Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Paklenica 2010

 

 

 


G-L, 05.03.10: Paklenica 2010 - program ...
 

Za prvosvibanjske blagdane u Paklenici se tradicionalno okuplja velik broj penjača. Od 2000 godine ovdje se održava natjecanje Big Wall Speed Climbing ili brzinsko penjanje velikih stijena, prvo natjecanje takvog tipa na svijetu. Radi se o spoju dviju penjačkih disciplina: brzinskom penjanju, koje se obično odvija na kratkim dvoranskim smjerovima na umjetnoj stijeni te o penjanju velikih, vertikalnih litica koje podrazumijevaju uspone u parovima za koje je potrebno više sati, a ponekad i dana. ...

Pravila utrke su jednostavna. U natjecanju sudjeluju ekipe od dva člana. Cilj je u što kraćem vremenu ispenjati zadani smjer, pri čemu se članovi ekipe moraju izmjenjivati na vodećem mjestu, a istovremeno penjanje je zabranjeno. Mjerenje vremena započinje kad prvi penjač krene, a prestaje kad drugi penjač dođe do cilja.
Na „Big Wallu“ su se natjecali mnogi poznati domaći i strani penjači.
Osim natjecateljskog dijela penjački susreti u Paklenici imaju i popratni program. Tako se održava sajam outdoor opreme, brojna predavanja, projekcije i filmovi vezani za penjanje i planinarenje.

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti