Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.07.2010

Z zamudo, ampak novice od vsepovsod so tukaj!

Odlični vzponi v Dolomitih

Od 2. do 7. julija je bil v organizaciji KA plezalni tabor v Dolomitih v ostenjih Marmolade in stolpih Selle. O odličnih vzponih bo objavljena posebna reportaža v naslednjih dneh.

Luka Kranjc je po uspešni udeležbi na taboru KA ponovno obiskal Dolomite in nadaljeval serijo odličnih vzponov. S Klemnom Premrlom sta za vikend plezala v Cinah. Prvi dan v Veliki Cini Saško Superdirettissimo (7c, 500 m). Luka je smer preplezal prosto, Klemen pa si je v težjih raztežajih pomagal s klini. Luka je preplezal vse raztežaje na pogled, le v enem izmed lažjih raztežajev (6c), je potreboval ponovni poizkus, ker se mu je odlomil oprimek. Pravi, da je realna ocena smeri 7c, vodniček sicer navaja oceno 7c+.


V vertikali Saške Direttissime

Naslednji dan sta uživala v navrtani smeri Ötzi trifft Yeti (VIII+, 300 m) v Mali Cini. Smer poteka med levo od znanega Rumenega raza ter desno od smeri Egger-Sauscheck. Skica in vris smeri >>>. Luka dodaja, da sta obe smeri lepi, izpostavljeni in priporočljivi.

Gregor Malenšek in Neda Podergajs sta prav tako plezala v Cinah. V soboto v severni steni Velike Cine smer Hasse-Brandler (VIII/VIII+, 500 m). Gregor pravi, da je bila v smeri precejšnja gneča, tako da se je plezanje nekoliko zavleklo. Oba sta smer preplezala prosto. V nedeljo sta se lagodno povzpela še po Cassinovi smeri (VII-, 250 m) na najmanjšo Cino.

Novica iz Peruja
Na odpravi v Andih se mudi, kar nekaj naših plezalcev. Edina znana novica trenutno je, da sta Jure Mihelčič in Nejc Marčič v steni Sfinge ponovila Originalno smer 85 (6c+/7a, 750 m).

Novo pri nas

Urban Golob se je javil z informacijami o novi smeri: V sredo, 7. julija, sva Z Maticom Joštom preplezala novo smer v SZ steni Prisanka, ob izraziti »brazgotini« desno od Belega trikotnika. Pravzaprav ne vem, zakaj se še nihče ni podal v območje najbolj očitne razčlembe v tej steni, ki je vidna že iz Kranjske Gore, da ne govorim s ceste na Vršič. Skala že od tam zgleda dobra, linija tudi, samo na sredi je malo strmejša plošča, ki od daleč spominja na ogledalo. Kot pa se večkrat izkaže, pa je treba samo nos vtakniti v stvar in od blizu so vse stvari drugačne. Včasih tudi lepše. Tako sva bila tudi midva nagrajena s pravo lepotico klasičnega tipa, dobro skalo tudi v lažjem spodnem delu, zelo logičnimi in lepimi prehodi ter zmerno težavnostjo. Ko enkrat vstopiš, ne potrebuješ opisa, ker te prehodi sami pripeljejo do vrha. Prav neverjetno je, da se danes najde še kaj takšnega in to celo v steni, ki je na očeh tolikim opazovalcem. Čisto moj osebni komentar: Od mojih skoraj 75 prvenstvenih smeri se ta gotovo uvršča med najljubših pet.
Smer je sicer visoka 400 metrov, spodnji del se giblje v okviru III. do IV. stopnje, v drugi polovici pa okoli V+ z najtežjim mestom (VI-) v zadnjem raztežaju. V steni je na prvem težjem mestu ostal en klin, sicer pa plezalci potrebujejo 10-12 klinov (tudi kakšen manjši profil in nož prideta prav) in komplet metuljev. Pustila sta tudi klin z vponko pri kratkem spustu na začetku police, ki pripelje do smeri.
Gal v galeriji (oziroma Galerija) kot sta jo poimenovala, bi lahko postala precej plezana smer na vršiškem koncu.

Radovan Lapanja in Jože Makuc sta splezala novo smer v skrajnem delu vzhodne stene Vršaca (bližnja soseda je vzhodna stena Pelca nad Klonicami). Poimenovala sta jo Alpska velesa (V-/III-IV,120 m). Ker je to dopoldne sonce dobesedno žgalo, prvotni načrt, da nekaj splezata v Pelcu, tako ni bil dober in sta se ozirala po steni, ki se vleče proti Vršacu - kje je kaj sence!? In - odkrila miniaturno steno (v primerjavi z ostalimi v tem območju) in splezala prvenstveno smer. Odlikuje jo dobra skala in naravni prehodi.

Triglav

V nedeljo sta David Debeljak in Matic Obid plezala Bergantovo smer (VIII+/IX-, 350 m) v Triglavu. V zgornjem nadstropju sta nadaljevala po Čopovem stebru do roba stene. Matic je najtežji raztežaj splezal v drugo, David pa v prvem poizkusu. David je dve leti nazaj to smer že plezal, vendar se mu je takrat odtrgala velika luska in z njo vred je padel na polico, ter si zlomil vrat.
Nekaj dni prej sta uspešno ponovitev enake kombinacije opravila tudi Jernej Arčon in Jurij Hladnik.

V Sfingi sta Tadej Debevec – Debeli in Jernej Lukša – Jerry ponovila Raz Mojstraniških veveric (VIII+ (VI, A2)/VI, 300 m). Debeli pravi, da je smer lepa, vendar jima kot "platenmajstroma" v najtežjem raztežaju ni nudila dovolj oprimkov za vzpon na pogled.

Lepo vreme je številnim navezam omogočilo obisk večine klasik v Steni: Helba, Čop, Skalaška, Bavarska, Nemška, Šlosarska, Wisaikova

Veliki Draški vrh – Trapez

Značilna oblikovana stena Trapeza med Velikim Draškim vrhom in Toscem je v zadnjem času med bolj priljubljenimi stenami pri nas. Večina pozna steno po klasiki DKV iz Miheličevega vodnička Slovenske stene, vendar se v zadnjem času redno ponavljajo tudi sosednje mnogo manj popularne in težje smeri. Tako smo v soboto Anže Čokl, Blaž Tehovnik in Bor Šumrada ter Janez Rutar in Monika Weingerl plezali Lomsko smer (VI+/V, 400 m). Smer je redko plezana in ima verjetno zelo malo ponovitev, tako da je potrebna zaloga klinov in set frendov. Skala je povprečna, v težkih raztežajih zelo dobra. Kot zanimivost naj dodam še, da v smeri ni praktično nič klinov, vendar nas bo med plezanjem presenetil raztežaj VI- nad značilnim stebrom, kjer bo v raztežaju tičalo kar sedem klinov. Miha Zupan mi je povedal, da je ta raztežaj verjetno skupen Levi smeri (VI-/ IV, 400m), ki sta jo 30.8.1953 plezala Nadja Fajdiga in Mitja Kilar in je bila svoje čase zelo plezana smer. Sicer pa več pove odlična galerija slik >>>.


V najtežjem detajlu Lomske smeri

Prav tako je bila letos že večkrat ponovljena tudi Spominska smer dr. Tomaža Ažmana (VI+/V, 400 m) ter nekoliko težja Tržiška smer (VIII-, VI, 300 m ).

Prejšnji teden sta Miha Zupan in Urban Kovačič pobrisala prah iz še ene smeri v Trapezu. Črno mašo (VI, A1/IV-V+, 350 m) sta plezala 6 ur. Dva raztežaja pod vrhom ju je ujela nevihta s sodro in grmenjem, tako da sta ekspresno sestopila po Zimski smeri, ki pa je v takšnih razmerah bolj podobna hudourniku.

Vse smeri odlikuje za naše hribe odlična skala. Skice in vrisi smeri >>>. (Miha obljublja, da bosta v naslednjih tednih na strani tudi skici in vris Črne maše ter Leve smeri)

Še iz naših hribov

Urban Golob je sporočil tudi, da se je z Maticem Joštom v nedeljo podal v Vršac, kjer sta preplezala Tako je govoril Zaratustra (VII-/VI+, III-IV). Pravi, da klini pogosto težko najdejo svoje mesto, pa še večina teh zaradi slepih pok ne drži prav dobro. No, je pa skala zato toliko boljša. Zaradi finala nogometnega prvenstva in grmenja, ki se je približevalo, sta zgornji - sicer lažji del - izpustila in zašibala proti Prehodavcem. Urban pravi, da so bile ta dan naveze še v Puntarski smeri in Centralni smeri.

Matjaž Jeran je z družico Alenko Pirih plezal v Planji, Mansardo (VI, 500 m), kjer sta v spodnjem delu skrenila malce po svoje in splezala nekaj raztežajev do VI+, kakih 50 m bolj desno od originala, za lepim stebrom. Pravi, da je skala v zgornjem delu smeri odlična.


V strmini Mansarde

Blaž Grapar je z Andrejem Rezar  plezal v Malem Koritniškem Mangartu Meč (VI+, 800 m).

Ko sem pobrskal malo še po različnih forumih, sem našel novice o vzponih v Srebrnjaku (Bratovska, SZ steber), Špiku (Direktna, Direttissima), Mojstrovkah (Kovinarska, Steber Revežev), Šitah (Zajeda, Steber), Ojstrici (Herletovi, smeri Iva Reye - Zmaj), Direktni smeri v Štajerski Rinki ...

Bor Šumrada

Arhiv: vse Alpinistične novice


 


Velika Cina - Saška Superdirettissima;
foto: Klemen Premrl


Mala Cina - Ötzi trifft Yeti; foto: Luka Kranjc


Prisank - Gal v galeriji; foto: Urban Golob

 
Vršac - Alpska velesa; foto: Radovan Lapanja

 


Trapez - Lomska smer,
foto: Anže Čokl >>> Galerija slik

1 komentarjev na članku "AN - 13.07.2010"

Blaž Grapar,

Andrej (?) iz predzadnjega odstavka je Andrej Rezar iz AO Kamnik.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46095

Novosti