Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.04.10

Čudno vreme je alpiniste končno preusmerilo v južne kraje. Pri nas je vreme bolj nestanovitno, zato je obmorsko poplezavanje še kako dobrodošlo. Ker je velikonočni ponedeljek nekoliko nerodno padel v čas pisanja novic, bo zato tokrat tudi nekaj vrstic starejšega datuma. Sem pa ob brskanju po spletu zasledil spodbudno novico, da kar nekaj odsekov in skupin plezalcev načrtuje udejstvovanje v največji čistilni akciji na Slovenskem.

Paklenica

Za velikonočne praznike sta v Paklenici plezala nadobudna Jurij Hladnik in Nejc Marčič (AO Radovljica). Prvi dan sta preplezala Nostalgijo (6b, 350 m) in Albatrosa (6c, 350 m), drugi dan Rajno (7a, 350 m) in BWSC (6c+, 220 m), tretji dan, ko sta čutila že nekaj utrujenosti in ko so prsti že pekli in je bil že vsak gib odveč, sta šla samo v Captitana Pelinkovca (6c, 260 m). Naplezala sta se, talent sta pa tudi pokazala.

Začel bom z nekaterimi bolj na začetku kariere in tistimi, ki jih včasih zelo po krivici zmerjamo z odpisanimi. Eden takih je gotovo Matjaž Jeran (AO Ljubljana-Matica), ki je to zimo že izkazal nekaj prave iskrivosti in čeprav rad stoka, je vendarle za velikonočne praznike ‘komaj’ zmogel prost vzpon v Kaurismakis mistake (7a+, 350 m) s soplezalcem Klemenom Kejžarjem (AO Radovljica). Drugi tak je gotovo Anže Marenče, ki je 01.04. z Bojanom Hribernikom (AO Kranj) za ogrevanje preplezal smer Albatros (6c, 350 m). Smer ju je navdušila in čeprav je smer še nedolgo tega veljala za kar konkretno, sta jo zmogla brez težav, kar za kalibra Anžetovega kova sicer ni posebej presenetljivo, lepo pa je slišati o njegovih plezalskih zgodbah.

Po velikonočni gužvi sta v Paklenico prišla še Luka Lindič (AO Celje-Matica) in David Debeljak (AO Rašica). V torek, 06.04., sta preplezala The show must go on (6c, 280 m) in Propeler (6b, 160 m). V sredo sta prosto in na pogled ponovila Sivko Vsiljivko (VII, 190 m) v severni steni Anića Kuka in za smer predlagata oceno VII (glede na to, da sta v zadnjem vodničku videla zgolj tehnično oceno 5c, A2). Fanta torej ostajata zvesta tudi t.i. trad vzponom oz. vzponom s klasičnim varovanjem. Začela sta z desne strani in verjetno opravila prvo prosto ponovitev. Dan sta zaključila z vzponom po Vražji (6c, 270 m). V četrtek, 08.04., sta preplezala še Ultimate fight (7a+, 350 m) v Aniča Kuku. Pravita da ime res ne ustreza karakterju smeri in s tem vzponom tudi zaključila obisk Dalmacije.

Kratke in sladke

Da ne bom samo o enih te istih iz Celja pisal, še novička, da se je tudi v naših ‘malih’ stenah sezona že začela. 04.04. je Matjaž Slapnik s soplezalcem Matejem Knezom (oba AO Celje-Matica) preplezal smeri Sarti (6-/5, 110 m) in Snorky (6-, 90 m) v Klemenči Peči.

Begunjščica

Če se jima ponudi nekaj minut prostega časa, se Maja Duh in Miha Zupan (AO Tržič) brž poženeta v okoliške stene. Tako sta, 04.04., izkoristila dan tudi za plezanje v Begunjščici. Ker je originalen načrt skopnel s snegom na izposvljenih mestih, sta preplezala srednjo grapo in nastala je Velikonočna smer (II, M, 30°-50°, 200 m). Še kratek opis: smer leži med smerema Idealnih ni (Irena Mrak, Mojca Švajger) in Idealne so (Filip Bence, Miha Zupan). Spodaj je grapa, zalita s snegom, zgorej pa poteka po skali in travah. Pod ploščo smer zavije desno na gredo in izstopi med drevesa, ruševje in krušljiv teren. Sestopila sta po Sestopni grapi in pri sestopanju že naletela na prvega ponavljalca smeri.

Povabilo

Naj vas kot zvesti kronist dogodkov najprej povabim na razstavo z naslovom Slovenija odkriva Himalajo - Zapuščina Zorana Jerina in 50 let od odprave na Trisul, ki se začne v sredo, 14.04., v Narodnem muzeju Slovenije in bo trajala vse do konca oktobra. Posvečena je popotniku in pisatelju (novinarju, uredniku), ki je svet Himalaje približal Slovencem zlasti s knjigo Vzhodno od Katmanduja in velikokrat zlorabljeno v citatih Himalaja rad te imam. Še bolj zanimiva je druga obletnica, spričo katere je danes res težko verjeti, da je od začetkov slovenskega himalajizma komaj pol stoletja, a smo od tega že več kot 30 let v svetovnem vrhu. Učna doba je bila res kratka!

Konec tedna pa se bo odvijal že večkrat napovedan Plezalni vikend pod Turo. In sicer se vse skupaj začne že v petek, 16.04., s predavnjem zakoncev Grmovšek, nadaljuje v soboto s tekmo najmlajših na umetni steni ter zborom alpinistov in konča v nedeljo, 18.04., s hitrostnim plezanjem in zaključkom. Podrobnosti najdete na strani odeska pa tudi na naših straneh.

Pa še to. Na strani AO Kranj sem ponovno bral začudene komentarje zaradi nesporazumov s kmetom v novi Bohinjski Beli, ki tam okoli spravlja drva. O tem smo pisali v AN pred dvema letoma, pa na KŠP, pa na Plezanje.net … Stvar bo verjetno še zelo dolgo v veljavi, zato parkirajte svojega konjička vsaj malo nižje, če že v vasi ne gre, pa bo mir. Da se pa plezalci ne znamo obnašati več dejavnosti primerno, pa je tistim bolj realnim tudi že nekaj časa jasno.

Srečno!

Peter Mežnar

2 komentarjev na članku "AN - 13.04.10"

Peter Mežnar,

Hvala Borisu za kratko pojasnilo, asociacija plezalcev je verjetno res prevečkrat akcijsko usmerjena. Včasih so imela imena res precej širši in globji pomen, na žalost na to že vsi po malem pozabljamo ...

Pa še to! Nek bitni škrat (verjetno sliši na ime 01011001111011) jo je malo zagodel in za nekaj časa je cca. polovica novic izginila neznano kam. .. se oproščamo.

Peter


Boris Čujić,

Smjer Ultimate fight nije dobio ime radi svog ne/karaktera nego je pravo ime tog smjera: Ultimate fight - smjer Mirka Filipovića ( velika zvijezda tog sporta na zalasku karijere ).

Drugo : Ultimate prevedeno na hrvatski znači konačan/posljednji pa smo si na neki način Matan i ja time rekli adio glede vrtanja "velikih" smjerova u A kuku .

Boris Čujić

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti