Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistični tabor Vrata 2010

Grega Kofler: Tudi v letošnjem letu je Alpinistični odsek PD Dovje-Mojstrana v času med 20. in 22. avgustom organiziral (tokrat že tretji) alpinistični tabor za pripravnike.

Tabor je v letošnjem letu že visel na nitki, saj nam je v prvotnem terminu, ki je bil od 12.-15. avgusta kar dobro zagodlo vreme, tako da smo morali potem tabor prestaviti za teden dni in ga skrajšati za en dan. Malo sem se bal, da bo prišlo do odpovedi kandidatov zaradi morebitnih načrtov v tem času, vendar so se vsi potrudili za proste dneve in tako prišli na tabor.

Celotno poročilo z množico slik na KOFLERsport >>>

Ravno tako je bilo tudi v letošnjem letu veliko povpraševanje po taboru, vendar smo letos vključili še naše tečajnike, zato je ostalo samo še šest prostih mest in marsikateri zaradi »pozne« prijave ni prišel na seznam. Prišlo je tudi do dveh odpovedi zaradi poškodb, tako da je na koncu kandidatov ostalo samo deset. Tabor bi rad vsekakor izpeljal v dveh terminih in tako zagotovil mesta vsem vendar je težko dobiti toliko vodnikov (alpinistov in inštruktorjev), ki bi bili pripravljeni voditi dva termina. Je pa vodniška ekipa s katero sodeluje odsek res enkratna in ji gredo še enkrat vse pohvale za trud. Za vodenje po smereh je za pripravnike in tečajnike tako v dveh dneh skupaj skrbelo enajst alpinističnih inštruktorjev in alpinistov.

Zbor smo imeli v petek. Do sedme ure se je zbrala večina udeležencev, ob sedmi uri je bila večerja in ob osmi uvodni sestanek, kjer so udeleženci dobili osnovne informacije o poteku tabora. Glede plezalnih smeri in vodenja po njih smo poizkušali upoštevati želje udeležencev. Letos smo že vedeli, da bodo cilji kar ambiciozni.

Napoved za vikend je bila odlična, tako da smo mirne volje plezanje za oba dneva planirali v Steni in Stenarju. V soboto smo se po zajtrku okoli 5.45 že podali pod sledeče smeri: Nemško (kratko in dolgo), Z zajedo, Skalaško, Čopov steber in Wisiaka ter Miško v Stenarju. Na račun ponovitve Miške v letnih razmerah (600m skrotja in 300 skale) je zvečer padlo kar nekaj šal. Od tega, da so razmere v smeri idealne in da velja objavit na netu, do tega da si poleg ocene zasluži še X, saj je možnost izpuljenja ruševja ali trave. Tudi sam vodeni je priznal, da jo je plezal zadnjič. Vreme nam je služilo ves čas plezanja, na nebo se je prikradel le kak oblak in bilo je kot v pravljici. Vse načrtovane smeri so bile preplezane in dan se je končal popolno. Dve leti zapored smo imeli popoldne tudi reševalne akcije letos nam je bilo prizanešeno. Polni plezalnih vtisov smo si v večernih urah čas kratili še s predavanjem Maje Lobnik, ki je sodelovala tudi kot vodnica, ki nam je z retrospektivo predstavila svoje alpinistične podvige v naših gorah, Dolomitih in Alpah in po videnem si res zasluži naziv alpinistke leta (na ta račun smo si zaradi moje izgovorjene besede »žal«, kar krepko nasmejali. Je hudič, ko jezik prehiti misli, zato se Maji opravičujem).
Za nedeljo so bili načrti ponovno plezanje v Steni. Trije udeleženci so zaradi preutrujenosti ostali doma, malo pa so se razredčile tudi vodniške vrste, vendar smo dan izpeljali po predvidenih načrtih in sicer sta se dve dvojni navezi podali v Bavarsko in Slovensko dol, ena naveza v Skalaško z Gorenjsko, ena naveza v Serenado in ena dvojna v Wisiaka. Vse smeri so bile tega dne tudi preplezane, malo se je zavleklo edino v Serenadi, saj je smer kar zahtevna zato sta Maja in Jure v Dom prišla že v mraku. Tabor se je tako srečno in uspešno zaključil, res da malo bolj v večernih urah, a Stena pač zahteva svoje.

Tabor ocenjujem kot zelo uspešen tako plezalsko, kot vremensko, saj sta bila dneva res vrhunska. Pripravniki in tečajniki so pokazali res dobro plezalsko formo predvsem pa veliko motiviranost za plezanje in nadgradnjo svojih plezalskih sposobnosti. Skupno smo preplezali kar zajetno število smeri, večino v Triglavu in eno v Stenarju.

V imenu vodje bi se najlepše zahvalil vsem udeležencem, alpinističnim inštruktorjem in alpinistom za pomoč pri vodenju, Maji Lobnik za predstavljeno, osebju Aljaževega doma za prijaznost, prilagodljivost in potrpežljivost pri pripravi obrokov in Ivu Skumavcu (gostilna Peričnik) za donatorska sredstva.

UDELEŽENCI: Manca Klinar, Jernej Horvat (AO Ljubljana-Matica), Rožle Repanšek (AO Kamnik), Bojana Rozman (AO Kranj), Matej Novak, Robert Šantelj, Jernej Legat, Jernej Penič, Toni Golob in Jernej Penič (vsi AO Mojstrana)

VODNIKI (alpinistični inštruktorji in alpinisti): Maja Lobnik (AO TAM Maribor), Martin Pretnar, Matic Košir, Andrej Cuder, Klemen Novak (AO Jesenice), Andrej Magajne, Matjaž Mohorič (AO Ljubljana-Matica), Gregor Berce, Miha Pintar, Jure Vajs in Gregor Kofler (vsi AO Mojstrana)

PREGLED PLEZANJA

Sobota, 21. avgusta:
Kratka Nemška izstop Zimmer - Jahn (IV-/II-III, 800 m)
• Klemen Novak – Toni Golob
• Andrej Cuder – Jernej Horvat
• Jure Vajs – Jernej Legat
Dolga Nemška (IV-/III, 1000 m)
• Gregor Berce – Samo Zorman
Skalaška smer z Čopovim stebrom (VI+/V, 1000 m):
• Maja Lobnik – Manca Klinar
• Matic Košir – Rožle Repanšek
Zahodna zajeda (V+, IV, 400+300 m):
• Miha Pintar – Bojana Rozman
Smer Sandija Wisiaka (V, 600 m):
• Andrej Magajne – Matej Novak
• Grega Kofler – Robert Šantelj
Stenar: Miška (V/IV, 900 m):
• Elvis Pavšič – Jernej Penič (v petek sta preplezala že Zahodno zajedo)

Nedelja, 22. a Bavarska smer (IV+, 500 m) in po Slovenska dol:
• Grega Kofler – Manca Klinar – Robert Šantelj
• Matjaž Mohorič – Bojana Rozman – Matej Novak
Skalaška smer z Gorenjsko (Skalaška z Ladjo: V+, IV-V, 1000 m):
• Martin Pretnar – Jernej Horvat
Serenada (VII-/VI-VII, 400 m):
• Maja Lobnik – Jure Mihelčič
Smer Sandija Wisiaka (V, 600 m):
• Matic Košir – Samo Zorman – Rožle Repanšek

Grega Kofler


30.06.2010
Tabor
Vrata 2010

- razpis
 

  27.08.2010

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti