Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vojni spomini z Elbrusa

Vertikal:  1. avgusta 1942 leta sta na vrhu Elbrusa zaplapolali dve rdeče-črni zastavi. V hitlerjevskem propagandnem stroju so to napihnili in gromko pomenovali »padec Kavkaza«.

13. febrarja 1943 je skupina sovjetskih alpinistov na zahodnem vrhu Elbrusa odstranila fašistična znamenja in vzdignila rdečo zastavo z zvezdo, srpom in kladivom. 17. februarja pa je rdeča zastava zaplapolala tudi na vzhodnem vrhu.

V nekaj skopih stavkih je to podvig, ki ga je izvršilo dvajset, za takratne razmere, zelo smelih ljudi. Fotografije, ki pričajo o podvigu sovjetskih alpinistov, so povzete iz revije Krasnaja zvezda - 1980.

Pristop na zahodni vrh Elbrusa. Spredaj Gusev, za njim nese Kuhtin nosilec, na katerem bo pritrjena zastava.

Pristop na Elbrus

Aleksander Gusev na zahodnem vrhu Elbrusa

Postavljanje zastave na vzhodnem vrhu Elbrusa

Avtorji baksanske pesmi: A. Grjaznov, L. Korotajeva in N. Persijaninov

Gusev (na sredini) razlaga komandi o postavljanju znamenj na Elbrusu

 

 

 

 

 

 

Baksanska pesem

Kjer snega drobtinice naletavajo,
kjer lavine grozne grmijo,
smo to pesem zložili in prepevali,
alpinistov bojni odred.


Drzni vzpon na Elbrus
Jutro - 28. avgust 1942: Sijajno delo skupine bavarskih planinskih lovcev
Berlin, 26. avg. s. Listi opozarjajo s poudarkom na drzno dejanje skupine nemških vojakov, ki je zasadila nemško vojno zastavo na vrh Elbrusa. »Zwolfuhrblatt* doznava iz vojaškega vira, da je to podvzetje izvršila skupina bavarskih gorskih lovcev, ki je izvežbana v plezanju in stoji pod poveljništvom kapitana Brotha. Ti bavarski gorski lovci so od pričetka operacij v maju 1942 prevalili, boreč se neprestano v tropski vročini, skupno 1.500 km. Ko so dospeli ob vznožje gorske vrste Kavkaza, so se morali boriti z znatnimi boljševiškimi silami in so v teh borbah razpršili dva konjeniška polka in en pehotni polk ter uničili10 tankov. Nato so bili v gorah vsak dan v izredno hudih borbah ter so morali obvladati tudi nevarne sovražne zasede kakor minska polja, cestne zapore, pasti itd.
Vendar so se vedno dalje vzpenjali ter premagali vse ovire, dokler ni skupina pod povejništvom kapitana Grotha ob izredno hudi snežni nevihti dne 21. avgusta ob 11 uri dospela na vrh Elbrusa ln tam zasaditi nemško vojno zastavo.
Lokal-anzeigerc piše, da je na Elbrusa meja večnega snega v višini 2.300 metrov in da je ta gigantski gorati masiv Osrednjega
Kavkaza s svojima 5.622 in 5.630 metrov
visokima vrhovoma za 800 metrov višji
od Mont Blanca. List poudarja športno
storitev skupine, ki je bila opravljena
vojnem času.
»Borsen Zeitung« poudarja, da je sovražna
propaganda potem, ko so Nemci prekoračili Don, trdila, da bo izredna vročina v stepah tako izmučila nemške čete, da ne
bodo več mogli prodreti do vznožja Kavkaza in tem manj priti preko njega. Odgovor na to neumno dokazovanje so bile ne samo zmagovite borbe zadnjih dni V visokem gorovju in zavzetje številnih prelazov v Kavkazu, temveč predvsem drzen vzpon na Elbrus, ki je zaradi tega visoko simboličnega pomena in najboljše predznamenje zmage.

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti