Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"AlpinističneALPINIZEM
AN -03.08.10

Odlični vzponi v Dolomitih in vsega po malem

Začenjam z vzponi Andreja Grmovška in Luke Krajnca, ki sedaj že oba, že nekaj let skrbita za naše veselje ob odličnih ponovitvah v Dolomitih.

Velika Cina in še večja Marmolada

Tabor mladih alpinistov v Marmoladi je že davno končan, a očitno najlepše prihaja šele po koncu. Andrej Grmovšek (AO Kozjak) in Luka Krajnc (AO Celje-Matica) sta obiskal Dolomite in zaradi napovedanih neviht najprej odšla pod Cine. V soboto, 17.07., sta vstopila v smer, ki jo je izbral Luka, v zanimivo in redko plezano smer Sandro Pertini v zahodni steni Velike Cine (VI+, A2, 250 m). Smer se nahaja nekaj deset metrov levo od superklasike Dülferjevega kamina in naj še ne bi bila preplezana prosto. Gre za eno številnih diretisim, ki so jih v Cinah preplezali z izdatno pomočjo tehnike, čeprav slednjo zelo pozno - že v osemdesetih letih. Smer sta fanta preplezala v šestih raztežajih in ob tem uživala v, za Cine, odlični skali in uspešno prosto preplezala tudi ključen raztežaj, ki poteka čez ogromne strehe in sta ga ocenila s 7c. Kot pravita ima smer vse lastnosti moderne alpske prostoplezalske klasike in jo toplo priporočata vsem morebitnim ponavljavcem, ki jim te težave niso preveč tuje.

Nato sta se preselila pod južno steno Marmolade, kjer ju je čakal drug projekt, ki se je začel že pred taborom mladih alpinistov in se za Andreja uspešno končal v ponedeljek, 19.07. Že konec junija sta Luka in Andrej prvič vstopila v smer Via Cattedrale (8a+ oz. 8a, 650 m) v južni steni Marmolade, a ju je takrat močno namočilo in ob močnem vetru sta oz. je Andrej zgolj naštudiral gibe v najtežjem raztežaju, za kaj več pa je zmanjkalo vsega: časa, moči in volje.

Tokrat je bila stena suha, tako sta hitro in brez večjih zapletov priplezala do najtežjega raztežaja. Raztežaj je sestavljen iz dveh zahtevnih detajlov v položnih in gladkih ploščah, nato pa sledi previsno in vzdržljivostno plezanje. Raztežaj je dolg 40 metrov in je tehnično zelo zahteven zato kakšne napake niso dovoljene. Luka je na hitro osvojil vse gibe, potem je poizkusil Andrej, a se je v drugem detajlu nekako zavozlal. V drugem poskusu pa je Andreju šlo gladko vse do konca. Sledil je še drugi poskus Luke, ki je tudi na svoje presenečenje preplezal vse detajle v ploščah in se dobro boril do zadnjega težkega giba v previsih, kjer pa se je zataknilo. Žal je zmanjkalo časa za še en poizkus in sta takoj oddrvela proti vrhu, ki sta ga dosegla v meglah in mraku. Res škoda, da je Luki prosta ponovitev ušla za mišjo dlako, a zagotovo mu prosti vzpon ne uide ob naslednjem obisku smeri, še dodaja Andrej.

650m visoko (in 850m dolgo) smer Via Catedrale so v letih 1983 in 1985 splezali G. Maffei, P. Leoni in M. Frizzera in ocenili s 6a+, A4. Leta 2004 je v dveh dneh smer uspel prosto preplezati cortinski maček Pietro Dal Pra in tako na spisek dolgih prostoplezalnih izzivov dodal menda najtežjo smer brez svedrovcev v Alpah. Leta 2009 je smer dobila še dve enodnevne proste ponovitve.

Tabor v Dolomitih

Minuli teden sva malo poklepetala z načelnikom AO Kranj in eden lepših učinkov je ta, da sem prejel kar obsežen spisek vzponov, ki so jih opravili člani odseka na taboru, ki so ga organizirali v Cortini. Tabor je potekal že prejšnji teden od torka, 20.07., do nedelje, 25.07., in je minil v znamenju lepih dopoldnevov in popoldanskih grozečih neviht. Zato so daljše vzpone črtali s seznama. Kar nekaj je bilo takih, ki so Dolomite obiskali prvič. Iz precej obsežnega spiska vzponov je razvidno, da je bil med bolj aktivnimi Nejc Šter, ki je z Mihom Trilerjem (oba AO Kranj) in Julijo Pečjak (AO Domžale) najprej preplezal smer Nicola (VII-, 200 m) v Piccolo Lagazuoi, nato smer Nikibi (VII+, 250 m) v Torrione Marcella. Smer Via del Gran Strambiombo (VI+, 180 m) v Piccolo Lagazuoi pa je prosto zmogel le Miha. V sicer priljubljenih in zato zelo zlizanih Cinque torri, sta Miha in Nejc ponovila smer Scoiattoli (VIII-, A0, 150 m). Prvi najtežji raztežaj prosto, in Miha celo na pogled, a sta si višje oba pomagala s klinom. Nato pa sta Nejc in Julija preplezala še smeri Potrela z Bernardi/Kuhbacherjevim izstopom (VI+, 200 m) in Via della Fessura (VI, 200 m). Očitno je bil mali Lagazuoi zelo priljubljena tarča udeležencev, saj je tudi Bojan Hribernik v njem opravil štiri vzpone: najprej z Janezom Svoljšakom že omenjeni Gran Strambiombo in še Via Centrale (V-, 200 m), nato pa je ponovil še smeri Zgrešeni Štajerc (V, 150 m) in Pilastro Primavera (VII-, 150 m) z Miho Trilerjem. Zadnjo sta ponovila tudi Atila Armentano in Janez Svoljšak. Slednji je s Katjo Rogelj preplezal še smer Via M. speciale (V-, 200 m). Le še kakšna slika z tabora manjka pa bi bila še pika na i.

Julijci

Zgodbo prejšnjih novice očitno nadaljujeta Radovan Lapanja in Toni Groblar (AO Cerkno), ki sta v nedeljo, 01.08., zelo verjetno opravila prvo ponovitev smeri Čaša opojnosti (V/IV, 400 m), ki poteka v levem delu vzhodne stene Pelca nad Klonicami. Z delom, ki ga trenutno pospešeno opravlja Peter Podgornik so očitno le prišli časi, ko bodo kar malo pozabljene smeri in cele stene le dobile nekaj veljave. Seveda sta bila kljub temu v steni sama, kot je v teh koncih običajno. Smer poteka med Neznano in Krčem in je, kot se običajno temu reče, trentarsko zahtevna. To pomeni, da je v smeri vsega po malem, nekaj trav, kakšno krušljivo mesto, običajno pa stvar zahteva tudi nekaj intuicije za naravne prehode. Vseeno pa je smer s svojo izpostavljenostjo, ambijentom in sestopom, alpinista močno navdušila, saj kot radi rečemo vse skupaj predstavlja odlično turo.

Ko sem iskal še druge informacije sem opazil da je akademskim alpinistom v svoje vrste zopet uspelo pritegniti obetavnega Nejc Kurinčiča, ki ob zelo kratkem stažu pleza zanimive smeri. Najprej je, 19.07., ponovil Mansardo (VI/VI-, 500 m) v severni steni Planje, nato pa v ponedeljek, 26.07., še Puntarsko (VI+, A0, 850 m) v Vršacu. Same lepe ture za mladega alpinista. Minuli konec tedna pa je bil kljub nalivom v gorah precej pester, čeprav kakšnih posebnih informacij nisem uspel dobiti. Od malo manj standardnih sten so plezali v Vevnici, ki je baje še precej mokra. Primož Buh in Andrej Rezar (AO Črnuče) sta plezala Nimfomanko (VI+/V-VI, 300 + 200 m) v Debeli Peči. V steni sta jima družbo delala kolega z odseka Miha Jemec in Matej Mišvelj v smeri Parižanka (VI+/V-VI, 300 + 200 m). Čopov steber (VI/V, 1000 m) z vstopom po Skalaški je doživel kar nekaj ponovitev. Od tega sta meni znana (in tudi zanimiva) vzpona, 28.07., Marka Lebana in Ivana Razpeta (AO Cerkno) ter Boruta Kozlevčarja (AO Ljubljana-Matica) in Domna Kastelica (AAO), ki sta ga opravila v ponedeljek, 02.08. Dan pred tem sva slednjima delala družbo v Šlosarski (VI/V-, 400 m) s Tino Di Batista. V Ljubljanski (VI+/V+, 400 m) pa sta uživala Matjaž Jeran z Alenko (vsi AO Ljubljana-Matica). Opazili smo navezo v Razu mojstranških veveric.

Preko meje pa je prišla novica o dobrem vzponu hvaških alpinistov. Že pred časom sta namreč Elvin Sindičić in Davor Matošević (RAK Rijeka) ponovila Steber Šit (VIII/VI, 500 m). Elvinu je uspelo vzpon opraviti prosto. Ne sicer na pogled, ampak to je za Steber in vse smeri z najtežjim prvim raztežajem značilno.

Obvestilo

Načelnik AO Rašica je poslal obvestilo, ki se ne pojavlja pogosto na naših smereh. Odsek bo v soboto, 07.08., organiziral skupno turo za tečajnike v Steni. Velja biti pozoren zaradi morebitne gneče in nevarnosti povezanih s njo. Opozorilo se verjetno nanaša na lažje klasike v težjih smereh verjetno tečajnikov ne bodo mučili.

Plezajte, sporočajte in  imejte se lepo. Srečno.

Peter Mežnar

Arhiv: dosedanje Alpinistične novice

 

Sandro Pertini

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti