Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore in ljudje na slovensko TV

Delo, Pisma bralcev - Herman Berčič: Letošnjih sedem življenj, ki so ugasnila pod plazovi, ne le opominja, marveč kliče po ukrepanju in dejavnostih,

... ki naj vsaj omilijo, če že ne morejo povsem preprečiti takega nezaželenega toka dogodkov v našem planinskem in gorskem svetu. Zasnežene planine in gore veliko dajejo, vendar hkrati tudi jemljemo. Preveč, če gre za eno samo življenje, in veliko preveč, če gre za več življenj. Ne morem se strinjati z enim od komentarjev na spletnih straneh Gore in ljudje, da se moramo z žrtvami gora preprosto sprijazniti, tako kot z žrtvami prometnih nesreč na naših cestah. Tak razmislek vodi v pasivno spremljanje dogajanja v našem planinskem in gorskem okolju. Planinstvo in gorništvo sta za mnoge preveč lepi in koristni dejavnosti, da bi ju lahko prepustili naključnemu razvoju.

Letošnja zimsko-smučarska sezona se je bolj ali manj iztekla, turnosmučarska pa še zdaleč ne. Zasnežena pobočja naših gora še naprej vabijo gornike in turne smučarje k dejavnostim, ki mnogim predstavljajo vrh v vsaki smučarski sezoni. Zasnežena brezpotja, strmine in koluarji so za mnoge poseben izziv, ki ob udejanjanju v svetu gora udeležence polnijo in bogatijo. Hkrati pa gore ne predstavljajo le carstva svobode, marveč so za mnoge tudi duhovno zdravilišče.

Planinstvo in gorništvo pa sta tudi tisti športni oz. športnorekreativni dejavnosti, ki sestavljata pomemben del slovenske športne kulture. Če k temu dodamo še alpinizem kot piramidalni vrh ukvarjanja z dejavnostmi v gorah, je slika popolna. Zgodovina narodove planinske in gorniške kulture je dolga in predvsem bogata. Z njo sta tesno povezani narodova bit in zavest, ki sta se bogatili skozi generacije planincev, gornikov in alpinistov. Zato naj bi imeli Slovenci do teh dejavnosti še poseben odnos. Pravimo, da je Slovenija dežela na sončni strani Alp, kjer so planine in gore vabljive v vseh letnih časih. Prav zato se število obiskovalcev iz leta v leto povečuje, žal tudi z nepredvidenimi dogodki, v katerih ugašajo življenja, in v večerih, ko dneva ni več, bližnje odevajo v črnino.

Res je, da si vodstvo Gorske reševalne zveze Slovenije in Planinske zveze Slovenije ter njuni številni člani z mnogimi preventivnimi akcijami in dejavnostmi nenehno prizadevajo za zmanjševanje števila nesreč v gorah v vseh letnih obdobjih, vendar se zaradi vse večjega obiska v gorah številni obiskovalci znajdejo v večjih ali manjših težavah. Ob vsem tem in še ob drugih dejavnostih (tudi metereologi v vsakodnevnih napovedih vremena opozarjajo na nevarnosti v gorah) pa bi bilo smiselno v to vključiti še druge ozaveščevalne in izobraževalne akcije oz. dejavnosti.

V mislih imam nekdaj znano, priljubljeno in odmevno tv oddajo Gore in ljudje, ki je na Slovenskem od l. 1992 do 2001 dvigala planinsko in gorniško kulturo ter širila znanje o gibanju v planinskem in gorskem svetu. Avtorica Marjeta Keršič Svetel, zgodovinarka in etnologinja, je z odličnim poznavanjem naših gora in naravne dediščine ter tudi tujih gorstev, z lastnim zgledom, pronicljivim opazovanjem in s številnimi sogovorniki gore približala ljudem in v slovenske domove prinesla njihovo lepoto in bogastvo. Oddaje so v vsebinskem smislu daleč presegale zgolj informiranost, saj so bile hkrati tudi vzgojne in izobraževalne. Sistematično so ozaveščale prebivalstvo Slovenije, dvigale raven tovrstnega znanja in predvsem vzgojno učinkovale na mlade generacije. To je bila tudi ena od poti za širjenje védenja in znanja o gorah, zlasti o gibanju v visokogorskem svetu v vseh letnih časih, še zlasti pozimi. To naj bi poleg drugih dejavnikov lahko prispevalo k zmanjšanju števila nesreč v naših gorah.

Prenovljena oddaja Gore in ljudje bi poleg širjenja planinske in gorniške kulture lahko veliko prispevala tudi k temu, da bi se s planin in gora vračali notranje bogatejši, predvsem pa živi in zdravi. Smiselno bi bilo, da navedeno oddajo podpreta tudi Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije.

dr. Herman Berčič
Slamnikarska 12, Mengeš

www.delo.si  15.04.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

8 komentarjev na članku "Gore in ljudje na slovensko TV"

Tine Marenče,

Pozdrav!

Zdi se mi prav, da k tej poobjavi tudi jaz kot eden od avtorjev oddaje Gorske sledi pripišem nekaj misli. Tudi pri meni je bil glavni vzgib, da sem sprožil pobudo za našo oddajo občutek, da je nelogično in krivično do planincev in gornikov, da se po oddaji Gore in ljudje, na naših televizijskih postajah ne predvaja več oddaje s tovrstno tematiko.

Gorske sledi smo ustvarjali dve leti in pol, bolje povedano sva jo ustvarjala z Milanom Lebarjem, če izvzamem številne izmed vas, ki ste nama z odprtimi rokami priskočili na pomoč s posnetki, predlogi, nastopi v oddaji ... (veliko vas je bilo in hvala vam za to!). Tudi to vaše sodelovanje govori o tem kako zelo nam manjka oddaja s tovrstno tematiko in kako zelo si je želimo. S predvajanjem na TV Piki smo prenehali lani avgusta, ko so stekla resna dogovarjanja o sodelovanju s Televizijo Slovenija. Ti pogovori še trajajo. Za enkrat je okvirno dorečeno, da bo oddaja tedenska, dolga 15 minut in da bo na sporedu ob sobotah popoldne. Predvajati naj bi se začela jesen kar pa ni odvisno samo od nas.

Oddaja s tovrstno tematiko se mi ne zdi pomembna le zaradi ozaveščanja in vzgoje kako se je potrebno v gorah obnašati. Pomembno se mi zdi, da taka oddaja poskrbi tudi za javni prikaz številnih izjemnih video zapisov, ki so bili v preteklosti posneti v gorah. Spomnimo se samo posnetkov z naših prvih himalajskih odprav. Kdaj smo jih že nazadnje videli, če smo jih sploh? Svetle izjeme poleg nekaterih objav na spletnih straneh predstavljajo še: oddaja, ki jo s sodelavci ustvarja Viki Grošelj, filmski festival, ki ga pripravljajo pod vodstvom Silva Kara in nekaj ostalih manjših dogodkov, ki vključujejo tematiko s področja gorniške kulture. S številčnejšim poobjavljanjem teh video zapisov bomo ohranjali spomin na najrazličnejše ljudi in dejanja s planinskega in gorniškega področja ter jim izkazovali priznanje in spoštovanje. Ob tem bi samo še dodal, da je planinstvo po številčnosti verjetno najmočnejša dejavnost, Planinska zveza pa najmočnejša organizacija pri nas, kar tudi govori v prid dejstvu, da si oddajo s tovrstno tematiko resnično zaslužimo.

S kolegi smo v tem trenutku dejavni tudi na drugih 'filmarsko hribovskih' projektih, zato sem prepričan, da bomo v prihodnosti tako gore (in ostala zanimiva naravna okolja), kot tudi planinci (ter ostali 'outdoor' športniki in zanesenjaki) veliko bolj prisotni na televizijskih ekranih. To je tudi edino logično in pošteno, če upoštevamo dejstvo kako lepe in enkratne so gore in kako zanimive in neponovljive zgodbe nam pomagajo spisati.

Planinski pozdrav,

Tine Marenče


Bruno Fras,

''... Avtorica Marjeta Keršič Svetel, zgodovinarka in etnologinja, je z odličnim poznavanjem naših gora in naravne dediščine ter tudi tujih gorstev, z lastnim zgledom, pronicljivim opazovanjem in s številnimi sogovorniki gore približala ljudem in v slovenske domove prinesla njihovo lepoto in bogastvo. Oddaje so v vsebinskem smislu daleč presegale zgolj informiranost, saj so bile hkrati tudi vzgojne in izobraževalne ...'' - Da, to potrebujemo. Menim, da bi bilo najbolje, da se z oddajo vrne na TV tudi gospa Keršič Svetelova, ki ta posel opravi zelo dobro. Seveda, če bo hotela in če bodo rekli da tudi odgovorni na TV ... Upam, da ni preveč če-jev.


Marjan Petrovič,

Podpiram zahteve in ne prošnje za uvedbo oddaje o naših gorah lahko tudi z imenom Gore in ljudje. kar nekaj časa nazaj pa je bila na naši dragi TV Slovenija tudi serija oddaj V hribih se dela dan. Naravnost čudoviti posnetki, podloženi z odličnim tekstom.

Očitno pa je ta serija na TV Slovenija prišla po pomoti, saj sem na vsak način želel kupiti te oddaje oz. posnetke, pa to ni bilo možno. V prodajo ponujajo DVD-je vseh možnih in nemožnih vsebin, te serije,ki je bila pravzaprav enkratna pa nikakor ne. Žal.


Franc Štibernik,

Zelo lepo utemeljen zahtevek, ki ga mora dobiti tudi vodstvo slovenske televizije.

Res je že čas, da se ta oddaja spet vrne na RTV Slovenija.

Predlagam, da pismo pošljete tudi vsem vodjem poslanskih skupin, saj bi tudi v državnem zboru lahko prispevali k temu, da bodo javna glasila kdaj tudi prisluhnila pobudam občanom.

Kot predsednik PD bom tudi predsedniku PZS predlagal, da podobno peticijo v imenu članov PZS pošlje na RTV in predsedniku državnega zbora.

V slogi je moč! Močno si želim, da bo vaša pobuda kmalu realizirana.


Marjeta Štrukelj,

Za božjo voljo, pa ne v soboto popoldne! Takrat je večina tistih, ki bi jih oddaje zanimale, daleč od televizorjev.


Heinrich Blagne,

Vsemu zgoraj napisanemu, kot tudi komentarju g. Franca Štibernika v celoti pritrjujem, saj se mnogi že dolgo sprašujemo, le kaj se dogaja v zvezi z ukinitvami toliko vrednih oddaj na televizijah, kot so te?

Obžalujem tudi ukinitev (ali prekinitev) oddaje, ki se je že tako ali tako pojavljala zgolj 1X mesečno na tv Pika, z naslovom Gorske sledi.

Škoda je, da v tem trenutku prav vse slovenske komercialne in nekomercialne televizije skupaj ne premorejo niti ene takšne oddaje mesečno.

Nesreče se vrstijo, udeležba v gorah pa neprestano narašča. Imajo morda španske nadaljevanke zaradi gledanosti prednost pred našim zdravjem in življenji?

Upam, da zgornja pobuda (v povezavi s prvim komentarjem) kaj kmalu obrodi sadove.


Heinrich Blagne,

Tine, iskreno ti moram priznati, da sem v tvoji oddaji Gorske sledi, med drugim občudoval tvoj duhovni pristop do obravnavanja različnih vsebin povezanih z gorsko naravo, planinami, slovenskimi gorami ter njih legendami! S svojo zdravo skromnostjo in spoštljivim odnosom tako do gora, kot gostov oddaje, si primeren zgled vsem, ki se imamo za planince, gornike (oz kakorkoli že).

Res je, gore človeka tudi duhovno bogatijo oz mu pomagajo pri osebnostni rasti.

Tudi zaradi tega javnost še kako potrebuje takšne oddaje, kot je bila tvoja.

Zares me veseli, da se oddaja vrača, ter obenem želim, da ti uspe realizirati kar največ idej s tega,- nam mnogim skupnega edinstvenega področja!


Heinrich Blagne,

Najbrž bodo na sporedu tudi kake ponovitve oddaj, sicer pa imamo na voljo internet, kjer si navadno lahko ogledamo skoraj vse pretekle oddaje.

Najvažneje pri vsem je, da se bo zadeva zgodila in odvijala.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46158

Novosti