Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer 30.09.1975

Večer - Inko Bajde : Naši na Makalu; Težave z obveščanjem

Naši na Makalu


Težave z obveščanjem


TRETJE PISMO VI. JUGOSLOVANSKE ALPINISTIČNE HIMALAJSKE ODPRAVE - MAKALU '75


Pismo, ki ima datum osmega septembra, je že prišlo iz baznega tabora, torej s cilja dolgega potovanja odprave do vznožja gore. Čeprav smo dobili od nekaterih virov že nekoliko bolj sveže podatke, kot npr., da je uspešno postavljen tabor II. ne bo odveč, če objavimo povzetek zadnjega poročila, saj je polno zanimivosti!
Aleš Kunaver, vodja odprave, piše v prvem delu pisma takole:
„Od zadnjega poročanja iz Khandbarija smo potovali v redu - v razmerah, ki so pač normalne za ta čas. Dežja in pijavk je bilo obilo. Zaradi močnih nalivov v džungli Seduo smo morali čakati en dan. S prvimi nosači smo prispeli v bazo 5. septembra, naslednji dan pa so prišli še preostali. Takoj smo pričeli uresničevati program in še isti dan deloma postavili tabor I, kamor je odšlo 13 članov, 4 šerpe in 5 nosačev. 7. septembra je bil tabor I nared  in začeli smo priprave za postavitev tabora II. Ko so vsi prispeli v tabor I ter se že aklimatizirali, smo formirali skupine v skladu z načrtom."
V tem pismu Kunaver tudi prosi soglasja  za nazive posameznih taborov, kakor jih predlaga: baza
- Jugoslavija, tabor I - Slovenija, tabor II - Belinka, in tabor III -Alpina.
Hrana in oprema sta  prispeli brez poškodb in v redu - razen ene kraje (nekdo si je „izposodil" uro).
Zatem sledijo še poročila o zdravstvenem stanju, o pošnih in radijskih zvezah ter splošno poročilo.
„Za radijskega partnerja nam je vlada določila kraj Kimanthanko na kitajski meji. V dobri veri sicer, vendar nesrečna odločitev, ker je Kimanthanka na drugi strani Makaluja in za radijsko zvezo skoraj ni uporabna. Poleg tega so nas napak informirali o električni energiji, ki je tam na voljo. Iz Numa smo tja poslali nepalskega oficirja za zvezo ter naša udeleženca Kotnika in Ažmana. Uredili so, kar je bilo možno, da bo radijska zveza vzpostavljena vsaj dotlej, ko bodo informacije bistvene. Sicer pa dogovorjeno šifrirano dnevno poročilo pošiljamo prek Khandbarija.
O moštvu lahko rečem le najboljše. Je izredno živahno in aktivno, člani se med seboj dobro razumejo. Zdravstveno stanje ob prihodu v bazo priča o veliki kondiciji, prav tako tudi rezultati prvega vzpona," končuje Aleš tretje poročilo o VI. JAHO.

INKO BAJDE.

 

 30.09.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti