Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprto pismo predsedniku PZS

Marjeta Štrukelj: Več let s prekinitvami že traja razprava članov PZS na planinskih/gorniških forumih na temo neustreznega zavarovanja

... za primer reševanja ob nezgodi ali v ogroženosti oz. nevarnosti za nezgodo.

Nikjer nismo zasledili mnenja, ukrepov in namer izboljšanja, ne prejšnjega, niti sedanjega vodstva. Članstvo pogreša pravzaprav nekaj, kar je na dosegu roke v vsakem avstrijskem gorniškem društvu – alpenvereinu in zagotovo ste seznanjeni z razlikami, ki nas prizadenejo ob morebitni »nezgodi« brez poškodb ali računu, ki kaj hitro preseže zavarovalno vsoto. Ker ne poznamo vašega osebnega mnenja in prizadevanj v zvezi z zatečenim stanjem in nismo zasledili niti javnega vprašanja: »podpisani NN sprašujem vodstvo PZS….«, je seveda nujno, da člani PZS enkrat konkretno vprašamo in izvemo, kaj o problematiki meni vodstvo in kakšne so namere v zvezi s pomanjkljivim zavarovanjem? Zadnji (ne)srečni dogodki nas še posebej vznemirjajo in terjajo odgovore. Verjamemo, da ste seznanjeni z njimi in vam tudi odmevi nanje niso tuji (forum PZS, Gore-ljudje, Hribi.net).

Zahajanje v gore od nas terja odgovornost, da se za primer nezgode ustrezno zavarujemo. Dejstvo je, da je za vsakega samostojnega planinca/gornika v praksi trenutno priporočljivo članstvo v avstrijskem društvu glede na ponujene možnosti. Veliko število aktivnih in cenjenih gornikov je včlanjenih pri sosedih, ker so se naveličali čakati na rešitev doma. Nekateri so celo člani dveh organizacij, slovenske in avstrijske, najbrž v primerih, ki jih terjajo posamezni pridobljeni statusi v okviru PZS. A ostanimo pri navadnem članstvu, ki še naprej vztraja pri PZS, čeprav je do našega ožjega socialnega okolja to vztrajanje enako neodgovorno, kot bi šli neprimerno opremljeni v gore! S prihodom novega vodstva za leto 2011 upravičeno pričakujemo spremembe na bolje oz. enake možnosti, kot so na voljo v Avstriji.

Vzgibi in vzroki vztrajanja koreninijo v slovenski trmi, upornosti in zgodovinskem ponosu. Domoljubja ni izpostavljati, da ga potrošna politika ne zmaliči do nerazpoznavnosti na levo in desno. Slednji besedi pa pravim planincem/gornikom služita le za opis smeri na konkretni poti. Vztrajamo pri PZS, ker verjamemo, da je mogoče stvari spremeniti na bolje. Po izkušnjah z našimi zavarovalnicami je to zagotovo trd oreh. A nakup zavarovanja je v končni fazi vendarle nakup čelade, če je ne prodajajo pri nas, se dobi onkraj. Članstvo v slovenski organizaciji, podedovani iz časov enakopravne uveljavitve Slovencev v evropskem gorskem prostoru, je stvar časti, spoštovanja korenin in ponosa. Ne dovolite, da tako bogata skupnost postane umirajoči dinozaver, ker se naše zavarovalnice bolj posvečajo premijam kot izplačilu odškodnin in ne nudijo prave strehe najaktivnejšim, ki potrebujejo kakovostno zavarovanje.

Zagotovo naši cilji niso v nasprotju z vašimi, med katere nedvomno sodi ohranjanje ali celo dvig članstva v slovenski planinski organizaciji, katere prvi mož ste.

S spoštovanjem

Po razpravah na forumih pripravila
Marjeta Štrukelj

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

1 komentarjev na članku "Odprto pismo predsedniku PZS"

Davo Karničar,

Zelo lepo, predvsem gorniško in domoljubno razmišljanje, bravo!

Zavarovalnice ob omejevanju zgolj na slovenski trg in ob dejstvu, da je ključni člen reševanja heli-prevoznik vezan in več kot očitno motiviran (z dejavnostjo reševanja v gorah utemeljuje upravičenost do dela proračunskih sredstev) vztrajati na poziciji, ne morejo vzpostaviti "zavarovalniškega produkta", ki bi bil planincem primeren - posredovanje ob vsakem klicu. Civilni prevoznik, zdravstvo, komunala, reševalci, zavarovalnica, strokovna merila in komisija - za isto mizo, pa z velikim trudom pridemo do želenega.

Neobhodno pa je že omenjeno zavarovanje s perspektive izobraževanja, priprav .....

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46095

Novosti