Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer - 01.07.1975

Večer: Strela v helikopter?

Vzrok nesreče še ni pojasnjen

Strela v helikopter?


HELIKOPTER JE ODLETEL S PONESREČENCEM S ČEŠKE KOČE, REŠEVALCI SO
VIDELI BLISK IN SLIŠALI GROM


Danes je odšla komisija na kraj, kjer se je v nedeljo ob 19. uri ponesrečil helikopter republiškega sekretariata za notranje zadeve. Sporočilo o nesreči objavljamo na 1. strani. Življenje so izgubili pilot helikopterja Franc Štajer, zdravnik dr. Gorazd Zavrnik iz Kranja in Franc Gruden iz Ljubljane, ki so ga bili rešili iz stene.

Razbitine helikopterja in trupla ponesrečencev je odkril včeraj ob 5.15 višji inšpektor Ivo Samec iz republiškega sekretariata za notranje zadeve. Domnev o vzrokih za nesrečo je več. Možno je, da je v helikopter udarila strela. Lahko da je zadel v skalno škrbino ali pa v samotno drevo, skrito v megli. Helikopter je bil nov, pregledan in tehnično popoln. Najbolj verjetna se zdi domneva, daje v helikopter udarila strela.


 

V nedeljo dopoldne se je v severni steni Kočne ponesrečil Franc Gruden iz Janševe ulice v Ljubljani. Zdrknil je v globino in si pri padcu zlomil obe roki, dobil je hud udarec v prsni koš in močno odrgnino po glavi. Ura, ki se je razbila ob padcu, je kazala 10,20. Gruden je ostal ujet na eni od polic. Med skalami je divjalo neurje, zato je bilo reševanje težko. 12 reševalcev je Grudna zaneslo proti Češki koči.

Helikopter RSNZ s pilotom Francem Štajerjem je odletel proti Kočni. Ustavil se je pri Planšarskem jezeru na Jezerskem. Z zdravnikom dr. Gorazdom Zavrnikom je ob 19. uri odletel na 1543 m visoko Češko kočo. Tam so naložili ranjenca. Pred neurjem so se reševalci zatekli v Češko kočo in še prisluhnili brnenju odhajajočega helikopterja. Ko je bil za prvim večjim grebenom levo od koče, so opazili blisk in nato grom. Strela je udarila dve, tri minute po vzletu. Ropot motorja helikopterja je utihnil.


 

 

 

01.07.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti