Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN -16.11.10

Mrtva alpinistična sezona

Pa smo prišli v čas, ko ne bo nobene alpinistične novice pa, če bi jih še tako radi. Stene so ravno prav poprhane s svežim snegom, strma skala se še ni posušila, slapov še ni. Zadnji sneg je poskrbel, da najbolj vneti turni smučarji ohranjajo kontinuiteto. Ugodna smuka se je našla tudi na Kanjavcu. Nekaj plezalcev je bilo minuli vikend v Paklenici a stene so bile presenetljivo mokre in večji uspehi so izostali. Na spletu sem opazil, da nekaj obiska v jesenkem času dobijo pečine nad Vipavsko dolino, ki premorejo smeri visoke celo do 375 metrov. Podrobnejših podatkov nimam zato imena izpuščam.  V večini gre za smeri nižje in srednje težavnosti v katerih se boste tu in tam lahko oprijeli tudi kakšne veje. Je pa ta čas nadvse primeren za plezanje v teh, sicer s kačami precej bogato poseljenimi kraji. Vodnik oz  povezave na podrobnejše informacije lahko najdete med drugim na strani Plezanje.net.

Storžič
Na srečo sem pozabil oni dan pisati o zanimivem vzponu v Storžiču. David Debeljak in Luka Plut sta se konec oktobra odločila za prvo kombinirano smer v novi sezoni. Da ne bo pomote, gornja (aprilska) slika, ki služi popestritvi, je moja, David je preskromen, da bi novico poslal. Izbrala sta verjetno najboljšo zimsko smer v severni steni Storžiča, smer Črni graben. Poletna ocena doseže V- pozimi pa je močno odvisna od količine snega in plazovine ter snežno lednih razmer. V visoki zimi in pomladi prvega skoka, pri odcepu od Kramarce praktično ni, v zgodnji zimi pa le ta lahko dobro zaposli plezalce. Dave in Luka sta naletela na zahtevno plezanje, ki sta mu prisodila oceno III, M6 in mestoma presenetljivo dobre razmere s škripavcem. Zanimivo ne, jesenska snežna plezarija v naših gorah!? V Zahodnih Alpah je že dolgo znano, da se najboljše ledne razmere ustvarijo prav jeseni. Mimogrede, tudi letos je bilo tako, Grandes Jorasses je bila septembra množično obiskana in opravljenih je bilo nakaj odličnih (tudi prvih) ponovitev smeri kot so Direktna iz Mrtvaškega prta, La belle Helene ter Hyperculoir v južni steni. Tudi v severni steni Eigerja so si naveze podajale stopinje in oprimke.

Perzijske mačke
Med novostmi je bila v ponedeljek objaviljena čudovita reportaža Luke Lindiča in Marka Prezlja o plezanju v Iranu. Ne bi je radi izpustili, zato vas nanjo opominjam še tule.

Žal je to za danes vse! Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
ALP AN novosti

2 komentarjev na članku "Alpinistične novice AN -16.11.10"

Matej Zorko,

Zanim me samo, od kje črpate podatke o razmerah v tujini. LP


Tomaž Jakofčič,

Imam nekaj znancev, ki živjo v Alpah. Nekaj pa tudi po proslulem facebooku. lp

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti