Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Padel je velikan

Kamniški občan: Ob poti, ki vodi iz Novega trga na Stari grad, je tik pod vrhom vzbujala pozornost, debela in visoka smreka, največje drevo v vsem okolišu.

Pred zimo so jo posekali. Pri dnu je smreka imela 80 cm v premeru, ravno in visoko deblo pa je kljubovalo viharjem.
Zasadili so jo pred 125 leti, to je še v času, ko so morali tlačani opravljati taka dela graščinski gosposki na Križu, kamor so sodili tudi gozdovi na Starem gradu. Drevo je najhitreje raslo v prvih 60 letih. V zadnjih 50 letih se je premer debla povečal samo za 20 cm. Na polovici, ki je obrnjena proti jugu, je med rastmi, ki kažejo letnice med 65 in 75 leti starosti, začelo rahlo trohneti. Vendar menimo, da bi smreka velikanka brez škode za kvaliteto lesa lahko še nekaj časa stala na svojem mestu kot prelep spomenik narave, kakršnega ni več daleč naokrog. Sploh bi morali vodili nadzorstvo nad takimi prirodnimi spomeniki in jih odstraniti šele po predhodnih posvetovanjih in odobritvah. Nikakor ne smemo oropati narave za njene najlepše dokaze tvorne sile in mogočne veličastnosti, pred katero vsak obstane z občudovanjem in ponosom. To drevo je stalo ob poti, po kateri hodi na tisoče izletnikov, zato bi tembolj zaslužilo našo posebno pozornost.

Deblo smreke velikanke je nudilo dober les za izdelavo skodel, s katerimi so pokrili stari del planinskega doma na Starem gradu.
Brata Tone in Peter Erjavšek, ki sta strokovnjaka v izdelavi te vrste streh, sta napravila 3000 po en meter dolgih skodlastih deščic. Računajo, da bodo vzdržale 15 do 20 let.
 

marec 1967

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti