Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kljukovec

Zahodno ob Markonovi dolini proti NomenjuJanez Pikon: Konfinov vrh in Markonova dolina nad Sotesko, ter severnim pobočjem Mecesnovca na Jelovici se med mnogimi gozdnimi cestami razprostira razmeroma vpeto gozdno pobočje, katerega tiho pokrajino mi od daleč označi glas kukavice.

Kljukovec

Živahno je na Bitenjski planini, kjer domačini urejajo vse potrebno za poletno pašo. Nadaljujem ob Bitenjskem grabnu do Ribčeve planine, kjer vzhodno po gozdni, delno še zasneženi cesti med predeloma Na rižah in Na kamenskem dosežem vznožje poraščenega Konfinovega vrha (1169 m). Kljukovec, področje na Jelovici, znano tudi po gorskem javorju se nahaja severno pod Mecesnovcem (1243 m), južno ob Markonovi dolini nad Sotesko in predelom V sečju (1211 m). Številne gozdne ceste in vlake (nekatere še vedno pod snegom) zaznamujejo predel zahodno od Smodinke in Glažarice že v bližini Rovtarice, ki so že marsikateremu navdušenemu gobarju, ki najbolje ne pozna smeri gozdnih cest, zagrenile dan in podaljšale razdalje do izhodiščnega mesta. Značilni predel se imenuje V sečju, kjer podobnosti na terenu z okolico še dodatno oteži (razmeroma veliko makadamsko krožišče) številnih gozdnih cest in vlak.

Makadamsko krožišče na JeloviciZahodno ob Markonovi dolini proti NomenjuZahodno ob Markonovi dolini proti NomenjuMostova v Soteski

Veverica se hitreje odloči o novo izbrani smeri v Kozjaku, ko se naključno srečava, mene pa prepriča globok sneg, da se vrnem do Konfinovega vrha in se po zahodni, daljši gozdni vlaki začnem spuščati nad Markonovo dolino na nižjo slepo gozdno cesto, ter se po njej vrnem na Bitenjsko planino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Kljukovec

Mušenac v SoteskiGozdni Konfinov vrh in Markonova dolina nad Sotesko, ter severnim pobočjem Mecesnovca na Jelovici se med mnogimi gozdnimi cestami razprostira razmeroma vpeto gozdno pobočje, katerega tiho pokrajino mi od daleč označi glas kukavice Mostova v SoteskiGozdni Konfinov vrh in Markonova dolina nad Sotesko, ter severnim pobočjem Mecesnovca na Jelovici se med mnogimi gozdnimi cestami razprostira razmeroma vpeto gozdno pobočje, katerega tiho pokrajino mi od daleč označi glas kukavice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti