Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"AlpinističneALPINIZEM
AN - 22.06.10

Slabo vreme preprečilo pospeševanje plezanja v gorah

Iz naših sten
Preko minulega vikenda ni bilo pomembnejših vzponov saj je bilo vreme slabo in zato pospravljam za nazaj. Zadnjič sem se zlagal, ko sem rekel, da Jure Mihelčič in Nejc Marčič nista nič poslala v zvezi z novo smerjo v Nad šitom glavi, na naš naslov. Sta, a se je pošta žal znašla v mapi z vsiljeno pošto. Sta pa zraven pripisala še novice o dobrem vzponu v Trapezu Draškega vrha kjer sta 10. junija prosto na pogled preplezala Tržiško smer (VII+/VIII-, 300 m). Smer sta dan pred njima ponovila tudi Maja Lobnik in Jurij Hladnik.

Na straneh AO Kranj sem opazil, da so se že dobro zakopali tudi v severne stene. Plezali so na primer v eni najbolj hladnih slovenskih sten, Dolgem hrbtu kjer so preplezali slovensko superklasiko Trikot. Dejali so, da je bila stena lepo kopna in tudi suha, nekaj preglavic pa je povzročil sneg na sestopu preko Mlinarskega sedla. Plezali so tudi vedno popularen poletni cilj, Parižanko (VI+, 300 m) v Debeli peči. Ta smer je bila zelo popularna v času pisanja prvih izvodov elektronskih alpinističnih novic pred petimi (že?) leti. Takrat se je vedelo praktično za vsak cigaretni ogorek v smeri.

V Kamniško-Savinjskih Alpah sva v torek, zadnji dan pred poslabšanjem  Tina Di Batista in Tomaž Jakofčič plezala smer Svoboda v predostenju Križevnika. Skica in opis v vodniku za Robanov kot sta dala slutiti nestresen dan ob že nekajkrat ponovljeni 250 metrov visoki smeri s prosto oceno VII-. Na kraju samem so se težave izkazale za obilnejše in vredne nekje VII+. Karakter smeri ni počitniški, skala pa odlična in lepota velika.

...in tujih sten
Zadnjič mi je ušla novička o vzponu v eni od klasik Tofane Di Rozes. Neda Podergajs in Gregor Malenšek sta preplezala smer Levitti (VII-, 600 m). Smer jima je bila všeč prav tako pa smučanje popodplatih na sestopu, ki je bil še lepo zametan s snegom.

Mlada sila
Po nekaj letnem zatišju se je v Sloveniji izoblikovala generacija za katero bi marsikdo dal roko v ogenj, da bo (oz. že) premaknila nivo plezanja v gorah vsaj štengo više. Te mladce odlikuje predvsem zelo visok plezalni nivo. Naj za ilustracijo omenim in ukradem novičko sestrski rubriki. Ker gre za alpinista in sem bil še zraven,  si to upam storiti. Luka Lindič je ob svojem prvem obisku plezališča v Retovju v tretjem poizkusu preplezal smer Brdavs (8a/a+).

Velik del te močne mlade ekipe se bo udeležil tabora Komisije za alpinizem pod Marmolado. Verjetno tudi svizci, ki bivajo na zelenicah pod impozantno steno pričakujejo predstavo, ki jih bo odvrnila celo od spremljanja Mundiala v njihovih luknjah.

Srečno!
Tomaž Jakofčič

Naslov za sporočanje: alp.ple@planid.org

Arhiv: prikaži vse Alpinistične novice


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti