Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinci: Brez nadzora bo trud zaman

Delo, Dogodki dneva - Urban Červek: Odzivi na osnutek uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju

Zahtevajo možnost odvzema neregistriranih vozil in povišanje najnižjih kazni – Bodo pravne luknje omogočile izogibanje kaznim? – Omejitve in zaostrene kazni za voznike gorskih koles, prirejenih za spust

Maribor – Kljub morebitnemu sprejetju nove uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju se bo uničevanje narave nadaljevalo, če država ne bo poskrbela za boljši nadzor na terenu, opozarjajo v odboru za varstvo narave združenja planinskih društev Podravja.

»Čeprav smo na ta dokument čakali več kot pet let, je popolnoma neuporaben, saj se v njem ni spremenilo tako rekoč nič, razen nekoliko višjih kazni, ki pa ne predvidevajo možnosti odvzema vozila za težje kršitve,« je bil razočaran Darko Lorenčič, vodja odbora za varstvo narave planinskih društev Podravja in član komisije za varstvo narave pri upravnem odboru Planinske zveze Slovenije.

Opozoril je na bistvo problematike vožnje v naravnem okolju, to je neučinkovit nadzor v naravi, ki ga novi osnutek uredbe ne izboljšuje. »V dosedanji javni razpravi smo nenehno opozarjali, da je jedro problema prav neizvajanje nadzora, ki pa ga ta uredba ne odpravlja,« je še povedal Lorenčič. Uredba sicer našteva, kdo vse je odgovoren za nadzor v naravi: policija,inšpektorji za okolje ter za kmetijstvo in gozdarstvo, gozdarji zavoda za gozdove, občinski redarji in naravovarstveni nadzorniki, a bo tudi nova uredba zgolj črka na papirju, če ne bodo začeli opravljati svojega dela, je opozoril Lorenčič. Naravovarstveni nadzor namreč določa že leta 2004 sprejeti zakon o ohranjanju narave, a nadzornikov do danes še niso dobili. Poleg tega bi uredba po mnenju planincev lahko povzročila dodatno zmedo, saj ne določa nekaterih pojmov, zato bodo kršitelji v njej lahko našli dovolj lukenj, da se bodo izognili kazni. »Dokler ne bo politika sprejela odločitve, da je na tem področju treba vzpostaviti red, ne bo nič bolje. Ko bi začeli odločno ukrepati in kaznovati kršitelje, bi se število voženj hitro zmanjšalo,« je prepričan Lorenčič.

V združenju, ki povezuje 34 planinskih društev Podravja, predlagajo, da se v besedilo uredbe med drugim doda možnost zasega neregistriranih motoriziranih vozil voznikom, ki bi jih zalotili med vožnjo v naravnem okolju, in povišanje najnižjih predvidenih kazni. Kršitelji, sodeč po dosedanji praksi, ponavadi dobijo najnižjo možno kazen, ki se zniža še za polovico, če jo plačajo takoj. Planinci tako predlagajo, da se minimalna globa za kolesarje s predvidenih 100 evrov poviša na 200 (največ 500 evrov) za vožnjo v naravnem okolju in z 200 na 300 (do 1000 evrov) za kolesarje, ki vozijo v skupini.

Hkrati bi po predlogu planinske zveze posebej določili omejitve in zaostrili kazni za voznike gorskih koles, prirejenih za spust. Tem naj ne bi bilo (drugače kot drugim kolesarjem) dovoljeno voziti po gozdnih cestah, poljskih poteh in kolovozih, tako kot je prepovedano za vozila na motorni pogon. Prav tako za »spustaše« ne bi veljala izjema, ki gorskim kolesarjem dovoljuje voziti po določenih planinskih poteh, na označenih gozdnih vlakah in drugih označenih poteh v gozdu. Za »spuste« z gorskimi kolesi planinci predlagajo naslednje kazni: od 600 do 3000 evrov za vožnjo v naravnem okolju, od 1000 do 3000 evrov za vožnjo v zavarovanem naravnem okolju in globo od 4000 do 50.000 evrov za pravno osebo, ki organizira spuste s kolesi. Sprememb višine kazni za vožnjo z motornimi vozili (od 500 do 4000 evrov za fizične osebe in od 4000 do 40.000 za pravne osebe) ne predlagajo.

Javna razprava, do katere na ministrstvu za okolje in prostor sprejemajo pripombe in predloge na osnutek nove uredbe, se bo končala 12. julija. Kot v svoji analizi razmer ugotavljajo tudi na ministrstvu, so se od sprejetja stare uredbe (leta 1995) razmere na terenu zelo spremenile. Po eni strani se je zelo povečalo število ljubiteljev oblik športa in rekreacije z motornimi vozili, ki omogočajo tudi vožnjo zunaj cest, po drugi strani pa je vedno večja tudi ozaveščenost planincev, lovcev in ljubiteljev neokrnjene narave, ki takšnemu početju ostro nasprotujejo; zato je konfliktom med interesi v naravi čedalje več in so vse ostrejši. Nova uredba naj bi to področje bolje uredila.

Urban Červek

www.delo.si  29.06.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti