Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kam to vodi?

Srce me boli, ko gledam fotografije uničenja starodavne, mogoče celo najstarejše poti v Kamniško-Savinjskih Alpah: iz Apnene doline do Sušav in na Veliko planino.

Kamnik in Velika planina bosta 5. septembra gostila Svetovno prvenstvo v gorskih tekih.

Iz prvih komentarjev:

... Povsem lepo, nezahtevno, družinskim izletom primerno in vzdrževano pot so popolnoma degredirali. Nanjo so se spravili z mini bagerjem, ki širi to "planinsko" pot na VP, ki v širino po novem meri okoli 2,5 metra.
Podlaga je povsem uničena, korenine izpuljene, skale zdrobljene in posute po poti, drenaže so v mega razsežnostih, ograje so na mestih, kjer to resnično ni potrebno, ... 

/.../ vsaka organizacija (kateregakoli) tekmovanja nujno pomeni poseg v naravo. Mnogokrat tudi gradnjo objektov, ki kasneje ne bodo nikoli v polni meri izkoriščana. Ampak daleč od oči, daleč od srca, a ne?

/.../ Če se je lastnik zemljišča tako odločil, in to prijavil kot ureditev gozdne vlake/poti, mu nihče nič ne more!

/.../ kaj je treba kopati trase za eno navadno mednarodno tekmovanje? Narava je čudovita in še najlepša, dokler človek ne poseže v njo. Namesto tega bi morali naši organizatorji pokazati naravo prav takšno kot je, za prave tekače pa bi tudi kakšna korenina na poti ne bila ovira, le popestrila bi dogajanje.

/.../ velika in mala planina že davno ni več biser nedotaknjene narave! ampak je območje polno pasjih iztrebkov in nedeljskih sprehajalcev, ki mislijo, da se v imenu vseh borijo za naravo, a za svojimi ljubljenčki ne poberejo nobenega iztrebka!

/.../ To "urejanje" poti izvaja pašna skupnost velika planina, zato ne valiti krivde na organizatorja svetovnega prvenstva. Organizator pa bo sedaj zaradi tega neodgovornega početja tik pred svetovnim prvenstvom imel ogromno težav s pravim urejanjem poti.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

11 komentarjev na članku "Kam to vodi?"

Franci Savenc,

Na to (Hribi.net) opozoril: Janez Novak , 2010/6/14 ob 21.43; videl kmalu a - objavil šele v torek ...

Subject: "Kravja pot" / Tudi: borut.persolja@guest.arnes.si / Domnevam, da je "Janez Novak" izmišljeno ime; med registriranimi imamo sicer enega (od 22.05.2004) a z drugim e-naslovom: ennasmeh@hotmail.com

+++ 28.03.2010 pa se je registriral še en (*1978-01-02), Ljubljančan, s


Borut Peršolja,

Klic o tem grozljivem posegu me je dosegel včeraj zvečer, z dogodkom sem nemudoma seznanil vodstvo Planinskega društva Domžale, ki je skrbnik te planinske poti. Kdo izvaja ta dela, zaenkrat še ni jasno. Občina Kamnik se je hitro odzvala in po naših informacijah ta trenutek že poteka ogled razdejanja.

Z namero, da se pripravlja 26. svetovno prvenstvo v gorskih tekih smo bili neformalno seznanjeni lani jeseni. Organizatorje smo opozorili, da za izvedbo v skladu s 5. odstavkom 19. člena zakona o planinskih poteh rabijo naše dovoljenje. Po pogovorih in usklajevanjih so organizatorji takšno dovoljenje tudi dobili letos januarja.

V začetku junija smo tako skupaj opravili vzdrževalna dela na delu poti od planine Kisovec na rob Male planine (gre za del, ki se imenuje sapna steza). Šlo je za ročna zemeljska dela in z združenimi močmi smo naredili dobro delo v korist vseh obiskovalcev.

Včeraj zvečer so organizatorji prvenstva vpletenost v mehanizirane posege zanikali. Več bomo morda vedeli že danes. Javnost bomo o tem sproti obveščali.

Vsekakor je škoda velika - v materialnem, kulturnem in duhovnem pomenu: gre za staro, gonsko pot pastirjev, ki je sicer iz leta v leto manj služila prvotnemu namenu. Danes je bila to planinska pot, ki skorajda na vsakem koraku s krajevnimi imeni, z duhovno dediščino, z nevidnimi razlagami oblik, procesov in pojavov govori o tisočletni prisotnosti človeka v Alpah. Ni treba ponavljati ugotovitev Vlasta Kopača, predvsem pa izsledkov dr. Toneta Cevca, da gre za izjemno kulturno dediščino. Toliko bolj je ravnanje nekoga vredno vse obsodbe.

Borut Peršolja, po pooblastilu predsednika PD Domžale


Borut Peršolja,

Kot obljubljeno, sporočam nekaj dodatnih informacij:

Po doslej zbranih podatkih so dela kot naročniki izvajali Agrarna skupnost Velika planina, Agrarna skupnost Mala planina in Agrarna skupnost Gojška planina. Izhodišči za dela sta po njihovem dve:

- ureditev varnejše gonske poti za odgon živine na planino in

- ureditev poti zaradi izvedbe svetovnega prvenstva v gorskih tekih.

V zvezi s tem lahko povem, da je bil spomladi skupen sestanek Kluba gorskih tekačev Papež, Planinskega društva Domžale in agrarnih skupnosti. Na sestanku je bilo dogovorjeno, da bomo vzdrževalna dela opravili skupaj in po predhodnem skupnem ogledu in dogovoru. Ugotavljamo, da je bil dogovor v tem delu kršen in da so se izvajalci del lotili sami, brez poprejšnjega dogovora.

Povzročeno škodo so si ogledali predstavniki Občine Kamnik, predstavniki Zavoda za gozdove, najavljen je tudi obisk predstavnikov Zavoda za varstvo narave. Danes popoldan si bomo stanje ogledali tudi markacisti PD Domžale in PD Bajtar.

Predstavnik Zavoda za gozdove je že sporočil, da gre za območje varovalnega gozda in da je bil poseg v nasprotju s predpisi.

Zanimivo je, da se je oglasilo kar nekaj stalnih obiskovalcev te poti s sporočilom, da so se dela začela že prejšnjo sredo (9. 6.). Vendar nihče od njih ni odreagiral in sporočil novice v dolino. Naj bo to v poduk vsem nam, da v takem primeru ukrepamo takoj in nemudoma obvestimo skrbnika planinske poti. Takrat se še da morda kaj ustaviti, sicer pa lahko le bentimo in uporabimo inštitute pravne države.

Kako naprej? Končnega odgovora še nimamo. O načinu sanacije stanja v naravi in po pravni poti, vas bomo seznanili.

Borut Peršolja, po pooblastilu predsednika PD Domžale


Borut Peršolja,

Obstaja kataster planinskih poti, ki vsebuje tudi podatek o skrbniku planinske poti. Svoj čas je bil kataster objavljen v okviru Obvestil PZS (na spletnem mestu Planinske zveze Slovenije), vendar je bil kasneje umaknjen, saj gre za rezultat dolgoletnega dela planinske organizacije in je bil s široko dostopnostjo problematičen vidik avtorskih pravic pri izdelavi zemljevidov, vodnikov.

Skrbništvo poti najlažje ugotovimo na smerni tabli na sami planinski poti. V spodnjem desnem kotu je izpisano ime planinskega društva, ki to pot vzdržuje. Seveda obstaja tudi možnost, da o tem obvestimo Komisijo za planinske poti Planinske zveze Slovenije.

Planinsko društvo Domžale ima svoje planinske poti predstavljene na spletnem mestu (http://www.pdd.si/poti), skupaj s pozivom:

"Obvestilo o stanju planinske poti

Vse obiskovalce planinskih poti, za katere skrbi markacijski odsek Planinskega društva Domžale prosimo, da nam sporočijo pohvale, predloge in pripombe, še zlasti pa morebitne informacije o poškodbah planinskih poti, ki so posledica naravnih dogajanj ali vandalizma. Potrudili se bomo, da bomo poškodbe odpravili v najkrajšem možnem času.

Prosimo tudi, da nas opozorite na morebitne napake v opisih v vodnikih ali na planinskih zemljevidih. Pripombe bomo posredovali založnikom tiskovin.

Sporočila pošljite na društveni e-naslov: info@pdd.si."

Borut Peršolja


Borut Peršolja,

Če je s tem mišljeno, da si lastimo:

- dragoceni prostor Gore in ljudje,

- nektere vrednote, ki oblikujejo gorništvo,

- znanje, izkušnje, nabrano v šestdesetih letih prostovoljnega delovanja

potem ISKRENO SPOROČAM, da članice in člani PD Domžale nismo tatovi idej in pohlepneži stvaritev človeškega uma, pač pa predvsem ljudje, ki znamo razbirati in razumeti stanje, ki ga opazujemo.

Borut Peršolja (upam da v imenu lepega števila društvenega članstva)


Marko Kern,

"Naj bo to v poduk vsem nam, da v takem primeru ukrepamo takoj in nemudoma obvestimo skrbnika planinske poti."

Ali obstaja register poti, vključno s skrbniki.


Filip Vidmar,

Menim, da si v tem primeru PD Domžale lasti nekaj, kar mu ne pripada.


Filip Vidmar,

Mišljeno je, da PD Domžale pač ni 'stranka v postopku', če 'postopek' sploh obstaja.

Kako lahko neko "starodavno, mogoče celo najstarejšo pot v Kamniško-Savinjskih Alpah" UNIČIŠ s tem, da jo posodobiš? Pot je bila menda narejena za gonjo živine na visoke pašnike in bo to še vedno njen osnovni namen, le da bo za živino lažja in varnejša.

Nazadnje: pot je bila gotovo nadelana pred več kot 60 leti, torej prej, kot je bilo ustanovljeno PPD Domžale.


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Tomaž Ogrin,

En del Slovencev se požvižga na naravo. Deluje prihuljeno proti njej. V Avstriji bagerista identificira in povpraša po dovoljenjih policija. Pa za koga dela, ugotovi. Pri nas vse po domače, v skupno škodo. Zato ne dam nič na izobraževanje otrok in mladine o lepotah narave, če hkrati tisti , ki izobražujejo, ne izkažejo podpore lepotam, ko so ogrožene, z borbo proti škodljivcem na vseh ravneh. Zgledi, ki stojijo za besedami, edino štejejo. Vsa čast tokrat Borutu.

Nič ne dam na državne ustanove z zaposlitvami za nedoločen čas kot so Zavod za gozdove, Zavod RS za varstvo narave, Agencija RS za varstvo okolja, inšpekcije vseh vrst, ministrstva z mnogimi strokovnjaki, če ne delujejo niti v skladu z nalogami, zaradi katerih so bili ustanovljeni in jih plačujemo, ter računamo, da bodo oni v prvih vrstah obrambe. Njihova naloga je, da po obvestilu naročijo obisk policije in kriminalistov in javno razkrinkajo lopove, ki delajo škodo vsem nam in jih sodno preganjajo.


Jernej Kurent,

Predhodni upravni postopek bi vsekakor moral obstajati. Izvajalec del bi moral pred posegom pridobiti soglasje Zavoda za gozdove, v ta postopek pridobivanja soglasja pa bi se lahko vključilo tudi PD Domžale kot stranka ali stranski udeleženec, če bi izkazalo pravni interes.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti