Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razvoj telefonije

Kot poročajo mediji so pod Everestom, na nepalski strani, zasebna podjetja, ki se ukvarjajo s telekomunikacijskim posli, postavila novo bazno postajo.
Računalniške novice/PZS: Širokopasovni internet na Mount Everestu
Delo.si: Mobilni signal tudi na Everestu

Na severu, v Tibetu, telefoni že odlično delujejo na kateri koli strani gore, zaradi repetitorjev China Mobile, ki so bili nameščeni v času olimpijskih iger leta 2008. Namestitev na nepalski strani bi lahko pomagala alpinistom in pohodnikom, ki obiščejo Mount Everest in regijo v okrožju Solukhumbu vsako leto.
Ti so odvisni od dragih satelitskih telefonov, da ostanejo v stiku s svojo družino ... V oddaljeni regiji primanjkuje ustrezne komunikacijske zmogljivosti ...

"Danes smo naredili (na svetu), najvišji video klic z Everesta," je dejal vodja Ncell, Pasi Koistinen ... >> Reuters: Nepal firm takes high speed Internet to Mt Everest


Računalniške novice/PZS, 01.11.2010:
Širokopasovni internet na Mount Everestu
Dobra novica za vse, ki se v bližnji prihodnosti nameravate odpraviti na vrh sveta. Nepalski operater Ncell, ki je v 80 odstotni lasti švedskega ponudnika telekomunikacijskih storitev TeliaSonera, je namreč na območju baznih taborov na Mount Everestu postavil prvo bazno postajo 3G. Ta je hkrati prva tovrstna bazna postala v Nepalu.

Kaj bazna postaja 3G dejansko prinaša alpinistom? Predvsem možnost cenovno ugodnega in enostavnega komuniciranja z zunanjim svetom ter hiter dostop do svetovnega spleta. Ta bo alpinistom precej olajšala in pocenila odpravo na najvišjo goro sveta. Do sedaj je bil dostop do interneta namreč mogoč le preko dragih satelitskih zvez.

Nepalski operater Ncell je prepričan, da bo bazna postaja 3G dobro služila več deset tisočim alpinistom, ki vsako leto obiščejo območje najvišje gore na svetu. S postavitvijo te bazne postaje je bil hkrati dosežen še novi svetovni rekord. Bazna postaja 3G na območju baznih taborov na Mount Everestu je namreč najvišje ležeča postaja na svetu.


Delo.si:Mobilni signal tudi na Everestu                                          02.11.2010

Ljubljana – Plezalcem na najvišjo goro na svetu Mount Everest, odslej ne bo več treba imeti satelitskega telefona. Nepalski mobilni operater NCell, podružnica Švedsko-finske TelieSonere, je namreč pod goro, na višini 5200 metrov postavilo bazno postajo omrežja tretje generacije. Direktor podjetja Pasi Koistinen (na fotografiji) je opravil enega prvih pogovorov z alpinistom, ki je bil blizu omenjene bazne postaje. Alpinisti bodo lahko po novem dostopali tudi do interneta, omrežje (NCell ima na tem področju še nekaj baznih postaj) pa bo na voljo tudi za tisoče turistov in rekreativcev, ki vsako leto pod Everest pridejo na treking.

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti