Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"AlpinističneALPINIZEM
AN – 20.07.10

Vedno znova presenečajo odlični vzponi posameznikov.

Kaj reči ob zmedi prejšnjega tedna. Oba s Tomažem sva bila v eni najbolj razvirih držav sveta, on sicer v Alpah, sam pa ob morju, in oba skupaj nisva našla enega dostojnega Wi-Fi. In to v krajih, ki naj bi bili turistično razviti. Če pomislim, da so v Mariboru že pred dvema letoma začeli postavljati brezžično omrežje po celem mestu - prav za take primere(ke)! Pa naju je lepo nadomestil Bor. Kaj naj rečem, mogoče, da se je zgodilo prvič v nevemkolikoletih? In predvsem srčno upam, da s tem nisva preveč zmotila Francija v praznovanju preplezanega Tričetrt stoletja. Skupnega koledarčka s Tomažem sicer ne misliva delati, se bova pa potrudila, da se to ne ponovi več. Skratka, na še uspešno sodelovanje tudi naprej.

Ojstrica

K zaključnemu razmišljanju me je spodbudil Lovro Vršnik iz Robanovega kota (kot se je poimenoval), ki je napisal nekako takole: 'Sicer bolj redko sporočam novice, ampak mislim, da je naslednja vredna objave. V soboto, 17.07., sva s Samom Supinom (oba AK Rinka) preplezala novo smer v severni steni Ojstrice v Logarski Dolini.' Smer v spodnjem delu poteka skozi, že iz doline, dobro vidno sivo ploščo trikotne oblike. V zgornjem delu pa preko previsov in zopet nazaj v plate, kit e pripeljejo na vrh. Smer se nahaja levo od Leve smeri. Imenuje se Hard rock balet (VII+, A2-A3, 250 m, 9 h). Alpinista pravita, da se smer vsekakor splača iti ponavljati že zaradi raztežaja preko trikotnika, ker je res 'svetoven'! Spodaj slika območja kjer poteka smer, desno pa natanča študija po raztežajih.

Smer norcev

Javil se je tudi Luka Lindič, ki je prav tako v soboto, 17.07., prosto ponovil Smer norčkov (8a, 350 m) v Šitah. Za prosti vzpon je potreboval dva obiska. Prvič je bil v smeri z Jožijem Pavličem (oba AO Celje-Matica) in naštudiral najtežji raztežaj ter po kratkem počitku opravil še en neuspešen poizkus, nato pa sta s spusti ob vrvi hitro pobegnila iz stene in bila kmalu mokra kot miši. To soboto pa se je v smer vrnil z Davidom Debeljakom (AO Rašica). Najprej je ponovil gibe in si v najtežji raztežaj vstavil sisteme, nato pa reztežaj preplezal še prosto. Po preplezani smeri sta sestopila po Jesihovi smeri. Smer tako zanesljivo postaja pravi krstni kamen za vse, ki želijo več, ali drugače povedano prosta ponovitev Smeri norčkov v normalnem času oz. številu poskusov gotovo izpostavi prave alpinistične(alpske) proste plezalce.

Plezalo se je sicer v veliko stenah od Jezerskega pa do Mangarta. Mogoče me je še najbolj presenetil vzpon v Spominski smeri Aleša Kunaverja, ki ni prav pogosto plezana. Ostali vzponi, od Smeri mladosti pa do vzponov v Nad šitom glavi, pa so tudi dovolj dobri za kako objavo.

Ker sem šele dobro posušil znoj z zadnje plati, ne bom pretiraval z drugimi novicami, ki jih začuda ni veliko. Saj kljub slabi napovedi, le ni bilo tako slabo vreme za v gore. In če se navežem na Lovrotovo pisanje: kar pošiljajte čimveč, saj tudi kakšna ne prav vsak dan plezana smer lahko nekomu pomeni lepo idejo za plezanje.

Srečno! Še malo dopustniški,

Peter Mežnar

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Ojstrica: Hard rock balet

Značke:
ALP AN novosti

2 komentarjev na članku "Alpinistične noviceALPINIZEM
AN – 20.07.10"

Borut Kantušer,

Bravo Vršnik, bravo "AK Rinka". LP. Borut


Miha Lampreht,

Minulo soboto, 17.7., sem ob izstopu iz stene V. Mojstrovke našel vrv. Lastnik naj pokliče na 041 635 426.

Miha

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti