Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 23.01.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - S.P. : Na bojišču pohorskega bataljona; Inko Bajde: Se lahko nadejamo alpinističnega odseka Maribor?, Kavkaz 1975, Na Grohatu

•  Na bojišču pohorskega

18. januarja so člani mladinskega odseka PD Maribor-Matica obiskali poslednje bojišče pohorskega bataljona. V petek zvečer je oseminšestdeset mladincev in pionirjev krenilo od zgornje postaje vzpenjače proti Ruški koči. Tam so prespali in zgodaj zjutraj odšli mimo Črnega jezera in Osankarice k Trem žebljem. Siv dan in rahlo pršenje iz megle je dalo bojišču še bolj žalostno podobo. Prižgali so sveče, in učenec osnovne šole Franca Rozmana-Staneta je kratko orisal neenak boj: "Padel je Iztok, Pepček . .." Južni veter je ugašal sveče, kot so ugašala življenja. Še dve recitaciji sta obnovili preteklost, tretja je zapela življenju. Nato so mladi mimo Smolnika odšli v Ruše na avtobus. Pohod je vodila Nataša Koblar, pomagali pa so ji mentorji planinskih skupin z osnovnih šol Franca Rozmana-Staneta, Sladki vrh, Ivana Cankarja in Ludvika Pliberška.

S. P.

•  Se lahko nadejamo alpinističnega odseka Maribor?

Preuranjeno je še sklepati o tem, vendar je vedno več tistih, ki se ogrevajo za idejo, da bi se edina mariborska alpinistična odseka -to je pri PD Kozjak in PD TAM združila v samostojen odsek (AO MARIBOR). Po mnenju nekaterih strokovnih planisnkih delavcev bi bilo to tudi edino pravilno. Vemo, da se je v zadnjih dveh letih spremenil način financiranja športnih in kulturnih organizacij v vsej republiki. Ustanovljene so bile telesnokulturne skupnosti, ki usmerjajo finančno plat posameznih organizacij. Sem spadajo tudi planinska društva s svojimi odseki. Vemo pa tudi, da do danes kljub prizadevanjem še ni bila izvedena kategorizacija alpinizma, saj so mnenja še vedno neenotna. Vprašujemo se, ali naj alpinizem uvrstimo med tekmovalni šport, ko pa hkrati vemo, da je to zaradi specifične dejavnosti alpinizma nesprejemljivo; ob tem pa zagovarjamo rekreativni šport. Planinska društva, ki so uvrščena med rekreativni šport, vključujejo navadno poleg mladinskega odseka še alpinistični, ta pa bi zaradi nižje dotacije društvu ostal oškodovan. Redno obnavljanje opreme, izobraževanje, zahtevne akcije, ne nazadnje pa tudi odprave v tuja gorstva — vse to zahteva mnogo denarja, ki so ga alpinisti doslej "lovili" - kdo ve odkod.
Samo požrtvovalnosti članov gre priznanje, da so ob veliki meri samo -odpovedovanj a uspešno pluli med čermi in dosegli zavidanja vredne rezultate. Zato bi bilo pravilno, da tudi mariborski alpinisti dobijo svoje mesto v TTKS. PD Kozjak in PD TAM, ki sta vložila veliko truda v odseka, prav gotovo ne bo vseeno, ko se bosta njuna alpinistična odseka nekega dne poslovila. Toda sprijazniti se bo treba tudi s tem, če nočemo, da bo mariborski alpinizem stagniral. Preveč je dejstev, ki govore v prid takšnemu načinu dela: poenoten način alpinistične vzgoje, centralna plezalna šola, lažji izbor dobrih navez za odprave, lažja koordinacija z gorsko reševalno službo, pa tudi z drugimi planinskimi društvi, ki jih v Mariboru ni malo, in ki doslej zaradi pomanjkanja izkušenega kadra niso mogla organizirati zahtevnejših tur. Odslej bi lahko društva potrkala na vrata alpinistov in jih zaprosila za pomoč. Kaj pa TTKS? Tudi ta bi si prihranila skrbi, kako pravično razdeliti denar, ki bi se stekel v en odsek: In zakaj ne bi bil to ALPINISTIČNI ODSEK MARIBOR?

•  Kavkaz 1975

VSDSOP iz Moskve, ki v celoti ni osvojil predloga naše komisije za odprave v tuja gorstva in ni odobril vzponov v Fanskih gorah, nam je poslal razpis, v katerem vabi 15 naših alpinistov, da lahko opravijo vzpone na območju Alplagerja Elbrus v Kavkazu med 13. julijem in 1. avgustom letos. Prijave sprejema komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS Ljubljana, in sicer najkasneje do 15. marca. Alpinistični odseki, ki prijavljajo kandidate, morajo za vsakega zagotoviti plačilo stroškov 7000 dinarjev.

•  Na Grohatu

se je čez soboto in nedeljo zbralo kar lepo število alpinistov iz Maribora in Šoštanja. Čeprav vreme ni bilo nič kaj obetajoče — z obilico megle in občasnim sneženjem, so se kljub temu odpravili na vrh Velike Raduhe. Omenimo naj še delovno akcijo, ki so jo imeli Celjani. Tik pred začetkom zime je namreč na Okrešlju nad Logarsko dolino zgorela zgornja postaja tovorne žičnice, ki so jo uporabljali za oskrbo postojanke. Zato so v soboto prenesli na Okrešelj nov motor ter pripravili vse potrebno, da bo spomladi žičnica znova sposobna za obratovanje.

I. Bajde
 

23.01.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti