Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski dom KPD Bazovica Reka

Reka: Otvoritev razstave fotografij in nakita Marjete Keršič – Svetel

Večletno sodelovanje Planinske skupine Kulturno prosvetnega društva Bazovica z Reke in Planinskega društva RTV Ljubljana, je obrodilo nove sadove.

Na Reki je pod enostavnim nazivom „Gore“ v prostorih Slovenskega doma 12. novembra 2010. leta odprta razstava fotografij in lesenega nakita znane slovenske planinke, raziskovalke, intelektualke, novinarke in še marsikaj drugega, Marjete Keršič – Svetel.

Marjeta se je z društvom Slovencev na Reki prvič osebno srečala pred nekaj leti kot ena od urednikov Planinskega vestnika ob odprtju razstave „100 let Planinskega vestnika“. Sodelovanje z reškimi Slovenci se je nadaljevalo na prvem kongresu „Slovensko planinstvo po svetu“ na Bledu 2008. leta v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa in zatem z vzpostavitvijo neposrednih stikov reških Slovencev z njenim PD RTV. Seveda, na njeno pobudo.

Planinstvo ni samo športno-rekreacijska dejavnost, hoja v hribe ali plezanje po stenah. Planinstvo ima tudi svojo kulturno ter seveda umetniško komponento, čemur PS Bazovica daje še poseben poudareki. Gore so inspiracija za številne umetnike: slikarje, kompozitorje, pisatelje, fotografe. Posebno je pomembno znati svoja doživljanja gora predstaviti tudi drugim ljudem. In Marjeta to sposobnost ima. Vsaka njena razstavljena fotografija na Reki ima svojo zgodbo in tudi umetniško kvaliteto. Izdelane so še v analogni tehniki, torej na njih ni bilo mogoče uporabiti kakršnihkoli digitalnih goljufij. Posebno presenečenje je njen leseni nakit, izdelan iz lesenih koščkov in ostankov, ki jih je avtorica pobirala po planinskih poteh, grebenih, grapah in so jih prej obdelali plazovi, dež, strele, človekove ..., nepomebnih koščkov, ki s pomočjo njenih rok zdaj kažejo svojo drugo dimenzijo, lepoto in avtoričin odnos do narave.

Prisotne je s toplimi besedami pozdravil tudi predsednik PD RTV Ljubljana, gospod Brane Krebs. V nadaljevanju večera so se številni obiskovalci, člani Bazovice in drugi Rečani še dolgo družili z avtorico in potešili svojo radovednost s številnimi vprašanji. Razstava bo v Slovenskemu domu odprta do konca novembra.

Tekst in fotografije: Darko Mohar
 

 

 


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46095

Novosti