Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgodovina in razvoj

Friko.si - Matija Zupan: ... tekmovalnega turnega smučanja

Prva tekmovanja so bila organizirana v vojaške namene, saj so tako testirali fizično pripravljenost vojakov. Korenine »civilnih« tekmovanj segajo v leto 1920, ko so organizirali več tekem. Med bolj znanimi sta bili avstrijska Mairennen (Majska dirka) v kraju Gosau in Geirlauf (Jastrebov tek) v kraju Wattentaler Lizum. Kombinacija turnega smučanja in streljanja je bila uradna disciplina zimskih olimpijskih iger leta 1924 v Chamonixu. Toda zaradi pomanjkanja interesa s strani gledalcev je olimpijski komite leta 1926 disciplino označil za predstavitveni dogodek. Uradno naj bi bili to zametki današnjega biatlona. Danes je tekmovalno turno smučanje pod okriljem mednarodne zveze ISMF. Prvo evropsko prvenstvo pod njenim okriljem je bilo leta 1992, prvo svetovno pa leta 2002. V planu UIAA (mednarodna alpinistična organizacija) je, da bi bilo tekmovalno turno smučanje uradna disciplina olimpijskih iger leta 2018. Držimo pesti!

Za prvi nastop Slovencev na mednarodnem tekmovanju se šteje nastop Luke Karničarja in Mateja Kranjca na deveti mednarodni dirki »Pizzo tre Signori« 2. in 3. 3. 1985 v Premani v Italiji. Naslednje leto so na isti dirki nastopile štiri ekipe iz Slovenije.

Kasneje leta 1993 sta se Drejc in Luka Karničar z Jezerskega prvič udeležila tekmovanj v sistemu za Alpski pokal in bila skupno osma. Ista ekipa je kasneje navduševala z dobrimi uvrstitvami še leta 1995 na dirki Valcanale in leta 1996 na dirki Gazzaniga. Na obeh sta dosegla tretje mesto. Sedaj med Slovenskimi tekmovalci izstopa Nejc Kuhar . Lani se je na treh prestižnih dirkah uvrstil med prvih pet najboljših (Mountain Attack – Tour 1. mesto, Dachstein extreme 2. mesto in Marmotta Trophy 4. mesto). V tekmovanju dvojic na svetovnem prvenstvu sta z Anžetom Šenkom zasedla 10. mesto. Ne smemo pozabiti na ostale člane slovenske reprezentance, ki prav tako dosegajo vrhunske rezultate na tekmovanjih pri nas in zunaj meja: Anže Šenk, Klemen Triler, Matjaž Mikloša, Marjan Zupančič in Žiga Klemše.

V Sloveniji je bilo prvo znano tekmovanje Triglavski smuk organizirano leta 1927 in tradicionalno so ga uspeli izpeljati vse do leta 1950. Prvo uradno tekmovanje pa je bilo leta 1996 na Jezerskem, kjer se je pomerilo 15 ekip. Leta 1997 sta bili v Sloveniji že dve dirki in sicer na Jezerskem in Zelenici, kjer se je pomerilo 30 ekip. Zgodovina državnih prvenstev v Sloveniji sega v leto 2004, ko so bile prvič organizirane dirke, ki so štele za državni pokal. Letošnjo sezono bo ta v Sloveniji potekal že sedmo leto zapovrstjo.

Matija Zupan

29.10.2010

 


Foto: enWikipedia

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti