Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci, alpinisti 25.09.1975

Večer, planinci, alpinisti - Milan Cilenšek: Planinske koče in poti - Pot osvoboditve; Zaprte koče; Proslava 25-letnice PD Zabukovica; E.Kracina: Planinski tabor na Smrekovcu; Inko Bajde: JLA in alpinizem, Prva in druga ponovitev,  Čevelj in nekaj alpinistične opreme, Mountain 44.

Proslava 25-letnice PD Zabukovica


Planinsko društvo Zabukovica proslavlja 5. oktobra petindvajsetletnico obstoja. Zbor udeležencev proslave bo v nedeljo, 5. oktobra, ob 8. uri pred spomenikom NOB v Migojnicah - Griže. Odtod bo vodila pot mimo spomenikov NOB na postojanko Hom. Pohod organizira PD Zabukovica s sodelovanjem ZZB, ZSM, pionirskega odreda idr. Udeleženci bodo prejeli na pohodu našitek in značko HODIM (akcija trim). Prihod na postojanko bo ob 12. uri. Tod bo konec pohoda, krajevna organizacija ZZB bo dobila plaketo zveznega odbora ZZB za gojenje tradicij NOB, zatem pa bosta proslava društva ter podelitev značk za prehojene planinske poti in priznanja najbolj prizadevnim članom društva. Na pohod in proslavo prisrčno vabimo vse planince.


"Planinski tabor na Smrekovcu"


Mladinski odsek PD Maribor matica je od 3. do 9. avgusta organiziral planinski tabor v gostoljubni planinski postojanki na Smrekovcu. Udeležilo se ga je 37 pionirjev planincev iz Šentilja, s Sladkega vrha, iz Zgornje Ščavnice, Radvanja in s treh mariborskih šol. Tabor sta uspešno vodila Jože Topolnik in Lizika Senekovič ob pomoči mentorjev planinskih skupin z osnovnih šol Janka Padežnika, bratov Polančičev in Franca Rozmana -Staneta. Ob sončnih dopoldnevih so hodili na izlete. Povzpeli so se na vrh Smrekovca, obiskali Mozirsko kočo in Golte, Travnik, Kramarico in Andrejev dom na Slemenu. Na izletih so utrjevali znanje, pridobljeno v planinski šoli, ki je potekala ob večerih. Popoldanski čas so izrabili za družabne igre, medsebojno spoznavanje, izmenjavo planinskih izkušenj, čiščenje okolja, nabiranje dračja za taborni ogenj, učenje planinskih pesmi in priprave na sklepno prireditev. Teden je hitro minil. Žalostnih src in solznih oči, vendar z upanjem, da se ob letu zopet dobijo, so se poslavljali od prijaznih ljudi v koči in drug od drugega. Domov so se vračali bogatejši za nova prijateljstva, lepa doživetja in marsikatero koristno izkušnjo.

E. KRACINA

JLA in alpinizem
Od 1. septembra poteka v Vratih tečaj iz alpinistične in reševalne tehnike za starešine JLA. Tečaj bo trajal do 5. oktobra. Doslej so predelali že vso plezalno tehniko, deloma na Malem Triglavu, deloma pa v slovenski smeri. Praktično delo v steni dopolnjujejo s predavanji ob diapozitivih. Za konec nameravajo preplezati nekaj smeri v severni triglavski steni in izvesti turo prek vsega triglavskega masiva.
Znanje alpinistične tehnike je postalo nuja za vsako sodobno armado, saj je le tako mogoče hitro premostiti sicer zelo težke terenske ovire ali pa se spustiti v najbolj odmaknjene kotičke, ki postanejo varna zatočišča. Nešteto bitk v drugi svetovni vojni so odločili prav alpinisti. Spomnimo se samo sovjetskega filma Bela eksplozija, ki smo ga gledali letos na naši televiziji.
Tečaja se udeležuje 23 rednih starešin JLA in šest inštruktorjev aktivnih alpinistov. Kot že vrsto let tudi letos tečaj uspešno vodi SIobodan Lončar.

I. BAJDE

Prva in druga ponovitev

Kot da bi se vreme hotelo oddolžiti za svojo avgustovsko muhavost, v septembru že skoraj ves čas daje lepe dneve. In kdo jih ne bi bil vesel? Na Klemenči jami pod Ojstrico je bilo zopet živahno. Alpinisti AO Kozjak Maribor so čez soboto in nedeljo opravili kar deset vzponov v Ojstrici in Škarjah. „Tamovska", kot se imenuje nova smer v severoza-hodnem delu Škarij (23. avgusta 1975 sta jo speljala Ivan Cverlin in Davorin Podrepšek - ocena IV, 2,5 ure), je tokrat doživela prvo in drugo ponovitev. Opravili sta jo navezi Kristanič (AO Kozjak) -Cverlin (AO TAM) ter Šubic - Mahorič (oba AO Kozjak). Člani in pripravniki AO Impol Slovenska Bistrica so plezali  smer skozi okno in miniaturno ter tako imeli dvanajst vzponov. Tudi koroški alpinisti niso mirovali, medtem ko so Celjani zopet imeli delovno akcijo na Okrešlju - pripravljali so drva. Postojanka na Klemenči jami bo odprta le še prihodnjo soboto in nedeljo.

I. Bajde

Mountain 44

Pred dnevi je izšla že štiriinštirideseta številka angleške alpinistične revije Mountain. Ne samo da ponuja veliko zanimivega čtiva, tudi čudoviti barvni in črno -beli posnetki odlično dopolnjujejo vsebino. Skratka od številke do številke revija vse bolj preseneča. Poleg obširnih sestavkov o El Capitanu, drugi ponovitvi smeri skozi Drujev kuloar, o težkem vzponu Poljakov na Kunyangish v Karakorumu, o novostih s knjižnega trga in poleg alpinističnih utrinkov od tu in tam so uvedli še zanimivo rubriko, v kateri predstavljajo znane alpiniste.
Že zadnjič smo pisali o starosti sovjetskih alpinistov Abalakovu, tokrat naj predstavimo Tiny Junko Tabei, prvo žensko, ki je stopila na streho sveta. 16. maja letos sta skupaj z Ang Tseringom dosegla vrh Eyeresta. Že 1970. leta se je udeležila ženske odprave in osvojila Anapurno 3. Japonka Junko Tabei se je rodila v Fukushima Prefecture pred 35 leti Pleza že 16 let. S svojim možem in triletno hčerko živi v kraju Saitama, severno od Tokia. Doštudirala je angleško in ameriško književnost, nekaj časa delovala kot novinarka za tehnične publikacije, sedaj pa uči otroke igrati na klavir. Na zastavljena vprašanja Reinholda Messnerja - slovitega alpinista - o njeni alpinistični karieri v Alpah je odgovorila, da je plezala v Demaventu, na Monte Rosso pa je samo pristopila, ker vreme za plezanje ni bilo ravno najboljše. Tudi njen mož je alpinist, vendar na ture nikoli ne hodita skupaj. „Nekdo mora vedno ostati doma, delati in skrbeti za družino," pravi.
Vzpon na vrh je opisala takole: „15. maja smo postavili zadnji - šesti višinski tabor. Naslednji dan sva z Ang Tseringom dosegla vrh. Vreme je bilo lepo in toplo, tako da sem se slikala brez vršnih oblačil. Le sneg, ki se je vdiral do kolen, je terjal velik napor."

INKO BAJDE

Čevelj in nekaj alpinistične opreme
je našla angloameriška naveza med spustom s Cerro Charyarda, vrha v masivu Cerro Torre (3128 m) v Patagoniji. Domnevajo, da so naleteli na prve sledove za pokojnim Tonijem Eggerjem, ki se je pred 16 leti smrtno ponesrečil med sestopom s Cerro Torreja.

I. B.


 

 

 





 

25.09.1975

Bobotov Kuk, najvišji vrh Durmitoraja in Črne gore (2522m) - ena izmed obveznih točk poti osvoboditve v Črni gori

Pot osvoboditve


ZA DAN REPUBLIKE BODO ODPRLI PRVO JUGOSLOVANSKO VEZNO PLANINSKO POT - POT OSVOBODITVE PO GORAH JUGOSLAVIJE.


Že aprila smo na kratko poročali, da naj bi za dan borca na Fruški gori svečano odprli prvo jugoslovansko vezno planinsko pot - POT OSVOBODITVE PO GORAH JUGOSLAVIJE. Pot naj bi odprli v počastitev 30-letnice osvoboditve. Vendar jo bodo odprli šele za dan republike, ker so dokončen sklep o njej sprejeli šele na seji glavnega odbora planinske zveze Jugoslavije, ki je bila 25. maja na Avali. Poleg tega bodo dotlej pripravili dnevnike s te vezne poti; dnevnike si bodo lahko planinci nabavili pri vseh republiških in pri obeh pokrajinskih planinskih zvezah.
Pot osvoboditve po gorah Jugoslavije - naziv za pot je na omenjeni seji glavnega odbora PZJ predlagal predsednik planinske zveze Slovenije Miha Potočnik - obsega pa dva planinska vrhova v vsaki republiki ter po en vrh v avtonomnih pokrajinah. Vrhovi, ki so jih republiške planinske organizacije določile za to vezno planinsko pot, so tile (za lažjo orientacijo navajamo ob vrhovih tudi bližnje večje ali bolj znane kraje):
— V BOSNI IN HERCEGOVINI: Maglič (nad Tjentištem, 2386 m) in Zelena glava na Prenju (blizu Konjiča, 2155 m);
- v ČRNI GORI: Bobotov Kuk v Durmitorju (blizu Žabljaka, 2522 m) in Vasojevički Kom na Komovih (blizu Andrijevice, 2460 m); - v HRVATSKI: Klek (nad Ogulinom, 1182 m) in Crikvena v Rožanskih Kukovih v Velebitu (nad Jablancem, 1641 m); - v MAKEDONIJI: Solunska glava v Jakupici-Karadžici (nad Belico, 2540 m) in Pelister v Babi (nad  Bitoljem, 2600 m);
- v SLOVENIJI: Triglav (2863 m) in Raduha (2062 m);
- v SRBIJI: Pančičev vrh na Kopaoniku (blizu Raške in Belega Brda, 2017 m) in Trem na Suvoj planini (nad Niško Banjo, 1808 m);
- v AP KOSOVO IN METOHIJA: Daravica v Prokletijah (nad Dečani, 2656 m);
- v AP VOJVODINA: Crveni Cot na Fruški gori (blizu Beočina, 539 m).
Vseh točk poti osvoboditve po gorah Jugoslavije je torej 14.

Pot nima posebne oznake in tudi ni časovno omejena. Planinec mora obiskati vseh 14 točk in nato dnevnik z odtisi žigov poslati svoji pla-ninski zvezi. Kolikor kje žigov ne bi bilo, veljajo kot dokazila tudi fotografije udeleženca na posameznih vrhovih, natančni opisi poti idr. Krožne in vezne planinske poti (ali transverzale, kot jim radi pravimo) so pri nas Čedalje bolj privlačne. Težko bi bilo v tem trenutku reči, koliko takih poti je v Jugoslaviji sedaj; nedvomno jih je blizu 50. Že samo v Sloveniji je v zadnjem času nastalo nekaj novih: šaleška planinska pot, trimčkova pot, pot prijateljstva. Snežnik-Snježnik, pot kranjski vrhovi, ljubljanska mladinska planinska pot, solčavska planinska pot in verjetno še katera.
Vsem tem potem, ki jih bomo drugo za drugo - skupaj z že obstoječimi potmi ter s krožnimi in veznimi potmi v drugih republikah - predstavili v naši rubriki, se bo letos pridružila prva vezna pot, ki bo povezovala vse jugoslovanske socialistične republike in obe socialistični avtonomni pokrajini. In ker bo pot odprta v letu, ko vsa naša domovina slavi 30-letnico zmage nad fašizmom, bo POT OSVOBODITVE PO GORAH JUGOSLAVIJE le še močnejša vez bratstva in enotnosti narodov in narodnosti Jugoslavije.

MILAN CILENŠEK


Zaprte koče
GOMIŠČKOVO ZAVETIŠČE NA KRNU so zaprli 21. septembra. Če bo vreme lepo, bo zavetišče odprto do konca oktobra ob sobotah in nedeljah.
DOM KLEMENTA JUGA V LEPENI bodo zaprli 30. septembra, DOM NA PEČKAH NA POHORJU je zaprt. Odprli ga bodo predvidoma 12. oktobra, ko bi naj bila končana obnovitvena dela.




 

 



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti