Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 29.09.10

Trikrat 8a Ane Ogrinc, dvakrat 8A+ Kruderja. Kdaj DWS v Ospu?


Ni počitka za tekmovalce

Tekmovalci v športnem plezanju so v pogonu non stop. Po balvanskem svetovnem pokalu v prvi polovici leta so sedaj na vrsti tekme v težavnosti. Vmes pa še kakšem master, evropsko prvenstvo itd. Naši so zopet plezali dobro (8. Klemen Bečan, 4. Mina Markovič, 7. Maja Vidmar). Po zadnji tekmi v Puursu, kjer sta slavila Španec Ramon Puigblanque (na sliki desno med zadnjim "otresanjem" pred zmago) in Korejka Kim, je skupni vrstni red v SP naslednji:

Moški: 1. Usobiaga 346, 2. Ondra 340, 3. Puigblanque 321, 13. K. Bečan 113
Ženske: 1. Kim 300, 2. Eiter 326, 3. Cavaldini 188, 4.-5. Vidmar 174, 6. Markovič 169, 8. Gros 160.


Trikrat 8a Ane Ogrinc, dvakrat 8A+ Jerneja Kruderja, 8b+ Izidorja Zupana

Ana Ogrinc je v vsega štirih dneh preplezala tri 8a: Oktoberfest (8a) in Giljotino (8a) v Mišji in Literarni nokturno (8a) v Bohinjski Beli. Izidor Zupan je v Kotečniku preplezal Stigmato (8b+), Marko Obid v Mišji Oktoberfest (8a), Jernej Kruder pa v Ceuse na pogled Sans peur et sanglier (7c, NP) + in Sueurs froides (8a). Še bolje mu je šlo na balvanih v Magic Woodu, kjer je v enem dnevu preplezal Massive attack (8A+) in Voigas (8A+).


Razvoj ženskega balvanskega plezanja

V Magic Wood je bila tudi 22 letna Avstrijka Anna Stöhr, nova evropska prvakinja. Z vzponom po The Riverbed (8B) je kot druga ženska preplezala težave 8B. Pred tremi tedni je v ZDA to uspelo Angie Payne. Sicer je Barbara Zangerl že leta 2008 zmogla Pura Vida, ki pa se danes vrednoti bolj 8A+ kot 8B. No, ta balvan je Anna Stöhr ponovila pred nekaj tedni. The Riverbed (na sliki levo je prvi preplezal Dave Graham, gre pa za več gibov v strehi in zaključek po razu.


Nesreča avtorja rdeče pike

Avtor rdeče pike Kurt Albert (56, na sliki levo v svoji najbolj znani pozi), Güllichev partner v Trango Towerju (Eternal flame) in v drugih stenskih pustolovščinah, se je hudo ponesrečil na ferati v Hirchbachu v Nemčiji. Iz še neznanih razlogov je na prvem »težjem« mestu omahnil 18 metrov globoko in dan kasneje umrl v bolnici. Čeprav je bil Albert športni plezalec le kratek čas in ni bil nikoli v vrhu "težavnosti", je v tem športu pustil neizbrisen pečat. Je avtor izraza "Rotpunkt" (rdeča pika ali redpoint), ki še danes označuje najbolj razširjen način plezanja.
Bilo je približno takole: v 70 letih sta z Wolfgangom Güllichem začela plezatii v Frankenjuri kratke športne smeri. Ko sta smer po nekaj poskusih zmogla prosto in pri tem vrv puščala vpeto v najvišji doseženi točki, sta pri vstopu narisala rdeč krog, po nemško Rotkreis. Ko sta smer ponovila tekoče od spodaj navzgor s sprotnim vpenjanjem, sta krog pobarvala in nastala je rdeča pika. In se obdržala do danes …

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

promontana

Na strani Informacije lahko najdeš podatke o začetku plezalnih šol. Seznami vseh zadnjih objav o njih je na
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka/PŠ/,
seznam vseh usposabljanj (AŠ, PŠ, ...) na
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka/usposabljanje/ ...

Sporočite vabila v svoje PŠ, če o njih še nismo poročali.

In še "vabilo" na DWS v Ospu (prvi dve fotografiji) in Rakeku. Fotografije po zadnjih obilnih padavinah je posnel Klemen Bečan. Priporoča neoprensko obleko ...


 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti