Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Kako postaneš mladinski svetovni prvak

Friko.si: Jure Raztresen je sedemnajstletnik, doma iz Škofje Loke, član PK Škofja Loka, ki poleg plezanja rad gleda filme, posluša glasbo in se zanima za programiranje. To je tudi razlog, da obiskuje Tehnični šolski center Kranj, smer: tehnik računalništva.

Friko.si želi biti čim bolj aktualen in zanimiv portal, zato smo se odločili, da bomo imeli tudi intervjuje z aktualnimi plezalci in osebami, ki so na kakršenkoli način povezane s plezanjem. In kdo bi bil za tak začetek bolj primeren kot Jure Raztresen, ki si je nedolgo nazaj priplezal naslov svetovnega mladinskega prvaka.

Po zmagi na svetovnem mladinskem prvenstvu marsikoga seveda zanima, kako postati svetovni prvak in izvedeti kaj več o Juretu, zato smo z njim naredili krajši intervju.

Z Juretom se je pogovarjala Mojca Breskvar.

Kdaj in kje si začel trenirati športno plezanje? Kdo te je sploh navdušil za to in prepričal, da vztrajaš v tem?
S plezanjem sem se začel ukvarjat leta 2002, kot devetletni fant, ko sem se vpisal v plezalno šolo športnega plezanja , ki jo je organizirala PK Škofja Loka. Že na prvih tekmah sem dosegal dobre uvrstitve tako, da me je to motiviralo za nadaljnje treninge in tekme. Že na prvem državnem prvenstvu leta 2003 sem v kategoriji cicibanov dosegel 7 medalj in skupno tretje mesto v balvanskem plezanju. Uspehi so me prepričali, da sem izbral pravi šport in da z njim nadaljujem, ker v njem uživam in se potrjujem.

Postal si svetovni mladinski prvak. Kakšen je recept, da si priplezaš ta naslov? Kolikokrat na teden treniraš in kako izgledajo tvoji treningi?
Recept je veliko treninga, motivacije za tekmovanja in nekaj talenta. Treniram petkrat na teden po 2 do 3 ure na bolder steni v športni dvorani Poden. Prvih 15 minut se počasi ogrevamo na steni, nato pa pričnemo s plezanjem smeri, ki nam jih sestavi trener Roman Krajnik.

Si še zelo mlad in glede na rezultate te verjetno čaka še lepa prihodnost v športnem plezanju, če bo šlo tako naprej. Kateri tvoji trenerji so do sedaj nate naredili največji vtis? Kdo je pustil največji pečat?
Skozi svojo plezalno kariero sem imel kar nekaj trenerjev. Zadnjih nekaj let me trenira Roman Krajnik, ki je v plezalnih krogih znan kot zelo dober trener. Z nami je na vseh treningih in tekmah, kjer nas motivira in pripravlja za dober nastop.

Glede na število treningov in priprav se moraš verjetno marsičemu odpovedati. Si kdaj pomislil, da bi vse preprosto pustil in nehal trenirati?
Ne, nikdar nebi nehal plezati, saj mi klub temu ostane še kar nekaj časa za hobije. Poleg tega me športno plezanje veseli. Rad tekmujem, ker mi tekma predstavlja izziv in dobri rezultati so potrditev dobrega treninga.

Kakšno je vzdušje v mladinski državni reprezentanci? Kako se imate?
Vzdušje je odlično. Vsi se razumemo med seboj in se spodbujamo, da bi vsi postali najboljši. Selektor mladinske reprezentance Borut Kavzar pa nas podpira in dobro vodi našo ekipo.

Nadaljevanje na Friko.si >>>

 

28.09.2010

 

 

Fotografije: arhiv Jure Raztresen

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti