Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Malo peš gor pa na golaž

Gorenjski glas, novice, Suzana P. Kavčič: Do doma na Čemšeniku pridete v vsakem vremenu.

Za slabo uro hoje se lahko nagradite z odličnim lovskim golažem, ki ga skuha oskrbnik Franc Majcen v obnovljeni kuhinji, ki so jo uradno odprli v nedeljo.
 
V Domu na Čemšeniku, gospodar doma je Planinsko društvo (PD) Iskra Kranj, so po obnovi strehe temeljito obnovili še kuhinjo in vežo, zamenjali inštalacije … Da obnova kuhinje, ki je seveda tudi nekaj stala, ne bi šla kar tako mimo, so jo v nedeljo tudi uradno odprli; še prijetno jesensko vreme je pozdravilo ta dogodek. Obiskovalce so pogostili z odličnim lovskim golažem, zabeljenimi kruhovimi cmoki, joto s klobaso, in ker je bila martinova nedelja, tudi z mladim vinom.
 
Dom na Čemšeniku v dolini Kokre leži na 835 metrih nadmorske višine, dostopen je v vseh letnih časih, ob vsakem vremenu in primeren tudi za obisk družin z manjšimi otroki. Le nekaj kilometrov za odcepom za Preddvor boste na desni strani ceste zagledali transformator in ob njem parkirišče; od tod so kažipoti za Dom na Čemšeniku, markacije na poti pa vas varno pripeljejo do cilja. Od prvega maja je oskrbnik doma Franc Majcen s svojo boljšo polovico Jožico. Dom je odprt ob petkih, sobotah in nedeljah. Da se bodo želodčki dobro počutili, Franc Majcen poskrbi tudi za okusne kulinarične dobrote. Mu že gre verjeti, saj je bil kar triintrideset let kuhar pri kranjskih poklicnih gasilcih! Zdaj mlad upokojenec planincem, pohodnikom, rekreativcem ob koncih tedna obljublja: »Lovsko obaro, ajdove žgance, joto s klobaso, tudi pehtranovo potico, jabolčni zavitek, palačinke z različnimi nadevi …«
 
»PD Iskra Kranj je gospodar doma približno štiri leta. Dom sicer izhaja še iz sindikalnih časov, delavci vodovoda so ga imeli za počitniški sindikalni dom, danes je v lasti Komunale Kranj. Dolga leta je imel dom status gostinskega objekta; preden smo ga prevzeli v upravljanje, je bil približno dve leti zaprt, ker ni izpolnjeval strogih gostinskih normativov. Metod Zaplotnik, prvi finančnik v Iskratelu in član upravnega odbora PD Iskra Kranj, ter nekdanji direktor Komunale Kranj Ivan Hočevar sta rekla, zakaj ne bi naše društvo doma vzelo v najem. Zavzel sem se za spremembo namembnosti, tako je iz gostinskega objekta dom postal planinska postojanka. Inšpekcija je zahtevala, da obnovimo dotrajano kuhinjo, kar smo, kot vidite, tudi storili. Škoda, da bi bil dom, ki je primeren za obisk v vsakem vremenu, zaprt,« je povzel predsednik PD Iskra Kranj Emil Sekne. Sedanji direktor Komunale Kranj Aleksander Sašo Zupan je povedal, da so s skupnimi močmi za obnovo kuhinje zbrali približno pet tisoč evrov. Izvajalec del je bil Slavko Hočevar, ki je tako rekoč podpisan pod vsa obnovitvena dela v domu.
 
V nedeljo smo v Domu na Čemšeniku srečali številne planince, rekreativce, gorske kolesarje … tudi očka Klemena Bonclja s triletno hčerko Elo. »Slišal sem za dogodek pa sva prišla pogledat. Dom se mi zdi v redu, družine z majhnimi otroki pa bomo poleg gugalnice pred domom vesele še kakšnega igrala več,« je povedal Klemen Boncelj. Jože Kaštrun je prišel s soprogo Ivanko, družbo okrog sebe pa je prijetno zabaval z anekdotami s potepanj po naših gorah. »Prehodil sem veliko slovenskih gora. No, in tudi na Čemšeniku sem bil velikokrat, nazadnje pa sem s traktorjem pomagal voziti material za novo kuhinjo. PD Iskra Kranj je zelo prizadevno, kar je prav,« je poudaril Jože Kaštrun, predsednik društva Emil Sekne pa je sklenil z besedami: »Dolgo časa se je vleklo, naredili pa smo v kratkem času.«
 
Suzana P. Kavčič

17.11.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti