Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prostovoljnim reševalcem refundacija

Žurnal 24 - Tamara Barič: Prostovoljni reševalci bodo po novem dobili povračilo izpada dohodka. Delodajalci bodo lahko uveljavljali povračilo nadomestila plače. Medtem ko država obljublja refundacije, reže stroške na drugih koncih.

Poslanci so z 71 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Novela prinaša povračilo izpada dohodka prostovoljnim reševalcem zaradi odhoda na reševalno akcijo med delovnim časom. Delodajalci pa bodo lahko uveljavljali povračilo nadomestila plače z vsemi prispevki in davki, ki so ga izplačali zaposlenim v času njihove odsotnosti zaradi udeležbe v reševalnih akcijah.

"Če bomo dobili za to poseben denar, bo v redu. A glede na trenutno stanje nam vlada ne more zagotoviti niti, če bodo sredstva za naslednje leto enaka kot letos. Pa že letos bomo težko prišli s tem skozi. Če bi reševalcem izplačevali še refundacijo osebnega dohodka, mislim, da bi ves proračun porabili v pol leta," nam je povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik. Koliko denarja bi potrebovali za povračila vsem reševalcem, ne more oceniti.

Pravice tudi delodajalcem
Delodajalec bo imel tudi pravico povračila izpada dohodka zaradi odhoda zaposlenega na akcijo, in sicer v višini 20 odstotkov nadomestila plače, ki ga je delodajalec izplačal zaposlenemu.

Refundacija bo bremenila državni organ oziroma organ lokalne skupnosti, ki je reševalca poklical k opravljanju nalog.

Če se bo prostovoljec poškodoval med akcijo, bo stroške zdravljenja in nadomestila zaradi bolniške odsotnosti prav tako kril tisti, ki ga je poklical k opravljanju nalog zaščite in reševanja.

Namesto s helikopterjem kar peš po poškodovane
Potočnik ob tem opozarja še: "Imamo cel kup sicer sprejetih zakonov, ki se ne izvajajo. Čas bo pokazal, kako bo s temi izplačili." Že jeseni so reševalci opozorili predsednika republike Danila Türka in obrambno ministrico Ljubico Jelušič na težak položaj in pomanjkanje sredstev. Obljubljena jim je bila pomoč. "Sredstva, ki so nam bila obljubljena, so že nakazana. Se pa dogajajo druge stvari: helikoptersko dežurstvo na Brniku, s katerim imamo stroške, nekajkrat ni bilo aktivirano. Niso nam odobrili helikopterja, tako da so morali reševalci iti do Sedmerih jezer ali Planike peš. Vemo, da je do tja tri ali štiri ure hoje in še enkrat toliko navzdol. Če začnemo računati še to refundacijo, ni akcija prav nič cenejša kot ena ura helikopterja."
 

28.09.2010

Foto: Andraž Sodja

Potrdili tudi novelo zakona o Rdečem križu Slovenije: ustrezneje se ureja načrtovanje, izvajanje in financiranje nalog območnih organizacij RKS, zlasti pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zdravstvenem, socialnem in humanitarnem področju s strani lokalnih skupnosti oziroma občin.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti