Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpske stene Severne Amerike

Matjaž Jeran - vodja odprave: poročilo Komisiji za alpinizem PZS + fotografije

Člana odprave sva bila Rok Šisernik in Matjaž Jeran.

To poročilo beleži aktivnosti in dosežke v času od 7. junija, ko sva odpotovala z Brnika do 8. julija, ko sva se vrnila na Brnik. Najin cilj je bila prosta ponovitev v alpskem slogu zahodne stene North Howser towerja v gorstvu Bugaboos v Kanadi, vplezati sva se nameravala v Visoki Sierri v Kaliforniji. Glavni cilj ni bil izpolnjen, kljub temu pa je bila odprava plezalno vsekakor zelo uspešna.

7. junija priletiva v Los Angeles, najameva avto in se še isti večer zapeljeva pod vznožje
Visoke Sierre. Zjutraj ugotoviva, da je nadpovprečno veliko snega. Greva na vplezavanje v Tuolumne Meadows, tudi tukaj je še preko meter snega, jezera zaledenela! Odpeljeva se v dolino Yosemite.

9. junija za vplezavanje splezava Hotline v Elephant Rock (5.12b, 275 m, najtežje mesto A0 oz. nihajka). Naslednji dan sledi Steck-Salathe v Sentinel Rock (5.9, 500 m). 11. junija počivava in neseva opremo pod W face v El Capitanu.
12. junija splezava W face v El Capitanu (5.11d, 700 m), oba prosto (Jeran NP). 13. in 14. počivava in se premakneva pod Mt. Whitney (4401 m).

15. junija splezava Hardingovo smer v Keeler Needel (5.10c, 600 m, z izstopom na 4300 m) in prečiva Mt. Whitney (16 h avto-avto; imelaj sva ga na višini ok. 2400 m).
17. junija splezava Positive Vibrations (5.11b, 450 m) v Incredible Hulk (3400 m, 14 h avto-avto, avto na ok. 2100 m).
Sledi dvodnevna vožnja do Seattla, kjer vrneva avto in se z avtobusom prepeljeva v Vancouver, Kanada.

Dolgoročna vremenska napoved za drugi, kanadski del, je bila zelo neobetavna, zato greva najprej za štiri dni v Squamish. Prvo popoldne, 21. junija, plezamo raztežaj dolge poči s sprotnim nameščanjem varovanja do 5.12c (uspešna sva v smereh do 5.12a). Naslednji dan  splezava Left wall v Chiefu (5.12a, A0, 250 m). Pri sestopu Roku zdrsne in si poškoduje rebra. 23. junija splezava Alaskan Highway v Chiefu (5.11c, 200 m). Kljub povprečni/delno deževni napovedi se premakneva v Bugabooje.

Do Conrad Kain Hut (2200 m) pristopiva 25. junija, sva edina človeka v celotnih Bugaboojih, pri hiši je še meter snega. 26. v sončnem a izjemno vetrovnem vremenu splezava Sunshine crack v S steni Snowpatcha (5.11a, 350 m; prosto kljub izrednemu mrazu).
27. junija glede na vreme in pomanjkanje hrane za daljše bivanje sestopiva, se oskrbiva s hrano in se naslednji dan vrneva v kočo.
29. junija splezava Sweet Sylvia v V steni Snowpatcha (5.12b, 500 m; Jeran prosto, en raztežaj v drugo). Vmes sneži, Roka zelo boli rebro, oba sva precej utrujena, zato zadnja dva težka raztežaja (5.12a in 5.11d) obideva po sosednji smeri (5.10). Ta dan pridejo na kočo oskrbniki.
1. julija proti glavnemu cilju: neseva opremo za alpski vzpon v W face of N Howser Tower. Sneži … Naslednji dan zjutraj pade 30 cm snega, plazovi … 3. s težavo rešiva opremo, plazovi, megla. Še isti dan sestopiva v dolino, saj je napoved zelo neobetavna.
Do 7. julija vsak dan zelo slabo vreme. Odpravo zaključiva 8. julija s prihodom domov.

Glavnega cilja sploh nisva videla. Kljub temu si upam trditi, da je bila odprava zame osebno vsaj tako uspešna kot tista davnega 2003., ko sva z Mihom Valičem prosto splezala večino zmerno težkih yosemitskih smeri. Z Rokom sva se tokrat srečala z obilico poznega snega, v Kaliforniji so bile razmere kot običajno v začetku maja. Vzponi v prvih desetih dneh so bili številčni in odlični, nekateri zelo alpski. Težav z višino nisva imela, vplezala sva se na zelo soliden nivo. Lahkotno opremljena sva splezala pet odličnih smeri v večinoma odmaknjenih stenah z dolgimi dostopi.

V Kanadi nama vreme ni bilo naklonjeno, vseh 14 dni je bilo zelo muhastih, povsem sončnih je bilo nepretrgoma le 12 h. V Squamishu sva splezala dve legendarni težki smeri, ki bi ju ob bok postavil Astromanu (5.11c), le da sta nekaj krajši. Kasneje v Bugaboojih sva plezala v »patagonskih razmerah« (je ocenil Rok), edina dva dokaj solidna dneva sva izkoristila za dve smeri v najbližji steni, ki jo lahko primerjamo z »domačim« Grand Capucinom«. Če sva v prvi lažji smeri izkusila zares pasje mrzlo vreme, večino od šetih ur v steni nisva dobro čutila prstov, sva v Sweet Sylvii imela le oblačno vreme z občasnimi snežinkami. Težave v Sylvii so psihofizično precejšnje, najin izbor opreme je bil zares lahkoten, znamenit off wide izredno naporen in zares napeti sva se morala, da sva splezala smer, kljub obvozu mimo zadnjih dveh težkih raztežajev. Zadnja smer je definitivno najtežja smer v granitu, ki sem jo prosto splezal, kadarkoli.

Kot rečeno glavnega cilja nisva niti videla, splezala pa sva več kot 120 izjemnih raztežajev v devetih smereh in pridobila odlično izkušnjo. Kljub utrujenosti na koncu sva bila povsem našpičena za dvodnevni napad na All Along the Watchtower (5.12, 900 m + greben na 3400 m). Če sva ga sposobna splezati prosto, pa do naslednjega obiska ne bova vedela.

Celotni strošek odprave je bil ok. 2.900 € na osebo vključujoč vse stroške razen izrabe opreme. Od tega sva od KA dobila vsak 1060 € (1000 € odobrenih s sklepom KA), kar je skoraj zadostovalo za letalske karte. Za omenjena sredstva se najlepše zahvaljujeva v trdni veri, da sva več kot spodobno zastopala slovenske barve v težkih granitnih počeh in opravila dobre vzpone

Vodja odprave: Matjaž Jeran (AO Ljubljana - Matica, www.podSteno.si)
Člani odprave: Rok Šisernik (AK Slovenj Gradec)

Vrednotenje odprave:
Glavnega cilja sploh nisva videla, kljub temu si upam trditi, da je bila odprava zame osebno vsaj tako uspešna kot tista davnega 2003., ko sva z Mihom Valičem prosto splezala večino zmerno težkih yosemitskih smeri. Z Rokom sva se tokrat srečala z obilico poznega snega, v Kaliforniji so bile razmere kot običajno v začetku maja. Vzponi v prvih desetih dneh so bili številčni in odlični, nekateri zelo alpski.


Poročilo je prirejeno našemu načinu pisanja, zato se nekoliko razlikuje
od objave na strani KA PZS in - dodane so (Matjaževe) fotografije

27.07.2010
Alpske stene S Amerike 2010


Žurnal24/G-L, 27.07.2010:
Plezal s poškodovanimi rebri


 

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti