Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izvir Plavžarice

Novi most preko reke Save Bohinjke na območju (predelu domačini pravijo 'V konjskem kotlu') vzhodno pod Rečevnico in južno ob vasi NomenjJanez Pikon: Bister potoček, ki z močno strugo ne dovoli prečkati po običajni kolovozni poti in vodi vzhodno ob vasi Lome do plavža Svete Eme ob izviru potoka.

Izvir Plavžarice

Opuščen kolovoz iz davne preteklosti, stare trgovske poti preko Baškega sedla, obenem spominja tudi na aktivnosti takratnih domačinov iz Nomenja, ki so ga uporabljali za potrebe rovta Nomenjska brda pod Prečnikom. Služil jim je za prevoz sena in drugih potrebščin preko Save Bohinjke. Redki kovaški žebljički (čežinarji), tudi kakšna podkev, še dandanašnji zaznamujejo opuščeni in samotni kolovoz nad plavžem Svete Eme, najstarejše livarne železove rude na Slovenskem. Bister potoček, ki z močno strugo ne dovoli prečkati po običajni kolovozni poti in vodi vzhodno iz vasi Lome do plavža Svete Eme. Nad strugo potoka Plavžarica je zasilna stezica, ki dovoli varen prehod do izvira.

Izvir potoka Plavžarice (tudi Plavževke) z dobro vidno stezico nad njim, ki vodi na nasprotno stran strugeStruga potoka Plavžarice (tudi Plavževke) nedaleč od izviraNovi most preko Save Bohinjke pri Nomenju (predelu domačini pravijo 'V konjskem kotlu')Novi most preko Save Bohinjke pri Nomenju (predelu domačini pravijo 'V konjskem kotlu')Slap Grmečice v Logu pod Rečevnico

V preteklosti je lesen most preko Save Bohinjke že povezoval nabrežji, letos v zgodnjih pomladanskih dneh pa ga je zamenjal povsem nov most. Pri gradnji niso posegali v strugo reke Save in so tako skupaj s konstrukcijo mostu poskrbeli za naravi prijazen objekt, ki dopušča prehod pešcem in kolesarjem.

Travniki ob Savi Bohinjki pri Nomenju (predelu vzhodno, domačini pravijo 'V konjskem kotlu')Sava Bohinjka pri Nomenju (predelu domačini pravijo 'V konjskem kotlu')Novi most preko Save Bohinjke pri Nomenju (predelu domačini pravijo 'V konjskem kotlu')Novi most preko Save Bohinjke pri Nomenju (predelu domačini pravijo 'V konjskem kotlu')Novi most preko Save Bohinjke pri Nomenju (predelu domačini pravijo 'V konjskem kotlu')

Slap Grmečice, ostanki plavža Svete Eme in Gozdarske žičnice v Podkoritu so preko novega mostu še lažje dostopni. Vse naštete znamenitosti na nasprotnem bregu Save Bohinjke si je možno preko Nomenja ogledati na popoldanskem sprehodu.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Izvir Plavžarice

Struga PlavžariceBister potoček, ki z močno strugo ne dovoli prečkati po običajni kolovozni poti in vodi vzhodno iz vasi Lome do plavža Svete Eme. Nad strugo potoka Plavžarica je zasilna stezica, ki dovoli varen prehod do izvira Struga GrmečiceBister potoček, ki z močno strugo ne dovoli prečkati po običajni kolovozni poti in vodi vzhodno iz vasi Lome do plavža Svete Eme. Nad strugo potoka Plavžarica je zasilna stezica, ki dovoli varen prehod do izvira
Nomenjska brdaBister potoček, ki z močno strugo ne dovoli prečkati po običajni kolovozni poti in vodi vzhodno iz vasi Lome do plavža Svete Eme. Nad strugo potoka Plavžarica je zasilna stezica, ki dovoli varen prehod do izvira Novi most čez SavoBister potoček, ki z močno strugo ne dovoli prečkati po običajni kolovozni poti in vodi vzhodno iz vasi Lome do plavža Svete Eme. Nad strugo potoka Plavžarica je zasilna stezica, ki dovoli varen prehod do izvira

1 komentarjev na članku "Izvir Plavžarice"

Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti