Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer 06.10.1975

Večer - Inko Bajde: Naši na Makalu - novo sporočilo Baza Jugoslavija


Osmega septembra je bil postavljen višinski tabor II, imenovan Belinka. Sprva so postavili dva šotora, zatem pa so izkopali še luknjo pod snežnim razom na točki 15. Tabor II se je razvil še v tri prostore, velike 3x6 metrov, za spanje in skladišče. Radijska zveza z goro deluje odlično, enako tudi elektrika v bazi, ki jo potrebujejo za radijsko zvezo. V bazi pečejo tudi kruh. 12. septembra so tovorili opremo v tabor I in II ter napeli vrvi do točke 38. 13. septembra je slabo vreme onemogočilo delovanje na gori. Dan kasneje pa so že postavili bivak na točki 32 in vanj znosili 14 kosov tovora. Na gori delujejo tri skupine, šest šerp in zdravnik.
„Danes, ko pišem tole poročilo, je bilo prvo sončno jutro, odkar smo prispeli," piše vodja odprave Aleš Kunaver. „Doslej je bil v bazi vedno dež in sneg. Razen 13. septembra nas vreme doslej še ni zaustavilo. Močno nas je oviralo gaženje po mehkem ledeniku in težak prehod čez vodo, sprva smo bredli po njej do pasu, sedaj smo čeznjo postavili mostič. Pri tem je Rožič staknil pljučnico, vendar okreva. Na goro ne bo smel še nekaj dni. Sicer pa razen manjših zapletljajev vse teče po načrtu," končuje pismo vodja odprave.
Na koncu je še pripisal, da so Belak, Dovžan, Marjon in Lončar dosegli višino tretjega višinskega tabora - Alpine, kjer postavljajo šotor. V „dvojki" in bivaku že čakajo preostali, ki bodo opremili novi tabor.
Prvi dve šifrirani poročili, ki smo ju te dni že dobili, se bistveno ne razlikujeta od dosedanjih podatkov.

Inko Bajde
 

06.10.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti