Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 16.01.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Inko Bajde: Izleti v letu 1975, Na Raduho, Nov vodnik po transverzali, Novitete med alpinističnimi rekviziti, Obračun dela, Film o zletu planincev Jugoslavije; F. Pačnik: Planinci pri Lovrencu

Izleti v letu 1975


INFORMACIJE PRI PLANINSKI ZVEZI SLOVENIJE


Komisija za planinski turizem PZS je tudi za letos pripravila obsežen program izletov, ki je na razpolago v pisarni PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana. Informacije so možne tudi po telefonu na štev. 312-553. Ob številnih eno in dvodnevnih smučarskih in planinskih izletih naj omenimo še osemdnevni izlet na Olimp 2918 m (junija), v Dolomite na 3554 m visoko Amadello in septembra zopet na Korziko na (Monte Cinto 2707 m).

Na Raduho

Člani alpinističnega odseka Kozjak Maribor nameravajo čez vikend na Raduho oz. na zavetišče Grohat, od koder bi v soboto in nedeljo, odvisno od vremenskih razmer, poskušali z vzponi v M. Raduhi. Odhod je predviden v petek popoldne.

I. Bajde

Planinci pri Lovrencu


SAMOSTOJNA PLANINSKA ŠOLA


Planinsko društvo pri Lovrencu na Pohorju se številčno močno širi. Med novimi člani so pretežno mladi, a tudi starejši Lovrenčani se vključujejo v planinske vrste. Od nekaj desetih članov je društvo ob koncu leta 1974 doseglo že 411 članov, med njimi so 103 mladinci in 98 pionirjev.Društvo je izšolalo tri mladinske vodnike in mentorja prosvetnih delavcev. Nekateri člani so obiskovali planinsko šolo v Mariboru, danes pa že razmišljajo, da bi organizirali samostojno planinsko šolo, ker jim primanjkuje ljudi za vzgojo mladih planincev in sploh za planinstvo na tem območju. V društvu je nekaj delavoljnih planincev amaterjev, vendar ne zmorejo vsega dela.

Lovrenški planinci so sodelovali pri vseh akcijah v kraju, pomagali so urejati spominsko obeležje partizanske bolnišnice Košuta, sodelovali so pri različnih pohodih, planinskih in tistih, ki so veljali obujanju spominov iz NOV. Društvo je organiziralo več predavanj in izletov v gore.

F. PAČNIK

Nov vodnik po transverzali

Planinska založba planinske zveze Slovenije je na posebni tiskovni konferenci predstavila svoj najnovejši vodnik "Slovenska planinska pot", ki so ga po treh izdajah, 17.000 izvodih, popravili T. Banovec, S. Klinar, M. Krišelj, T. Mihelič, D. Petkovšek in P. Soklič. Vodnik sicer ni novo delo, je pa predvsem obnovljen in dopolnjen. Povsem nove so karte, ki jih je 15 in so tiskane v več barvah. Vodnik, ki je zaenkrat v prodaji le v prostorih PZS, Dvoržakova 9 v Ljubljani (cena 100 din), je klasičnega formata 12 x 16 cm in vezan v zelen plastični ovitek, podobno kot doslej.

Novitete med alpinističnimi rekviziti

Angleška tvrdka „Troll" je preteklo leto poslala na tržišče "easy riser", kot se v originalu imenuje posebna stopna zanka, s svojstveno drsno sponko, ki omogoča, da se le-ta skrajša do 53 cm ali podaljša za 127 cm. Sponka je stoodstotna. Omenjeni plezalni pripomoček je izdelan iz 2,5 do 5 cm širokega traku, ki je na poseben način prešit. Glede na širino pa tehta od 170 do 310 g. Troll prodaja tudi varnostni sedež iz zelo močnega najlona, tehta komaj 142 g in ga plezalec lahko stlači v žep. Omenimo naj še mrežo za netopirski bivak, velikosti 216 x 123 cm, ter šotora, "Alpin", za dva, ki tehta komaj 907 g in model „Expedition" 2041 g, vse izdelki omenjene firme. Oba modela šotorov sta narejena tako, da se na ozkih policah lahko zavarujeta, skozi zadnjo steno namreč teče zanka, ki omogoča, da se šotor pripne na zunanji klin.

USPEHI AO TAM


Obračun dela

Ob koncu leta je navada, da napravimo obračune. Tako so se tudi TAM-ovci sestali na rednem občnem zboru in pretresli svojo lansko plezalno sezono. Poleg dveh, že tradicionalnih pohorskih turnih smukov in vodenja zahtevnejših društvenih izletov, so nabrali kar 256 plezalnih vzponov. Omenimo naj, da so plezali tudi v tujini - Tre Cime, en njihov član pa se je udeležil odprave na Kavkaz in tam posnel kratkometražni film. 35 pristopov, plezalna šola, treningi, redna telovadba in tabor v Vratih so odraz plodnega dela v letu 1974. Sprejeli so tudi novega načelnika odseka, Ivana Cverlina.

Film o zletu planincev Jugoslavije

Člani fotokino kluba v ladjedelnici 3. maj na Reki, ki so snemali izlet planincev Jugoslavije na Platku (4. julija 1974, ob 100-letnici organiziranega planinstva v Jugoslaviji), so končali montažo dveh sklenjenih filmov. Predvidevajo, da bodo javne projekcije lahko pričeli že ta mesec.

I. Bajde

 

16.01.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti