Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePLEZANJE
PN - 23.06.10

Sova dvakrat 8a na pogled. Predstavljamo naše plezalce.

SVETOVNI POKAL
Naši bolderaši so na tekmi SP v Moskvi nastopili solidno: 10. Kruder, 12. Bečan, 12. Markovičeva in 14. Grosova. Bolj kot posamezen rezultat postaja zanimiv skupni vrstni red. Po petih od sedmih tekem vodi Fischhuber pred Ondro in Horijem, Kruder je odličen sedmi, Bečan 14. Pri ženskah vodi Belgijka Graftiaux, Grosova si deli šesto mesto, Markovičeva je trinajsta. Na sliki desno v atraktivni pozi je ruska tekmovalka Abramčukova.

NAJ VZPONI

Dve 8a na pogled Mateja Sove v angleškem plezališču Kilnsey sta največ, kar so preplezali slovenski plezalci v preteklem tednu. Kilnsey je klasično angleško plezališče, najtežji sta smeri Steva McClura Northern Ligts (9a) in Northern Expousure Ext (9a+, na sliki). Kako je plezal Steve med prvim vzponom, si lahko ogledaš na tem videu. Matej Sova, ki je dobro formo pokazal že z zmago na zadnji tekmi za DP, je Dead calm (8a) in Let them eat jellybeans (8a) uspel preplezati celo na isti dan, 19. junija.

V Bitnjah je še eno ponovitev doživel Kačji pastir (8a+), preplezal ga je Janez Miklavčič. Matevž Kunšič je ponovil Živela, Slovenija (8a+), Mitja Peternelj pa Silent alarm (8a). V Mišji peči je Janez Vratanar ponovil Tequilo (8a), Uroš Brecelj pa Oktoberfest (8a). Tim Unuk je v Kotečniku preplezal Divjega otroka (8a). Če je bil limit v stenah pri 8a/+, je bil na balvanih tam pri 7B/B+. Živo je bilo v Hubelju, kjer so Srce teme (7B) ponovili Weingerl, Kete in Bratina. Weingerl pa je dodal še dve novi River rat 7B in Dark Lord (7B+). V Glencah je Tornado (7B) ponovil Škofic

SMERI S POPUSTOM

O starih sistemih v naših stenah smo pisali v prvih PN.  Podobno se sprašuje tudi Maurizio Oviglia, avtor številnih športnih smeri po Italiji, Sardiniji in Korziki.  Ponekod so namesto prve vponke v sistemih začeli uporabljati mailon rapide. Ti niso iz nerjavečega jekla in rjavijo zelo hitro, odstrani pa se jih lahko le z rezilko. Ideja, na katero so bili avtorji celo ponosni, se je zkazala za zelo dvorezno. Ne gre pa le za vprašanje varnosti, pač pa tudi estetike in etike. Kako izgleda previs poln sistemov, je nazorno moč videti tudi v  Hladilniku Mišje peči. Očitno gre za šport, ki steno spremeni v čisti športni objekt. Par deset svedrov več ali manj, danes to ni bistveno. Toda zadeva pade tudi tu. Navada, da sistemi ostajajo v težkih projektih, se je razširila tudi na lažje smeri. S tem smeri postajajo lažje, zanimiva je prispodoba, da gre za smeri v akciji oz. za smeri s popustom. Sistemi, ki jih nekdo pusti v smeri čez dan ali celo čez noč, so moteči za plezalce na pogled in tiste, ki v plezanju iščejo še kanček pustolovščine in stare etike. Piko na i predstavlja »podaljševanje«, ko se v en klin obesi več sistemov. Po nekaterih italijanskih plezališčih (n.p. Grotti), naj bi se viseči sistemi tolerirali v 7c in več, v lažjih smereh pa se prav lahko zgodi, da enostavno »izginejo«.
 


Tim Unuk v Missing link (8b+), Mišja peč

Za konec pa še dva videa o plezanju v Argentini in Turčiji.

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ...): alp.ple@planid.org

Arhiv: vse Plezalske novice

PREDSTAVLJAMO SLOVENSKE PLEZALCE:    

Tim Unuk, 8b+ pri trinajstih

Tim Unuk iz Rimskih toplic je junija dopolnil 14 let, tik pred tem pa je preplezal svojo prvo 8b+. Osmi razred bo zaključil z odličnim uspehom, in ob tem dodaja: »med petice se je v spričevalo vrinila ena štirica, kar me je nekaj časa jezilo«. Plezati je začel leta 2003, navdušila ga je sestra Anja in hitro se ji je pridružil v PK Laško. »Najprej so mislili, da iz mene nič ne bo«, pravi Tim, a želel si je vedno več in treningi so zanj kmalu postali prekratki. Glavni del treninga ima na boulderci v Laškem, redno obiskuje plezalne centre v Avstriji, tudi v Zagrebu. Veliko je v naravni skali, ležijo mu previsne smeri z večjimi grifi. Trener je, po sili razmer, oče Franc, sicer učitelj telovadbe, »je strog, a mi je všeč, ko se usedemo in govorimo o naslednjih ciljih«. Za letos je to trideset smeri 8a ali več. »Preplezati si želim Tretje tisočletje (8a) v Mišji peči, ker je dolga smer in ima odličen, težak konec čez strop. No, pa tudi kakšno 8c.« Glede na pomladanske vzpone so cilji realni. Zadnji vikend je preplezal že osemnajsto 8a (Divji otrok v Kotečniku). Njegov dosedanji vrhunec je Missing Link (8b+), po skupno dvajsetih poskusih, 31. maja pozno popoldan, po pouku. S tem mu je uspelo, kot pravi oče Franc »podreti nekaj let star rekord Blaža Ranta«. Tim pa: »ko sem vpel sidrišče je bila prva misel, da mi sedaj ne bo potrebno še enkrat v smer.«

Timovi najboljši vzponi:
Missing link 8b+, Karies 8b
na flash 8a, na pogled 7c+, v balvanih 7B+
med starejšimi dečki je v skupnem seštevku DP v težavnosti drugi, na balvanih četrti, lani pa je bil šesti na Arco Junior.
 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti