Stojan Saje: V Šenčurju so prvič gostili regijsko tekmovanje Mladina in gore.

Med 24 ekipami so največ točk zbrali mladi iz Trzina.

Mladinski odsek Planinskega društva Kranj je že leta 1967 pripravil prvo tekmovanje v poznavanju planinstva. To je bila osnova za poznejše tekmovanje Mladina in gore, ki ga dvaindvajset let vodi Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije. Eno od treh regijskih tekmovanj je letos prvič gostila Osnovna šola Šenčur, kjer se je 6. novembra zbralo 24 ekip z Gorenjskega in Dolenjskega ter iz Bele krajine. Hkrati je v Šenčurju potekal tudi posvet mentorjev planinskih krožkov v šolah s širšega območja Slovenije.

Udeležence tekmovanja so sprejeli s kulturnim programom, med katerim so si ogledali diapozitive s planinskih izletov in taborov mladine iz PD Kranj ter spominski film o Tomažu Humarju. Prisluhnili so pevskemu zboru OŠ Šenčur in besedam gostiteljev. Zbrane sta pozdravila ravnateljica Majda Vehovec in predsednik PD Kranj Franc Ekar. Predsednik MK PZS Uroš Kuzman jih je seznanil s tekmovanjem. Pisali so test s 30 vprašanji o zgodovini planinstva, planinski organizaciji, gorski pokrajini in varstvu narave, opremi planinca, gibanju in nevarnostih v gorah, prehrani, prvi pomoči, gorski reševalni službi, vremenoslovju in še čem, kar morajo vedeti gorniki. Večina udeležencev je pokazala solidno znanje. Enajst ekip, med njimi šest gorenjskih, se je uvrstilo na državno tekmovanje, ki bo januarja v Gorici pri Slivnici. Zmago in največ točk z regijskih tekmovanj je dosegla ekipa Zabavno je biti zelen iz Trzina. Julija Klavžar, Sara Krašovec, Saša Javorac, Špela Marolt in mentor Boštjan Kralj so bili veseli uspeha, ki ni naključen. Špela in Sara sta bili lani v ekipi, ki je bila druga v državi. Letos so se pripravljali mesec dni, nekaj znanja pa bodo še dodali. Priznali so, da radi tekmujejo; še raje hodijo v gore, zlasti na tabore.

Šola v Šenčurju se je izkazala z organizacijo prireditve, med katero so goste peljali na ogled Kranja in rovov pod mestom. Kot je dejal Primož Černilec, je pri tem pomagalo sedemnajst učiteljev, tehnično osebje in vodstvo šole.

Stojan Saje

  09.11.2010

 

Kategorije:
Novosti MLA SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti