Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"AlpinističneALPINIZEM
AN - 29.06.10

Nova smer neznano kje, prva ponovitev v Šitah, prosto Rumena diagonala ...

Tomaž je kot ponavadi polno zaseden, a je kljub temu žrtvoval nedeljski večer in zastavil novice. Ker se je kasneje še pošteno vsulo v poštni predal, sem skušal s sebe otresti nekaj rje, ki se je v minulih mesecih pisateljskega dopusta kar obilno nabrala.

Nekaj novega v deželi slovenski

Ena bolj inovativnih informacij je za tokratne AN prispeval Urban Golob (AO Ljubljana-Matica), ki je v soboto, 26.06., z Maticem Joštom (AO Celje-Matic) preplezal steno v Vratih, ki ji do sedaj sploh še ni uspel najti imela. Za razliko od številnih vzponov, kjer skušamo ugotoviti ali je neka linija že bila preplezana, se tokrat zastavlja že vprašanje, katera sploh je ta stena? Nahaja se pod Škrlatico oziroma pod glavo, kjer se začne Južni raz Škrlatice in pada v zatrep Pod Dolkom (je levo od stene Spodnjega Rokava) ter je dobro vidna od Aljaževega doma. Urban še ni uspel ugotoviti, če ima stena sploh kakšno ime. Je pa omenil, da sta pred več kot desetletjem v levem delu poskušala s Tadejem Golobom (AO Črna na Koroškem), a ju je stena takrat izrinila povsem levo v ruševje. Tokrat sta z Maticem začela bolj desno in po zanimivih prehodih smer uspešno speljala do vrha. Skala je bila večinoma precej slabša od pričakovanj, zato ocena ne pove dovolj o resnosti plezanja, pri katerem so bili tudi več kot 15 metrski odseki brez možnosti varovanja in v precej dvomljivi skali. Smer se nahaja sorazmerno nizko pod Škrlatico, zato sta jo poimenovala Spodnji štuk (VI/IV-V, 300 m). Neumorna raziskovalca sta si za naslednji dan zaželela nekaj precej bolj klasičnega in sta prosto ponovila Helbo. Kljub lepemu vremenu jima je v Steni delala družbo le še ena naveza v Bavarski smeri.

Kot se zadnje čase na veliko govori inovativnost pritiče izkušenim, a fanta bosta močno vesela, če bodo še bolj izkušeni izdali skrivnost te stene. Skratka močno se priporočata(mo) za vse informacije v zvezi z omenjeno steno, še posebej apelirata na nekoliko starejšo generacijo. Na zgornji sliki je Matic v sicer edinem raztežaju z dobro skalo, a z močno poraščenimi pokami.

Severne stene

Sneg je kar dobro pobelil breg konec prejšnjega tedna in vrh Triglava je še v petek pošiljal prav spodobne snežne plazove na planoto Triglavskega ledenika. Vseeno so se že kmalu med tednom začeli vzponi tudi v severnih stenah.

Luka Lindič in David Debeljak sta v četrtek zjutraj stala pod steno Šit in gledala kje je le ta najbolj suha. Na srečo sta imela s seboj pestro zalogo skic in na koncu je na izboru zmagala smer Čmrl, ki jo je leta 1980 preplezal Franček Knez z meni neznanim soplezalcem. Skica kaže konstantno težavnost IV-V ob 500 metrih višine. Luka in David sta smer kljub klasično borni skici lepo našla, skupaj z ok. desetimi klini. Težave so bile večje od pričakovanih in dejala sta, da je bilo vsaj pet raztežajev ocenjenih s šesto stopnjo. Sicer pa je smer lepa in strma, z dobro skalo in vredna ponavljanja. Gre za redko ponovitev, če ne celo prvo. Sestopila sta  v Tamar in dejala, da sneg pod Jalovčevim ozebnikom ni motil sestopa, celo pospešil ga je.


 

Na forumu AO TAM sem opazil zanimivo novico o vzponu v Mansardi (VI, 500 m) severne stenie Planje. Smer kljub veliko plezanja po zajedah in kaminih ni bila pretirano mokra. Več preglavic pa lahko še kak dan povzročajo snežišča na strmem sestopu preko Razorjevega pobočja do Škrbine. Pričakovati je, da se bo promet v tamkajšnjih stenah precej povečal po objavi mojstrskega dela neumornega Petra Podgornika.

... in južne

Po zaslugi hladnega vremena se je dalo konec tedna še lepo plezati tudi v južnih stenah.  Andrej Erceg in Tomaž Jakofčič sva kolebala med frikanjem in hribi in na koncu izbrala nekaj vmes, Vršič. Veliko sem slišal namigov o prostem plezanju Rumene diagonale (VI, A2, 200 m) v južni steni Nad šitom glave a nič konkretnega, zato sva šla pogledat od blizu in našla nekaj odlične plezarije. Po spodnjih 100 metrih lažjega sveta se stena postavi pokonci in čez rahlo previsno rumeno steno vodi lepa poč. Prvi in tretji raztežaj strmega dela sta zelo lepi VI in VI-, drugi raztežaj pa sva ocenila z VIII. V vodniku je omenjeno varovališče sredi poči v stremenih kar je nesmisel (sploh ob prostem plezanju) saj je dolžina obeh (poči in prečnice) 35 metrov z lepim varovališčem na koncu. V smeri nisva zabijala klinov in za varovanje zadostuje komplet frendov. Sigurno gre za enega najboljših težjih raztežajev v okolici. Stena je obrnjena na JV in torej ponuja popoldan prijetno senco. Kolikor sem na hitro povprašal okoli, gre očitno za prvo prosto ponovitev. Sicer to komaj verjamem saj je linija lepa, smer tehnično precej plezana, dostop pa traja toliko kot do sten Kotečnika.

Dolomiti in njih južne stene

Podaljšani konec tedna je bil kot nalašč za skok malo dlje, v Paklenico ali Dolomite na primer. Tako sta si zamislila tudi Matic Obid in Jernej Arčon (AO Nova Gorica) in se odpeljala Dolomitom naproti. V petek, 25.06., sta v Cima Scotoni preplezala dobro znano smer Scotonata Galactica (7b+, 450 m). V soboto in nedeljo sta plezala v Tofani. V soboto sta bila uspešna v Compagni di merenda (7b, 350 m), v nedeljo pa v smeri La danza del tapiro (7a+, 250 m). Matic je vse smeri preplezal prosto in na pogled, Jernej si je pa v ta težjih raztežajih sem pa tja pomagal s kakšnim klinom. Kot se seveda za trenirane mladeniče spodobi.

Na tokratnem izletu sta jima delala družbo tudi Dejan Koren in Stanka Vidmar (oba AO Vipava) ali je bilo mogoče obratno. Slednja sta tako v petek preplezala železno klasiko Cime Scotoni - smer Lacedelli (VIII/VI, 400 m). Tudi v Tofani so si delali družbo in to celo v smereh istega avtorja: Dejan in Stanka sta uživala v ll vecchio leone e la giovane fifona (6c+/7a, 270 m). Podobno kot prijateljska naveza Dejan vse prosto in na pogled, Stanka pa tu in tam bolj elegantno s pomočjo klinov.

V pričakovanju novic vam želiva srečno!

Tomaž Jakofčič in Peter Mežnar
 

Stena?: Spodnji Štuk

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "Alpinistične noviceALPINIZEM
AN - 29.06.10"

Marko Vrevc,

Čmrlja sva pred nekje 20 leti ponovila Vertikalca, Mare in Simona Vrevc (takrat je bila še Košir). Po podatkih tedanjih "forumov" (rimski zid in Šance ali pa kje ob pivu) je bila tretja ponovitev, pred nama naj bi ga plezal Pavle Kozjek (nepreverjeno). Se strinjam z oceno in komentarjem o priporočljivosti. Še ena Frančkova smer, ki ima vse, kar je treba za klasiko, samo ponavljalcev ji manjka.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti