Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Delavni in pogumni alpinisti

Kamniški občan: Na nedavnem občnem zboru Planinskega društva Kamnik so o svojem lanskem delu poročali tudi alpinisti, ki so s svojo mladostno silo najvnetejši oboževalci naših gora, peščica mladih ljudi, ki v dneh, ko človek z dneva v dan vedno bolj postaja suženj trušča, tehnike in udobja, ko v znoju, potu in tveganju iščejo tihi pravljični svet prvobitne gorske lepote.

Preteklo leto je alpinistični odsek imel 12 članov in 2 pripravnika. Izvršenih je bilo 146 letnih in 55 zimskih vzponov, med njimi nekaj skrajno težavnih: Trikrat v Dolgem hrbtu, Glava v Planjavi, Renčna zajeda v Koglu, Skalaška smer Dernord — Zupan v Triglavski steni ter v Centralnih Alpah prečenja celotnega grebena Mont Blanca. Preplezani sta bili dve novi smeri v Kalški gori in Planjavi.
Kakor vsako leto je bila tudi lani plezalna šola na Starem gradu in smučarsko tekmovanje za Štuparjev memorial na Kamniškem sedlu. Alpinisti so uspešno pomagali pri opremi zimskih sob na Kamniškem in Kokrškem sedlu.
Lani so začeli s sistematičnim zbiranjem gradiva za izdajo novega alpinističnega vodiča. Z dobrimi članki so sodelovali pri osrednjem glasilu planinske zveze Slovenije v Planinskem Vestniku.
V primerjavi s prejšnjim letom je število vzponov padlo. Poglavitni vzrok je odsotnost kar 9 alpinistov, ki so služili vojaški rok.
Boleče je vplivala tudi nesreča v Štajerski Rinki, kjer sta se smrtno ponesrečila dva obetajoča plezalca Cene Grčar in Drago Geršak.
Delo se je skrčilo le po obsegu. Kamniški alpinisti so še vedno daleč najuspešnejši športniki v Kamniku, športniki, ki čvrsto verujejo v znani grški rek: zdrav duh v zdravem telesu. Kajti v gorah četo odločata o življenju volja in moč razuma in telesa.

Naporno je tudi zbiranje gradiva za novi alpinistični vodič, ki bo že letos izšel. Številna pota, tvegana kratka plezanja pri iskanju najboljših motivov za fotografsko dokumentacijo in študij v arhivih in knjižnicah so v odseku enako cenjeni kot običajni vzponi. To delo z vnemo in skrbjo vodi ing. Franček Mulej.
Lani so enakovredno s starejšimi, najboljšimi člani odprave v Himalajo Tonetom Škarjo, Metodom Humarjem in Pavlom Šimencem — poprijel; za kladiva in vrvi mlajši Jernej Koritnik, Franci Bauman in Aco Berlec. Koritnik Jernej in Bauman Franc sta v slabih vremenskih razmerah v Centralnih Alpah prečila greben Mont Blanca v času, ko so številne tuje naveze čakale v kočah na boljše vreme.
Koritnik in Berlec sta prva ponovila izredno težko smer Bernord - Zupan v severni Triglavski steni.
Obe novi prvenstveni smeri sta izraz, vztrajnega napredka in iskanja novih smeri. Smer v zahodni steni Planjave je skrajno težka. Preplezala sta jo J. Koritnik in F. Bauman.
Lažja je smer v Čmaževskem turnu v Kalški gori, ki sta jo preplezala A. Berlec in J. Kuralt.

Letos bo odsek praznoval 30-letnico obstoja. Program prireditev se pripravlja. Iz vojske se vračajo fantje in v plezalni šoli na Starem gradu je dovolj naraščaja. Pr Prvi del zimske sezone je bil izredno uspešen in kamniški alpinisti začenjajo letno sezono z velikim optimizmom in samozaupanjem.
Program je širok in uresničljiv: preplezati nekaj najtežjih sten doma in v Centralnih Alpah; obdržati ugled, to je ostati med najvidnejšimi športnimi kolektivi v Sloveniji.
Alpinizem, je povsod po svetu in tudi pri nas priznan in cenjen. Prav pri nas doma v Kamniku pa zasluži še posebno pozornost, zakaj celoten alpinistični odsek in posamezniki so edini, ki na Slovenskem sodijo v sam športni vrh.
 

junij 1967


NESREČA PRI PLEZANJU

Izkušeni alpinist Tone Škarja, član naše himalajske odprave, je na strmi steni Starega grada poučeval mlade kamniške plezalce v tehniki plezanja. Na spolski steni pa mu je spodrsnilo. K sreči je padel na mehka tla, tako da poškodbe niso bile resne in je že po nekaj dneh zapustil bolnišnico.

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti