Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 05.10.10

Precej umirjeno poplezavanje brez usodnih novic!

Ker je že pred časom Jaka ‘malo patetično’ pisal v kakšnih razmerah včasih nastajajo AN, tokrat samo toliko, da mi je res žal, da se Tomaž vrača kakšen dan prepozno, da bi prevzel tokratne AN. Zato tokrat samo na kratko o nekaj naključnih informacijah iz vsem nam ljubih sten. Prihodnjič pa bo vsebino AN z novimi močmi že pisal (upam da) dobri stari Tomaž.

KSA - Skuta

Tudi nekaj, tokrat res hitrega, brskanja po internetu ni pomagalo do širšega obsega novice. Očitno se je Rok Godec po objavi v minulih AN opogumil, kar je sicer za samohodca precej hecen zapis, in me ponovno obvestil o dobrem vzponu. V nedeljo, 03.10., je v Skuti sam preplezal smer Golo Sonce (VII-/V, 300 m). A stvar ni čisto tako enostavna. Začel je namreč po Smeri pod Stolpom in nad raztežajem po zajedi (VI-) prečil po plateh pod najtežji raztežaj v Golem Soncu. Namesto spusta ob vrvi, ki je zaradi navrtanih smeri zadnja leta kar popularen, je Rok šel na vrh Skute in od tam prečil do Rinke in nato domov.

Skuta: linija vzpona

JA - Jerebica

Na dober vzpon v Jerebici sta me opozorila kar dva. V sredo, 22.09., sta Peter Juvan (Akademski AO) in Roman Strmšek (AO Rašica) preplezala smer Tupilak (VII-/V, 450 m) v Jerebici. Prva sta smer preplezala Peter Podgornik in Janko Humar leta 1984 z nihajno prečko v šestem raztežaju. Dve leti kasneje sta prosto ponovitev opravila Ivan Rejc in Viktor Golja, in sicer s tem, da sta se nihajni prečki ognila s plezanjem bolj direktne variante po zajedi, in ta raztežaj ocenila z VII-. Zajeda je menda res lepa, a resna. Peter celo pravi, da bi ji lahko pripisal precej višjo oceno VII+. Najprej je treba zajeti sapo in preplezati deset metrov brez varovanja, višje pa se da varovanje odlično urediti z metulji. Presenetil ju je še naslednji, sedmi raztežaj, ocenjen z VI, ki se jima je tudi zdel težak. Vremenski pogoji so bili idealni, stena pa začuda prazna. Še moj komentar. Pred davnimi leti (1994) sva smer prosto ponovila tudi z Blažem Stresom in celo mislila, da delava prvo prosto ponovitev, a sva plezal ves čas po skici, vključno z nihajno prečko, ki se je izkazala za kar plezljivo (VII-), za prvega z idealnim varovanjem, ker imaš vpet klin namenjen nihajni prečki dober meter nad smerjo plezanja, kasneje pa hitro prideš v dobro razčlembo.

Reklama za odpravo

Končno je po neverjetnih zapleti bil objavljen razpis za res super odpravo s ciljem povzpeti se v alpskem slogu na Makalu. Škoda, ker je sicer perfektno zamišljena akcija Marka Prezlja, zaradi povsem nepotrebnih zapletov in slovenskega mučkanja začela tako pozno. A še vedno mislim, da bo Mark kot vodja znal vpreči vse fante na način, da bo to za njih bogata izkušnja – podobno kot Chomo Lhari.

In še pomembno obvestilo! Večina je mogoče že opazila da se na vrhu strani Gore-ljudje poleg Novosti sledijo še štirje jezički-teme, od katerih je tema Informacije zelo pomembna, saj se tam nahajajo vsa raznorazna obvestila. Tja so prestavljena da stran prva stran ne zgubi na preglednosti. Kar se alpinizma in plezanja tiče so to razna predavanja, predvsem pa v tem času začetki alpinističnih šol, ki pridejo do nas oz. za katere zvemo. Torej, tudi obvestila o tem sprejemamo.

Lepo plezajte in se fino imejte.

Peter Mežnar

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Pogled solo plezalca

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti