Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamniški planinci poročajo ...

Kamniški občan: Uredništvo našega lista je povprašalo planinsko društvo Kamnik, s kakšnimi načrti se ubada v korist nadaljnjega razvoja planinstva na Kamniškem. Pričakujemo, da bo občinska skupščina napela vse sile. da bi v naslednjem letu potegnili asfaltni trak od nekdanjega Dedkovega kamnoloma vsaj do spodnje postaje žičnice, če že ne prav do konca.

Na našo željo so nam planinci postregli z načrti, kako mislijo urediti in prilagoditi planinsko postojanko na Kamniškem sedlu, v kateri se ustavlja čedalje več planincev, in kako je z mladimi planinci, oziroma aktivnostjo mladinskega odseka planinskega društva Kamnik .

Za nadaljnji razvoj planinstva na Kamniškem, pravijo, sta izredno pomembna mladinski odsek, ki skrbi za podmladek naših planincev, in gradbeni odsek, ki se prizadeva, da bi bile naše planinske postojanke urejene tako, da bi se planinci v njih počutili po napornih planinskih turah kar se le da najbolje in najprijetneje.

Pa najprej o gradbenem odseku.
1. Gradbeni odsek planinskega društva Kamnik skrbi za izvedbo investicijskih planov. Po ureditvi planinske postojanke na Kokrškem sedlu, ki bi jo moral sedaj po preureditvi obiskati tudi vsak kamniški planinec, se je gradbeni odsek zavzel za zgraditev nove koče na Kamniškem sedlu. Po n ačrtu naj bi bila nova koča velika 15 x 11, gostinski prostor za 74 oseb, prenočišč 26 enojnih, 20 pa skupnih. Z gradnjo bodo začeli leta 1968, približni proračun pa kaže 80,000.000 S dinarjev. S finančnimi sredstvi bo planinskemu društvu priskočila na pomoč Planinska zveza Slovenije s 5,000.000 S d i n in podružnica kreditne banke v Kamniku, pa na podlagi garancije Planinske zveze Slovenije in posredovanja skupščine občine Kamnik 6,000.000 S din, kar bodo za vsa pripravljalna dela in načrte uporabili že v letu 1968.
Gradbeni odbor je imel težave z odobritvijo lokacije za novi dom in trasiranjem proge za žičnico, ki jo bodo rabili za prevoz gradbenega materiala. Spodnja postaja žičnice bo nekaj sto metrov niže od Seduščka in bo stala približno 2,000.000 S din. Za strojne naprave, oz. opremo za tovorno žičnico, je načrt in proračun prevzelo Soško gozdno gospodarstvo Tolmin. Pleteno žico nosilko so odkupili pri Gozdnem obratu Kamnik, ki so jo do nedavna uporabljali pri tovorni žičnici.
Skratka kaže, da so vse priprave v polnem teku. Gradnja novega doma na Kamniškem sedlu bo izvedena po etapah in kljub težavam, ki jih imajo pri planinskem društvu, predvidevajo, da bodo novi dom tak, kot kažeta načrt in predračun, zgradili v 4 letih.
2. Planinsko društvo Kamnik ima v mladinskem odseku, katerega načelnik je Mitja Jesenovec, vpisanih 250 mladincev. Število je ka r lepo, kot pravi načelnik, a žal niso vsi mladinci tako delavni, kot bi bilo pričakovati.

Nekaj o življenju in delu mladih v planinskem društvu!
V letu 1967 je imel mladinski odsek nekaj uspelih akcij. Tako je 12 mladincev-planincev uspešno opravilo izpite na tečaju gorske straže, izletov na Jalovec, Grintovec, Brano in Planjavo se je skupaj udeležilo 53 mladih planincev.
Pohod po poteh II. Grupe odredov ni uspel zaradi premajhnega števila prijav. Trenutno je v teku tečaj mladinskih vodnikov, k ga obiskuje 15 mladincev, v pripravi pa sta še akciji mladih planincev pri pripravi terena za žičnico na Kamniško sedlo, ki jo bodo uporabljali za prevoz tovora. Prav bi bilo, da bi se teh dveh akcij udeležilo čim več mladih planincev, saj bo adaptirani dom na Sedlu služil vsem planincem, predvsem pa mladini.
Ko je pobelil sneg globače Velike planine, se mladi planinci smučarji pripravljajo še na turni smuk.
Mladinski odsek planinskega društva Kamnik našteva v svojem prispevku nekaj uspelih akcij svoje dejavnosti, obenem pa poziva vse mlade ljubitelje narave in še posebej ljubitelje naših gora, naj pristopijo v njegove vrste in nadaljujejo s tradicijo planinstva, ki je v kamniškem predelu med najbolj znanimi in priznanimi v Sloveniji.

V.D.

december 1967

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti