Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Namesto na Skuto na Rinke

Dušan Škodič: Razmere so še precej "pisane".  Vse od vročine do s snegom zadelanih poti

Rana ura - slovenskih fantov grob. Tako so nas vzpodbujali pri tabornikih namesto zajtrka, kadar se je vstajalo pred peto zjutraj. Tokrat bi to skoraj veljalo za naše brate Hrvate, saj je bil še mrak, ko sem pripeljal na zgornje parkirišče nad žičnico za Kokrsko sedlo, kjer se cepijo poti na Gamsov skret in Žmavcarje. Pet jih je spalo zapakiranih v zelene spalne vreče in šele ko sem dvakrat obrnil, se je prvi prebudil in mi poslal začuden pogled, kaj norim ob tej uri. Seveda, takoj sem se spomnil, kako so nam v JLA prevajali naš taborniški moto - Ko rano rani, rano dan zaj ... 

Pot čez Žmavcarje (stare karte in vodniki imajo še napačno zapisano Žmavčarji) še vedno čaka na asfalt, ker civilna iniciativa očitno spi. Sama pot je nadležno strma, a še zdaleč ne tako kot roji mušic, ki me obletavajo huje kot najstnice fanta s kitaro na minulih talentih. Z višino se skoraj nenadoma nekam porazgubijo, kar je le še en od dokazov, kako kratke sape zna biti priljubljenost pri množicah ...
Bivak pod Skuto je bil danes tako zgledno pospravljen, kakor da bi v njej spali rekruti, pozna se, da razen vzhodnega vetra letos še ni doživel preostalih "vzhodnih testov".
Pogled proti Skuti je dih jemajoč, pa voljo jemajoč prav tako.Vzhodna pot je zadelana s snegom kot šipa s silikonom, jaz pa od večjega železja premorem le odpirač za konzerve in preluknjan žeton za kavo. V "survival kitu" za pohodnike, ki sem ga lani naročil po e-bayu najdem še ducat malih trnkov in zvitek laksa ter sedaj ne vem kaj z njimi. Mogoče mi bodo prav prišli kje pri Krnskem jezeru, da bom lovil tiste male piranje, ki mi hočejo pogristi vse kocine, če stopim v mrzlo jezersko vodo. Trnki v "survival kitu" za pohodnike, madonca, ej?

Nazadnje mi propade tudi plan B, saj so grape na drugi strani Slemena prav tako zalimane, zato le posnamem dva vrla Korošca, ki se trudita v razu Skute in se podričam nazaj. S spustom čez Gamsov skret torej ne bo nič, ampak kdo bi se sploh sekiral? Mislim, zaradi enega sekreta?

Tortica za konec

Plan C sploh ni bil v igri, zato se brez njega odločim vsaj za najnižjo od Rink. Pot nanjo je skoraj popolnoma suha. Postaja vroče, čeprav zahodniku namerim tudi do 60 km/h. 
Skuta, ki sem jo prvotno načrtoval, torej ta teden brez derezic in cepina / bajle še ni priporočljiva. Varno in luštno je še vedno čisto ok!

Dušan Škodič

 


Ob pol petih ...


Bivak pod Skuto


Tu je "japonček" šele začel navijati
plin, zalotil sem ga tudi pri 60


Povečava


V razu Skute

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti