Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalci GRS Bohinj tudi letos zelo dejavni

Bohinjske novice - V Bohinju se zaključujeta glavna turistična in planinska sezona,

...  zato reševalci Društva GRS Bohinj že delno analiziramo svoje delo. Do sredine meseca oktobra smo opravili 46 reševalnih intervencij, za kar smo porabili preko 1.680 ur prostovoljnega dela. V vsakem reševanju je sodelovalo v povprečju devet reševalcev. Glavni vzroki za našo pomoč so predvsem poškodbe, bolezen, izčrpanost in nepoznavanje terena. Za pet oseb letos žal ni bilo pomoči. Poleg reševalnega dela smo bili prisotni na raznih pohodih in športno rekreativnih prireditvah v visokogorju, kot so Bregarjev pohod, Maraton štirih občin, Triatlon jeklenih itd. Mlajši populaciji smo predstavljali svoje delo in ji predavali o varnem obisku gora.

Poleg lastnih usposabljanj smo sodelovali tudi na vaji Bohinj 2010. V času pisanja članka tečejo priprave na 10. pohod v spomin na preminule bohinjske gorske reševalce. V bližnji prihodnosti nas čaka spremstvo na spominskem pohodu Krn in pa vaja, kjer bomo skupaj z delavci žičnice Vogel prikazali reševanje oseb s sedežnice in iz gondole. Poleg vsega opravljenega dela pa smo v septembru zaključili dograditev naših skladiščnih prostorov. Začetki izgradnje segajo v leto 2000, ko nam je PGD Stara Fužina odstopila del zemljišča ob gasilskem domu. Tam smo zgradili garažo, kjer hranimo svojo opremo in dva službena avtomobila. Staro skladišče pa smo preuredili v pisarniški prostor, opremljen z računalnikom, radijsko postajo in telefonom. Gradnja je zahtevala precejšna finančna sredstva, ki smo jih pridobili s pomočjo sponzorjev in simpatizerjev. Večino dela smo opravili sami. Nekaj sredstev nam je namenila tudi Občina Bohinj. Vsem, ki so nam kakorkoli pomagali pri gradnji, se reševalci Društva GRS Bohinj prav lepo zahvaljujemo.

Opozorili pa bi radi tudi, da je sneg že pobelil bohinjske vrhove, zato naj bo previdnost pri obiskih gora toliko večja. Poskrbite za svojo varnost s spremljanjem vremenskih razmer v visokogorju, ustrezno opremo, ki jo je potrebno znati uporabljati, in načrtujte ture svojim psihofizičnim sposobnostim primerne. V primeru težav brez pomislekov kličite 112.
V primeru, da koga zanima naše delo, mu z veseljem predstavimo našo dejavnost, resne interesente pa sprejmemo v svoje vrste.

Janez Rozman, za GRS Bohinj
foto: Robert Klančar 

 05.11.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti