Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Everest še nekoliko manjši ...

ProMo blog: Svedrovci pod in nad Južnim sedlom ter nova antena v bližini baznega tabora. 

Vrhove je treba opremiti, da v iskanju pustološčine le-te ne bo preveč. Ob možičnem obisku druge poti očitno ni niti na Strehi sveta: stalna helikopterska služba, svedrovci namesto klinov, stalna telefonska povezava ... Potem, ko smo "zahodnjaki" še bolj temeljito obdelali svoje očake, bi bili kakršnikoli očitki odveč. 

Everest namesto starih klinov počasi dobiva nove svedrovce. Že lani sta jih alpinista Benegas in Bellinger nad T3 zavrtala šest. Pri tem sta odstranila stare kline, zabite neznano kdaj v preteklosti. Med T3 in Južnim sedlom v Ženevskem rebru na višini 7800 metrov so šerpe iz ekipe Himex v zadnji akciji zavrtali še tri. V načrtu je še nekaj vrtanja nad Južnim sedlom.
Seveda so  se takoj oglasi kritiki, večinoma iz zahoda, torej Evrope in ZDA.       

Tega klina nad Južnim sedlom ni več ...

Gorski vodnik Kenton Cool, ki je bil na Everestu že šestkrat (največkrat od Evropejcev): "Ni dvoma, da bo v alpinističnih krogih znova letelo perje po zraku, toda ne smemo pozabiti na razloge. Namen je zagotoviti varnost šerp, ki spremljajo večinoma prav obiskovalce z zahoda. Ti pridejo in grejo, šerpa ostajajo. Everest je pač komercialna gora, šerpe pa si tu služijo kruh. Živijo prav od teh pobočij in za njihovo varnost gre."

V bližini baznega tabora pod Everestom (Gorak Shep) je marca letos Namasta Mobile vklopil svojo najnovejšo anteno. To pomeni mnogo boljšo pokritost na južni strani Everesta, signal naj bi segel vsaj do T1 (6100 m). Na severni strani je bilo s pomočjo kitajskega omrežja mogoče telefonirati vse do vrha že sedaj. Enako pravzaprav tudi na delu poti na južni strani,  vendar to ni bilo splošno znano. Tako naj bi telefonirali le šerpe.

No, satelitska povezava je menda še vedno cenejša ...

 

"Halo, žena!" Bazni tabor pod Everestom

< ukclimbing.com >

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46099

Novosti