Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 31.08.10

Nekaj zanimivih novic!

Res sem vesel dnevov ko lahko pišem kaj zanimivega in novega.

Norveška

Nekje z začasnega dela v tujini se je oglasil Mare Vrevc. Za tiste, ki ga ne poznajo, kratka informacija da je v devetdesetih letih predstavljal enega od mož udarne ekipe AK Vertikala. Tokrat je poslal nekaj zanimivih informacij za tiste, ki poleti želite bolj na hladno. Z ženo Simono sta se v začetku avgusta potepal po Norveški. Obiskala sta plezalsko območje v dolini Setesdal z glavnim krajem Valle (ok. 150 km severno od Kristiansanda) na južni Norveški. Za območje so značilne krasne granitne stene, visoke do 800 m. Večina smeri sodi v uživaško kategorijo za nivo, kot sam pravi: 'nas rekreativcev (IV-VI) – da bo bolj jasno'. Pri lažjih smereh prevladujejo plošče, ostale, težje, pa so precej raznolike. Smeri je približno 300 in so večji del opremljene s svedrovci (po nemških standardih), saj so glavni junaki in opremljevalci Nemci. Dostopi se merijo v minutah, sestopi pa so večino krat spusti ob vrvi. Najde se tudi kaj za zahtevnejše obiskovalce. Odlično je predstavljeno na spletni strani (od tu tudi slika). Mare in Simona sta žal imela nekaj smole in sta lahko plezala le tri dni in od daljših smeri preplezala smer Smee (IV, 500 m). Kasneje je stene dobesedno zalilo in sta se dva dneva ukvarjala s krajšimi smermi (do 90 m) v sektorju Lofjel. In še nekaj informacij za konec. Norveška je sicer draga, vendar če najdeš pravi kamp (Tweiten) in poveš, da plezaš, so cene najema bungalova prav zmerne (250 NOK za bungalov za 4 osebe na noč, 100 NOK = 13 €). Sezone se zaradi 'severne lege' počasi končuje, tako da, če se kdo navduši, bo potrebno počakati do drugega leta.

Zgodba iz Stene

In že ena zanimiva novica, seveda je kriterij povsem subjektiven, a mogoče se bo še kdo strinjal s trditvijo. Bor Šumrada in Blaž Tehovnik (Freeapproved) sta v četrtek, 26.08., preplezala Ljubljansko (VI+, 500 m) v zahodnem delu Triglavske stene. Smer je bila začinjena z mokro skalo, kar je že sicer resni smeri dodatno dvignilo ceno in ju tudi malce upočasnilo. Pričakovala sta tudi bolj kompaktno kamenino. Zanimivost: v smeri sta jima delala družbo italijanska plezalca od katerih eden sliši na ime Roberto Mazzilis. Mazzilis je eden legendarnih italijanskih alpinistov, pri nas znan predvsem po tem, da je kot prvi preplezal povsem direktno linijo Cozzolinove zajede v Malem Koritniškem Mangartu, sicer pa avtor več sto prvenstvenih smeri v Alpah. Tudi njima se je skala zdela slaba, a kot pravi Bor tega ni bilo videti, saj očitno Roberto še veliko pleza, ker je tako lahkotno prepletal vsak raztežaj in si ob tem prepeval, žvižgal in neprestano govoril ter "bentil", da so vsi obstoječi klini slabo zabiti in jih stalno popravljal. Skratka Bor in Blaž sta bila navdušena.

AO Domžale

Dolga doba je že kar sta se v Domžalah proslavila tako znan alpinista kot sta Silvo Karo in Janez Jeglič. Tokrat sicer poročamo o skupni turi AO Domžale v Bele Vode, a mogoče se iz skupine tečajnikov in pripravnikov le razvije kakšen večji mojster. V soboto, 21.08., so tako Aleš Janžekovič in Ipavec sta preplezala Severni raz (III-IV, 280 m) v Visoki Beli špici. V Mali Lojtrici so smer Ive-Piemontese (IV/III, 250 m) preplezali Pelc Tin in Andrej Trojer, Janez Cerar in Darko Polanič ter Niko in Bojana Muhič. Smer Bulfoni D'Eredita (IV+/III, 250 m) so preplezali Julija Pečjak in Nejc, Andrej Pečjak s Francko Maleš in Tilnom. Robert Štupar in Andrej Čelesnik, Andrej Cigler in Maleš Vinko , Metka in Rok Kališnik so preplezali Direttissimo (V-/IV, 200 m) v Visoki Polici.

Od tu in tam

In še nekaj novic od tu in tam. V nedeljo, 22.08., sta Mojca Hribar in Marjan Horvat preplezala Don Quixota (VI+, 750 m) v Marmoladi. Ivan Pešl in Aleš Rokavec sta isti dan preplezala smer Constantini – Ghedina (VI-, 650 m) v Tofani di Roses. Smer Serenada (VII-/VI-VII, 400 m) pa je v svoja nedrja zvabila Majo Lobnik (vsi AO TAM) in Jureta Mihelčiča (AO Radovljica)in sicer v okviru tabora v Vratih. Miha Zupan je z Iztokom Pungarškom (AO Tržič) preplezal smer JLA (VI+/V, 300 m). Ker gre za tečajnika vzpon res ni od muh.

Sezona se počasi končuje, večina odprav se vrača v ognju pa je tudi še nekaj želez. Vrnili so se iz Pakistana (poročilo Gašerbrum 2010). Nekaj starih novic iz Peruja. Še najbolj pa sem vesel, da se tako lepa akcija, kot je tabor v Vratih dobro prijemlje. Ob tem pa je še zgodovinska, saj je že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja tam potekal tečaj za začetnike. Kdor je poskusil kdaj organizirati kaj podobnega ve, da ni enostavno, čeprav če se najde nekaj pravih ljudi tudi ni težko.

Pa lepo se imejte.

Peter Mežnar

Doslej objavljene Alpinistične novice


Ljubljanska smer


Bele vode: Diretissima

Značke:
ALP AN novosti

4 komentarjev na članku "Alpinistične novice AN - 31.08.10"

Bojan Leskošek,

>Smer Serenada (VII-/VI-VII,

In kaj naj bi ta ocena pomenila?!


Peter Podgornik,

Roberto Mazzilis doma iz Caneve blizu Tolmezza sodi že polnih trideset let v sam vrh Furlanskih plezalcev. Ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bila ocena VI+ med plezalci v tem delu Alp zgornja meja mogočega, sta skupaj z pokojnim Ernestom Lomastijem tvorila mlado, udarno navezo, ki je preplezala številne težke smeri v Zahodnih Julijcih in Karniji, kjer je Roberto še zmerom zelo aktiven pri iskanju novih težkih smeri.

Čeprav je v tem obdobju uredil s svedrovci kar nekaj plezališč in se že pred več kot petindvajsetimi leti načrtno ukvarjal s plezalnim treningom in smermi devete stopnje je v gorah ostal zvest klasičnemu načinu varovanja. Njegove smeri so povečini resnega kova in redko posejane s klini.

Leta 1984 smo bili skupaj na mednarodni odpravi v gorah vzhodne Grenlandije, takrat je Roberto splezal eno novo smer skupaj z Jankom Humarjem. Vsekakor je ostal najbolj zvest Karniji, je tudi avtor plezalnih vodnikov in številnih člankov v njihovih glasilih.


Bor Šumrada,

Jo je zagodel tiskarski škrat. Drugače je ocena smeri Seranada v zahodnem delu Triglavske Stene VII-/V-VI.


Peter Rožič,

Približno na isti višini samo dobrih 50 km zračne linije vzhodneje, v pokrajini Telemark, leži jezero Nisser izhodišče za Langesfjel in Haegesfjel. V bližini pa ob sosednjem jezeru pa še dolina Fireysdal ki je tudi plezalsko zanimiva. To območje sem na povabilo tržiškega kolega, ki že 40 let živi na Švedskem obiskal začetku julija.

Jur je to pokrajino v zadnjih 15 letih obiskal že šestič in kljub svojim 76 letom še vedno odlično pleza. Plezala sva po mnenju avtorja vodnika eno najlepših štiric Via Lara (IV+, 380 m) v Haegesfeldu, za katero so značilne zajede v gladki plošči smer pa je v celoti "čista" brez klinov a z veliko možnostjo zatikanja (jebice in frendi).

Nekaj vtisov o tem si lahko ogledate na: gore-ljudje.net/novosti/56651/.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti