Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgodba o Volovji rebri se šele dobro začenja

Dnevnik: Okoljevarstveniki bodo prihodnji petek vložili pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje za vetrno elektrarno

Čeprav je Agencija za okolje (ARSO) prejšnji teden izdala odločbo, s katero potrjuje veljavnost okoljevarstvenega soglasja za vetrno elektrarno Volovja reber iz leta 2006, Tomaž Jančar iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) pravi, da se "zgodba o Volovji rebri šele dobro začenja". Pojasnil je, da je DOPPS šele pred kratkim dobil pravo možnost, da pri postopku odločanja o okoljevarstvenem soglasju sodeluje kot stranski udeleženec, ki zastopa interese narave, zato bodo sedaj lahko odločbo ARSO izpodbijali z vsebinskimi argumenti, ki jih agencija ne bo mogla ignorirati.

Jančar je že napovedal, da bo DOPPS naslednji petek vložil pritožbo na njihovo odločbo, in sicer na drugostopenjski organ, to je ministrstvo za okolje in prostor. Na DOPPS pričakujejo, da bo ministrstvo odločbo razveljavilo. "Pravna služba na ministrstvu deluje po zakonih in po ničemer drugem, zato kar verjamemo, da se bo zadeva odvila v zakonito smer," je dejal Jančar in dodal, da bo pritožba vsebovala nekaj deset strani ugovorov in podatkov, s katerimi bodo izpodbijali nedavno odločbo. Če slučajno niti ministrstvo slednje ne razveljavi, ima DOPPS na voljo še nekaj pravnih sredstev, in sicer lahko na upravnem sodišču sproži upravni spor, če niti tam ne uspe, pa napoveduje postopek pred evropsko komisijo.

V odločbi ARSO je zapisano, da obe nasprotujoči si stranki v obnovitvenem postopku nista predstavili nobenega bistvenega ali novega dokaza oziroma dejstva, ki bi pričal o pričakovanem vplivu nameravanega posega na okolje. Navedeno je tudi, da je DOPPS kot stranski udeleženec predložil dokumentacijo, katere večji del je nastal po letu 2006, ko je bila odločba že dokončna in je zato niso smeli upoštevati. Prav tako ARSO ni smel upoštevati naknadnih strokovnih mnenj, je zapisano v odločbi. A Jančar pravi, da so preučili pravne predpise, in trdi, da bi moral na območjih, kjer velja ptičja direktiva, odločevalni organ upoštevati tudi vsa pomembna dejstva, ki so nastala po letu 2006.

"Glede na to, da je ta primer tako razvpit, smo pričakovali, da bodo naredili nekaj resnega, ampak to, kar so dali od sebe, je ena velika žalost," je sklenil Jančar in dodal, da dokler bo imel DOPPS na voljo pravna sredstva, vlagatelj vetrne elektrarne Elektro Primorska ne bo smel začeti gradnje.

www.dnevnik.si/  30.06.2010

 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Zgodba o Volovji rebri se šele dobro začenja"

Tomaž Ogrin,

Dobesedno bi se vsi državljani morali upreti tej načrtovani degradaciji naših vrednot. Energetika govori o 500 MW v Šoštanju pa 1000 MW iz druge jedrske (24 ur na dan, 365 dni na leto), pa tudi , da imamo elektrike dovolj, če le bolj varčno z njo delamo. Tule pa iz neke trme po zaslužku na naš račun neprištevni odobravajo take neumnosti, ki bi dale v pol ure 1 - ali 2 MW, kadar bi pihal običajen veter na tem področju, vsaj pol ure konstantno. Naslednje pol ure pa nihče ne garantira.

V letu biotske raznovrstnosti 2010, ki ,žal povsod upada, si upa neka zločesta organizacija odobravati tako razvrednotenje Volovje rebri, kjer bi že zdavnaj moral biti Snežniški park.

Poglejte na www.volovjareber.si, kakšen zaklad skriva ta predel, ki smo ga nekateri spoznali v vsej veličini šele zaradi ogroženosti.

V Evropi ne najdeš toliko lepot skupaj na majhnem prostoru. Ko s pogledom zaokrožiš, imaš občutek, da si nekje daleč v divjini, na drugem koncu sveta. Divjino ti potrdijo tudi velike ptice, beloglavi jastrebi, ki od otoka Cresa sem prijadrajo ter jim travnata Volovja reber z vzgornikom pomaga, da se dvignejo više in plujejo še mimo Krnskega pogorja. Seveda se spustijo tudi na Volovjo reber, saj je celodnevni šiht večine živali iskanje hrane. In tu bi jih pričakale mesoreznice...

Sprevržena subvencionirana politika proti zakladom Slovenije!

Ja, subvencij za park in delovna mesta ljudi tam, pa ni!

Dvakrat sprevrženo!! Pljunka vredno!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti