Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"AlpinističneALPINIZEM
AN - 15.06.10

Vse več vzponov v gorah, tudi prvenstvene smeri

Severna stena Rušice
Sem mislil, da je napaka, a ni! Rušica ima tudi severno steno. Očitno dobra poznavalca sveta pred domačim pragom, Matic Košir in Mitja Šorn sta preplezala novo smer v severni steni Rušice. Do stene sta dostopila iz doline Pišnice v dveh urah in pol. Sumita, da je sicer bolje dostopiti preko Kurjega vrha. Sestop gre lahko v dve smeri. Za Martuljek na Rigljico in na Kurji vrh ter po lovski poti dol. Za v Pišnico pa spust v grapo med Vrhom nad Rudo ter Rušico in nato po grebenu in skozi strm gozd (3 h) . Pravita, da je smer Borovška miss (VI/IV-V, 400 m) lepa, z dobro skalo in jo priporočata za ponavljanje. Bi pa bilo verjetno več ponavljalcev, če ne bi preveč omenjala dostopa in sestopa. Celo Matic in Mitja sta se po tej avanturici odšla spočit v Zadnjiški ozebnik, z nekaj minutnim dostopom, kjer sta preplezala Gorsko rožo. Kot večina ponavljalcev sta mnenja, da težave v smeri ne presegajo 7a.

Križevnik
Ostenje Križevnika spade med najbolj osamljena plezalna področja pri nas. Večino dela tam sta opravila Dušan Kukovec v pionirskih časih plezanja nad Robanovim kotom, predvsem pa Franček Knez, ki si je z vsemi stenami v masivu Križevnika našel odlično igrišče s prvorazredno skalo in preplezal prektično vse nove smeri v zadnjih treh desetletjih. Zaradi zahtevnosti smeri in dokaj dolgega in mestoma tudi zahtevnega dostopa, v smereh ni gneče in veliko smeri še čaka na prve ponovitve. A minuli teden je bilo predvsem v predostenju Križevnika zelo živahno. V torek so se nabrale kar tri naveze. Matic Jošt in Jure Oblak sta plezala bodočo klasiko stene, smer Svoboda (VII-, 250 m), Luka Lindič in Rok Šeško sta plezala smer Mimo votline (VII-, 250 m) v Turniču, nedaleč stran pa sva se Tomaž Jakofčič in Andrej Erceg odzivala na Abadonov nasmeh (VII+/VII-, 250 m). Še dobro, da sva oba (predvsem pa jaz) slabo podkovana s humanističnim znanjem in nisva vedela, kaj je Abadon. Srečala sva tri kline.

Kar nekaj se nas je tja vrnilo čez nekaj dni, Andrej Erceg in Marko Šturm sta v soboto plezala Žerjavico (VII+/VII, VII-, 250 m) v levem delu predostenja. V smeri sta našla tri kline. Luka Lindič je že med plezanjem Mimo votline stalno pogledoval v strme črne plošče na desni, preko kateih še ni bilo smeri. Uspela sva se domeniti za plezanje v ponedeljek 14. 6. in preplezala novo smer Ni tako kot zgleda (VII+/VII-, 250 m). Smer krasi prvi, 65 m dolg raztežaj (VII-) preko od vode razjedenih plati s redkejšimi možnostmi varovanja. Zadnja dva raztežaja sva plezala po neponovljeni Pavrski smeri.

 

Skala je v vseh omenjenih smereh odlična, prav tako razgled. Ljudi tam ne boste srečali in tudi ušesa vas bodo bolela od petja ptic.

Raduha
Grega Lačen in Miha Hrastelj sta se odpravila v eno najbolj odročnih sten v Kamniško Savinjskih Alpah, zahodno steno Velike Raduhe. 350 metrov visoka stena je neprimerno manj obiskana kot popularna stena Male Raduhe in le tu in tam dočaka kakega lokalca. Bojda sameva po krivem. Direktna smer (VI, A2, 350 m) je imela samo eno letno in eno zimsko ponovitev, sedaj je dobila še prosto ponovitev. Najtežji raztežaj sta Grega in Miha ocenila z VIII, še enega s VII in enega VI, ostalo je lažje. Pravita, da stena ponuja tudi še nekaj dobrih možnosti za nove smeri.

Od tu in tam

Štiri gracije, Monika Kambič in Maja Apat ter Maja Lobnik in Nastja Davidova Šisernik so v soboto opravile "menless" vzpon. Preplezale so čudoviti Stroblov raz (VII/VI, 650 m) v Roccheti Alta di Bosconero.

V četrtek 10.6. sta Matic Obid (AO Nova Gorica) in David Debeljak (AO Rašica) v Skuti plezala navrtano smer Joška je njen svet ( 7b). Ta težek raztežaj je David preplezal v tretjem poizkusu, Matic pa v drugem.

V nad Šitom glavi sta Jure Mihelčič in Nejc Marčič našla še nekaj prostora in preplezala novo smer. Ker nismo dobili podrobnosti objavljam kar povezavo na stran AO Radovljica.

Člani AO Kranj so bili v začetku junija v Zahodnih Alpah kjer so imeli ledeniški tečaj in opravili nekaj vzponov. Preplezali so tudi najbolj plezano ledno smer nad Chamonixom, ozebnik Chere v Trinaglu Mt. Blanc du Tacula. A so ga za razliko od 99,9 % obiskovalcev smeri, preplezali do vrha Tacula. Celotna reportaža bo objavljena med novostmi.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

 

 


Borovška miss

Ni tak kot zgleda

Skuta

Žerjavica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti