Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kralj je mrtev-živel kralj!

Obvestila PZS - Tone Škarja: Tega iz zgodovine privlečenega naznanila o menjavi vladajoče osebe, a ob nemotenem nadaljevanju institucije, torej prestola, danes ne gre jemati dobesedno ...

... saj politik ali funkcionar lahko preživi več inkarnacij, odvisno od trdoživosti in volilnega sistema. Kljub temu pa ima tokratna zamenjava na najodgovornejšem mestu Planinske zveze Slovenije znake drame, preloma.
Morda k temu vtisu pripomoreta oblika skoraj osebne vladavine in njen presenetljivi konec. Tudi v nasprotnem taboru ni bilo čutiti veselja ob zmagi, verjetno prav zaradi osebne note preteklega vodenja. »Samo izgubljena bitka je še bolj žalostna od dobljene, « je rekel vojskovodja združenih sil Wellington po zmagi nad Napoleonom.
Značilnost avtokratskih vladarjev je, da si izbirajo vedno bolj všečne svetovalce in pomočnike. Tako jih vedno bolj prijazno okolje vodi v nesoglasje s ostalim svetom in h končnemu porazu. Ob tem bi bilo zanimivo odgovoriti, zakaj je padec avtokratov tako žalosten v primerjavi z navadnimi demokrati. Kar spomnimo se zadnjih desetletij naše zgodovine!
Oblik, ki bi omilile način prehoda, da ne bi bil vedno prelom, je več. Eno od njih je uporabil že prejšnji – zdaj že predprejšnji – predsednik. Najavil in izvedel je svoj odstop že leto pred rednimi volitvami, tako je bil novi predsednik za eno leto izvoljen kot nadomestni ob nespremenjeni in že utečeni strukturi, po rednih volitvah pa si je počasi izoblikoval svoj »štab« in način vodenja. Podobno so bili izvedeni »drseči« prehodi tudi med prejšnjimi mandati. Da je kandidatura včasih vzeta preveč osebno, se je pokazalo, ko je kak dragocen planinski delavec izgubo na volitvah prevedel v užaljenost in prešel celo v nasprotno združenje, večinoma v obojestransko škodo.
Nepalci (NMA) omejijo zasedbo predsedniškega prestola na dve mandatni obdobji. S tem se izognejo osebnim travmam. Po preteku vmesnega mandata pa človek spet lahko kandidira.
Za ameriške predsednike, prav tako omejene z največ dvema mandatoma, je znano, da prva štiri leta posvetijo svoji priljubljenosti med volilci, drugi mandat, če jim ga uspe osvojiti, pa šele pokažejo, kaj zares mislijo narediti za državo.
Nekoč smo slovenski planinci sprejeli Vodila, nekakšno vrv, ki se je naj držimo na poti po naših »hribih in dolinah«. Kot je na zavarovanih poteh včasih treba zamenjati kak klin, speljati kak ovinek drugače, ne pa najprej podreti varovala in šele potem premišljevati, kaj sedaj, je tudi Vodila dobro spremeniti, kjer ne ustrezajo, dopolniti, ne pa jih odpraviti ali ignorirati, potem pa se loviti od koraka do koraka za pravo smer. Nekaj osnovnih vrednot, kjer prostovoljnost in amaterski entuziazem nista na zadnjem mestu, je pač trajno vklesanih v temeljni kamen slovenskega planinstva.
Naključno ali ne sem bil prisoten na dveh pomembnih dogodkih indijske planinske organizacije (IMF). Ob vračanju z Everesta 1979 so nas povabili k polaganju temeljnega kamna za njihovo imenitno zgradbo. Položil ga je takratni ministrski predsednik Morardži Desai. Nekaj let pozneje je stavbo uradno predala namenu njegova politična nasprotnica in seveda nova predsednica vlade Indira Gandi. Njiju že dolgo ni več, njuni plošči pa krasita pročelje mogočne stavbe, pogosto tudi začasni dom naših alpinistov na poti v indijsko Himalajo. To je demokracija, ljudje smo le začasni gostje in pomembni le toliko, kolikor dobrega lahko naredimo organizaciji, ki nam je zaupala. V demokraciji ni kraljev.
Novemu predsedniku iskrene čestitke in vse dobro na poti k ciljem planinske zveze, staremu pa zahvala za trud in naše skupne dosežke.

Tone Škarja


Obvestila PZS
, 10. maj 2010


Pogled v prihodnost ter pogled na
opravljeno delo - pod Triglavom.
Fotomontaža: Dušan Škodič
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Kralj je mrtev-živel kralj!"

Bruno Fras,

Zelo poučen komentar, ki sili v razmišljanje. Čestitke Tonetu Škarji! Staremu predsedniku se velja torej zahvaliti za njegov osebni prispevek in trud ter tudi za skupne dosežke, kot nakazuje komentator. Od novega pa seveda veliko pričakujemo. Da bo v želji, da marsikaj spremeni na bolje, upošteval tudi vse tisto, kar je bilo v preteklosti narejeno dobro; morebitne spodrsljaje in nesporazume bo treba čim prej pozabiti. Veliki filozof F. Nietzsche je dejal nekako takole: V gorovju je najkrajša pot z vrha na vrh - ampak za to moraš imeti dolge noge. Izreki naj bodo vrhovi in tisti, katerim govoriš, veliki in postavni. Upam, da je med planinci "velikih in postavnih", pa tudi dobro mislečih, veliko. Stopimo skupaj in pomagajmo novemu vodstvu! Kralji pa naj ostanejo del zgodovine.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti