Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePLEZANJE
PN - 30.06.10

V Sloveniji do 8b, v Yosemitih lov za rekordi, kultni trad na Otoku, 8C+ v Avstraliji, ...

DOMAČI VZPONI: do 8b in 8A

V domačih stenah sta najvišje segla Zupan in Unuk, oba v Kotečniku. Izidor Zupan (na sliki levo v Talk is cheap 8c) je ponovil Adrenalin (8b), kar je njegova stota smer v rangu 8a ali več, ter boulder Dipsomaniak (8A). Tim Unuk je v v treh zaporednih dneh ponovil tri kombinacije: Divja žena (8a+), Divja oma (8a+) in Divja Brina (8b). Dva dobra vzpona smo zasledili med dekleti, Maja Šuštar je v Italiji (Baratro) preplezala Violenza Carnale (8a/a+), Lucija Franko pa v Bitnjah zadnji čas zelo priljubljeni Silent alarm (8a). Omenimo še vzpon v Kupljeniku in dva v Mišji. Dominik Fon je na pogled ponovil Slepca (7c), Janez Vratanar Ciao bejbe (8a), Tadej Debevec pa Uživancijo (8a). Na balvanih je po težavah enakovreden vzpon Zupanovemu Dipsomaniaku opravil Boštjan Weingerl, v Magic Woodu je preplezal Astronautenfiber (8A). Bilo je še nekaj vzponov do 7b, Gašper Bratina in Marko Šturm v Hubelju in Magic Woodu, Erman pa v Trenti.

AKTUALNO PO SVETU: ne samo mišice, tudi "psiha"

Made in Poland (9a) je najtežja poljska smer in prva 9a. Omenjamo jo zato, ker jo je preplezal Lukaš Dudek, ki je lani v Mišji peči ponovil Martina Krpana in Sanjski par (ter dodal še Underground v Arcu, vse tri 9a).

Američan Ethan Pringle je opravil drugo ponovitev The Wheel of Life (8C+) v Grampiansu v Avstraliji. 60 gibov dolg problem v strehi velikega balvana (na sliki levo) je prvi preplezal Dai Koyamada, ponovil pa domačin Web. Pringle je pred tem plezal  v Smith Rocku v Oregonu in imel kar precej težav v Scarface (5.14a). Stare smeri očitno držijo ocene ...  

Indian Face (E9,6c), legendarno trad smer v Clogwynu v Walesu, ki jo leta 1986 v »herojskem« vzponu preplezal Johnny Dawes, je ponovil Škot Dave MacLeod. Same težave (7c po francoski lestvici) niso sicer nič posebnega, varovanje pa je zelo kočljivo. Smer ima na Otoku skoraj mističen status in velja za eno najbolj drznih. Če koga zanima, opis je na sliki desno, smer št. 2.

 "I don't really want to kill myself" pravi 23 letni Američan Alex Honnold, dobro znan po svojih solo vzponih. Honnold je to pomlad z Uelijem Steckom naskakoval rekord v Nosu, v najboljšem poskusu so se ure ustavile pri 3:45, kar je precej daleč od rekordnih 2:37 Florina in Hirayame. No, 20. junija je Honnold nadaljeval sam in za dve veliki yosemitske klasiki potreboval dobrih osem ur. Regular Northwest Face (5.12 a, 23 raztežajev) v Half Domu je plezal 2 uri 9 minut, kar je nov rekordni čas, Nos v El Capu (31 raztežajev) pa 5 ur in 59 minut. Half Dome je plezal v celoti brez varovanja (čeprav je imel vrv), v Nosu se je varoval dvakrat. Na sliki levo je Alex v dolini med obema vzponoma. 

V Atlanti (Georgia) so odprli Stone Summit, največji Climbing Gym v ZDA. Sredi vročega poletja je staro in mlado povsem napolnilo klimatizirani plezalni center ....

 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ...): alp.ple@planid.org

Arhiv: vse Plezalske novice

 

IZENAČENA SLOVENSKA EKIPA

Zanimivo, kako izenačena je letos naša reprezentanca v balvanskem plezanju. Če pogledamo najboljše posamične uvrstitve v SP vidimo, da je Kruder prišel do četrtega, Bečan in Grosova do petega in Markovičeva do šestega mesta. Skupno dve tekmi pred koncem naši stojijo takole: 7. Natalija Gros, 9. Jernej Kruder, 12.Klemen Bečan, 14. Mina Markovič. Od sedmih tekem jih skupno šteje šest, torej se vsakemu briše najslabši rezultat. Zanimiv bo predvsem razplet pri moških, kjer sta Fischhuber in Ondra že celo sezono tesno skupaj precej pred ostalimi. Na tekmi v Eindhovnu je svoj najboljši rezultat letos s petim mestom dosegla Natalija Gros. V polfinale se je prebil še Bečan in na koncu pristal na 17 mestu.

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti