Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 29.08.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Inko Bajde: Orientacijska tekmovanja, Tabor TAM v Vratih, Novice iz Francije, Mountain; PD matica: Planinski izlet

Orientacijska tekmovanja

Doslej sta bili dve tekmovanji za slovensko orientacijsko ligo; prvo z naslovom Kozjak je bilo 12. maja, Jelovica pa 16. junija. V jeseni bosta še vojkov memorial (1. septembra) in Slovensko orientacijsko tekmovanje, ki bo 14. in 15. septembra na Smolniku. Sledila bodo tudi tekmovanja, ki niso vključena v ligo, a so vedno dobro pripravljena in zanimiva. 22. septembra bo tekmovanje Koroški odred, ki ga organizira PD Kranj, 13. oktobra pa bo nočni orientacijski pohod Kozjak.

Tabor TAM v Vratih

Alpinistični odsek TAM Maribor je uspešno končal svoj tabor v Vratih, ki je bil namenjen predvsem mladim članom. Na tabor se je odzvalo 23 članov, ki so preplezali 11 smeri v severni steni Triglava, Stenarja in M. Mojstrovke; v skupnem seštevku posameznih navez je bilo tako 58 vzponov. Kombinirani navezi članov z odprave na Kavkaz sta poskušali v severni triglavski steni preplezati novo smer med Čopovim stebrom in Prusik Szalajevo. Smer ima skupen vstop v Prusik-Szalayevo, nato nekaj časa poteka samostojno, pri izstopu pa se z njo znova združi. Sicer pa so udeleženci tabora plezali več smeri; v Triglavu: vzhodno, slovensko, nemško z Zimerjanom, bavarsko, skalaško itd. V Stenarju: Brojanov raz, Levo zajedo, SZ Greben, v M. Mojstrovki pa severni raz. Dva člana (eden iz AO TAM, drugi iz šaleškega alpinističnega odseka) pa sta se v tem času potepala po Dolomitih, kjer sta prelezla Rumeni raz in Preusovo poč v M. Cini ter Commicchijevo direttisimo v Pounte Fridi. Na koncu naj omenimo še to, da so bivali v Vratih tudi sovjetski alpinisti, ki so plezali v triglavski steni, na malem Triglavu (za kočo) pa so demonstrirali alpinistično športno disciplino skalolaznji.

Novice iz Francije

Pisali smo že, da so se poleg številnih individualnih navez s posameznih odsekov letos v Chamonix odpravili tudi člani AO Kranj (8) in AO Impol Slov. Bistrica (2). Tabor je bil uspešen. Njihovov osrednji cilj je bila Argentierska dolina, ki slovi po zanimivih in težavnih ledeniških turah. Čeprav je nagajalo tudi vreme, so uspeli preplezati prvenstveno smer, kasneje pa izvesti še grebensko prečenje Mt. Blanca. Uspešni so bili tudi tržiški alpinisti, ki so preplezali Walkerjev steber v Grandes Jorasses, in naveza akademskega alpinističnega odseka iz Ljubljane (Janez Dornik in Marjan Osterman), ki je v Grand Pilier d'Angle ponovila smer Bonatti-Gobbi ter severni steber v Aug. de Chardenet.

Mountain

Angleška alpinistična revija objavlja v zadnji številki (37) izredno bogat pregled letošnjega dela ekspedicij v Himalaji. Poleg drugih zanimivih člankov zasledimo tudi zapis o neuspeli avstrijski ekspediciji na Makalu, ki je nameravala osvojiti vrh po jugoslovanski smeri. Bila pa je manj uspešna in ni dosegla niti tiste višine, kot so jo naše naveze leta 1973. Neuspeh poskušajo ublažiti z nekaterimi izjavami, ki nemalokrat žalijo našo ekipo oz. razveljavljajo njeno delo na tej gori. Trdijo namreč, da Jugoslovani nismo prišli tako visoko kot tokrat oni. To pa vsekakor ne drži, saj so podrobnosti vsem jasne. Kljub temu so naše uspehe na Makaluju poskušali zasenčiti še prej preden se je odprava napotila tja. Sicer pa se je tudi tokrat potrdil pregovor: "kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade"!

I. Bajde

Planinski izlet

OBMEJNO SREČANJE NA PONGRACU NA KOZJAKU 1.9.1974

Odhod z avtobusom on 6.30 izpred gl. kolodvora do Brezna. Peš po Brezenskem jarku na Pongrac. Povratek čez Remšnik - Vas - Suhi vrh z ogledom Herkovih peči in jame, kjer so našli sledove pračloveka in jamskega medveda. Mimo Šentjanža na Suhi (baročna romanska cerkev) v Radlje. 7 ur hoda. Povratek okoli 20 ure. V slabem vremenu izlet odpade. Obvezno imejte s seboj osebno in planinsko izkaznico. Vodi M. Šoštarič.


 

29.08.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti