Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gor me vleče

Kamniški občan - Srečanja: Sedli smo za veliko mizo v mali koči: župan, tajnik, kulturnik, Žvan, soproge itd. Na Veliki planini se je vse to dogajalo.

Beseda je dala besedo, župana sem kmalu dobil na svojo stran, začela sva pogovor o njegovem županovanju. Sicer je on župan samo na Veliki planini, privatno, v dolini pa je Nace Novak.

Kdaj si postal župan bajtarjev Velike, Male in Gojške planine in s kakšnimi željami?
Župan sem postal pred dvema letoma in pol. Že takrat smo imeli v načrtu, da se te male planine združijo v skupno planino, kot jo danes imenujemo Velika planina. Seveda pa želim, da se ta naziv še naprej ohranja.

Torej vam je uspelo združiti vse bajtarje teh okoliških naselij v skupno županstvo?
Delno nam je, delno pa tudi ne. Uspelo nam je toliko, da so vsi tisti, ki so pripravljeni, da sodelujejo v naših akcijah - občni zbor, prvomajski turni smuk, skupna tura, čiščenje planine in naš praznik — dan bajtarjev, zadovoljni, da imamo tu gor razgibano življenje. Seveda pa pri tem ne sodelujejo vsi. Od sto bajt jih sodeluje približno tričetrt.

Kaj pa je tvoja osnovna naloga in dolžnost, ko si v vlogi župana?
Moja osnovna dolžnost je pa zelo detikatna. Jemljem vse, kar je tukaj gori, zelo resno. Predvsem je to pri mojem delu nujno, kljub temu da mnogi jemljejo to županstvo bolj neresno. Naš osnovni namen je ohraniti tradicije in navade, ki so se zaenkrat na teh pobočjih še ohranile, morda bo treba nekatere navade, ki so izginile, pred kratkim ponovno obuditi. Skušamo obdržati vse tisto, kar so nam pripovedovali pastirji, bolj točno bajtarji, ki so živeli na planini tričetrt leta. Prav v naših akcijah se vidijo naloge in dejavnost pri ohranjanju teh tradicij.

Nac (njegovo bajtarsko ime — op. pisca), kot vem, si ti župan, ki ima pod seboj najmanj ljudi, najmanše naselje, najmanj hiš, ki so bolj kočice. Torej si najmanjši župan? Kaj pa investicije?
Najmanjši župan sem, to je res, tudi po velikosti. Nimam nobenih posebnih težav. Če sem manjši, še veliko laže gor pridem. Kar pa zadeva investicije, pa tole: vsem tistim, ki redno plačujejo članarino, sem zelo hvaležen, ker vsaj včasih prispevajo kaj za našo skupnost, da se bajtarstvo vzdržuje. Tu se odraža samo naše prostovoljno investiranje. Bajte se obnavljajo. Posebno tiste, ki so za daljše obdobje pogodbeno vezane med kmeti in bajtarji.

Kdo pa še sodeluje v tvojem županstvu? Imaš tudi odbornike?
V našem županstvu sodelujejo še odborniki, saj smo prepričani, da samo eden ne pomeni ničesar. Veliko več
pomeni skupnost. Moji sodelavci, odborniki, so zadolženi za posamezna področja in mi pomagajo pri »vladanju«. Skupno se lotevamo akcij in tako lahko tudi naključnim obiskovalcem planine nekaj pokažemo. Poleg župana imamo še tajnika, kulturnika, markacista, policaja . . .

Kaj dela na planini policaj, to vemo, toda, kaj bi tu s kulturnikom?
Kulturnik ali »fajmošter« skrbi za naše revne duše, naj bi bil zgled kulture in lepega
vedenja na Veliki planini. Ima pa še posebno nalogo; je glavni akter in prva osebnost pri znanih velikoplaninskih krstih, je nosilec kulturnih akcij, s svojo kitaro in petjem zabava, mora zabavati prav vse. No, saj ga poznamo, to je Stegn . . .

TS
 

junij 1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti