Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zborovanje jugoslovanskih gorskih reševalcev

Kamniški občan (1963): Prejšnji teden, 19. 20. in 21. aprila so v Kamniški Bistrici prvič zborovali predstavniki gorskih reševalnih služb cele Jugoslavije.

Udeležili so se ga predstavniki iz SR Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Črne gore ter Slovenije. Skupaj je bilo več kakor 100 udeležencev. Prireditev je organizirala Komisija za gorsko reševalno službo pri PZS, izvedba pa je bila pretežno v rokah kamniških gorskih reševalcev, ki so po oceni gostov opravili svoje delo bolje kakor zadovoljivo.

Zborovanje je bilo pravzaprav seminar o reševanju gorskih ponesrečencev pozimi. V soboto je bilo najprej predavanje našega »himalajca« dr. Robiča o reševanju ponesrečencev v snežnih plazovih in o sodobnih metodah reanimacije.
Popoldne so štirje psi GRS, med njimi tudi Daris, pes našega reševalca Miha Habjana, prikazali, kaj zmorejo pri reševanju od plazu zasutih planincev. V plazu so bili zakopani štirje reševalci in trije nahrbtniki.
Psi so v izredno kratkem času našli vse štiri »ponesrečence« in tudi nahrbtnike. Še posebej se je glede na mladost in neizkušenost izkazal Daris.

Kamniški reševalci so prikazali tudi nov način sondiranja — iskanje ponesrečenca v plazu s pomočjo dolgih, tankih jeklenih palic.
Beograjčani so dokazali, da je možno tudi v gorskem svetu uporabljati padalce za kar najhitrejšo rešitev ponesrečencev, Hrvati pa so prikazali nekaj načinov improviziranega transporta.

Na sestanku koordinacijske komisije za gorsko reševalno službo pri PZ Jugoslavije so se pogovorili o enotnem programu za zvezne začetniške tečaje GRS, o preventivi za preprečevanje nesreč v gorah ter o sodelovanju republiških reševalnih služb pri večjih nesrečah.
Kamničiani so se prav gotovo najbolj izkazali z razstavo vseh sodobnih pripomočkov, ki jih uporabljajo gorski reševalci pri svoji dejavnosti. Takšne razstave pri nas doslej se ni bilo, zato je razumljivo, da so si jo zlasti tovariši iz sosednih republik, kjer je GRS še v začetku razvoja ogledali z največjim zanimanjem in dali Kamničanom vse priznanje.

D. Č.
 

april 1963

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti