Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

UJMA 2010

URZS: Izšla je 24. številka revije za vprašanja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ... Zadnji članek v reviji je opis osebne izkušnje ponesrečenega plezalca.

Revijo UJMA, vsako leto izda Uprava RS za zaščito in reševanje Ministrstva za obrambo.

Nova številka na 321 straneh prinaša 43 člankov, ki z različnih vidikov obravnavajo področje naravnih in drugih nesreč v Sloveniji in tujini v letu 2009. Članke je prispevalo 49 avtorjev, strokovnjakov s tega področja. Kot vsaka številka se tudi ta začne s splošnimi pregledi podnebnih razmer, stanja voda, vetrovnosti ter potresov v Sloveniji in svetu v letu 2009. Kot naravna nesreča je izpostavljena vodna ujma, ki je konec lanskega leta prizadela nekatere dele Slovenije in je obdelana tako s hidrološkega kot tudi z vidika ukrepanja in odpravljanja posledic. Med članki o nevarnostih in ogroženosti je poudarek na snežnih plazovih, sledi poglavje o raziskavah in razvoju, ki se osredotoča na nove tehnološke rešitve, in poglavje o pripravljenosti na nesreče, v katerem je med drugim objavljena raziskava o osveščenosti prebivalcev o ravnanju ob potresu. Poglavje izobraževanje, usposabljanje in preverjanje zajema članke o zaščitno-reševalnih vajah, preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči ter uvedbi izbirnega predmeta varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v osnovne šole. Sledijo članki z mednarodnega področja – sodelovanje slovenskih strokovnjakov pri mednarodnih reševalnih operacijah; možnosti pridobivanja finančnih sredstev iz EU ter članek o mednarodnih standardih za protiminsko delovanje.
Na koncu revije so objavljeni pregledi literature ter članki o obletnicah in priznanjih. V lanskem letu je bilo kar nekaj pomembnih obletnic Mednarodnega gibanja Rdečega križa, med članki o priznanjih pa velja izpostaviti članek o aplikaciji Ajda, za katero je URSZR prejela priznanje dobre prakse.

Zadnji članek v reviji je opis osebne izkušnje ponesrečenega plezalca, ki se je zaradi hitrega ukrepanja reševalcev srečno končala.

Revija je brezplačna, lahko jo naročite na naslovu: Urad za izobraževanje in usposabljanje, Zabrv 12, 1292 Ig, po elektronski pošti: ujma@urszr.si ali po telefonu: 01/479 64 01. Revija bo v celoti dostopna tudi na spletni strani www.sos112.si.

08.11.2010

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti